Ideje za poklone

Miris i svježina za dom

Što može biti ljepše od ulaska u stan i unutar njega ugodnog mirisa ide li netko prema vama? Treba li to podcrtati udobnost ili pružiti posebnu svježinu – gosti se osjećaju dobro.

Ne samo da su posjetitelji sretni zbog privlačnog mirisa u prostoriji, već ga možete koristiti i sami odgovarajući miris sobe stimulirati određene podsvjesne procese i podržati ih u njihovom izvođenju. Sobni miris može potaknuti koncentraciju, na primjer u uredu. Ili pridonijeti osjećaju opuštenosti nakon posla. U svakom slučaju sobe dobivaju svoj novi šarm.

pexels-charlotte-may-5825575 Fotografija korisnika Charlotte May iz Pekseli

Raznolikost sobnih mirisa

Mirisi za prostoriju koristili su se u prošlosti kao i sada u razne svrhe. Danas, od krajem 19. stoljeća, Uglavnom se sobni mirisi umjetno proizvode u epruvetama i prodaju u difuzorima. Pioniri su bili vanilin (1874) i mošus (1888).

Dođi i ti esencijalna ulja za upotrebu: Ulje nevena djeluje opuštajuće i ublažava bol dok Ulje jasmina koristi se za bolove u mišićima. Potonji se također smatra afrodizijakom.

Dok se mnogi mirisi isprobavaju za sobu, drugi se razvija u a Omiljeni miris sobe, koji će uskoro biti dio standardnog repertoara. Dekorativni dizajn također krasi svaki stan.

pexels-pnw-production-8251512

Fotografija korisnika PNW proizvodnja iz Pekseli

Koliko dugo postoje, kakav smisao imaju?

Nekada su mirisi bili Blagoslovljen bio koristi se zbog: tamjan jedan je od najstarijih sobnih mirisa. U starom Egiptu tamjan se koristio kao aromatičan, dezinficijens i protuupalni miris i lijek. Koristi se u srednjem vijeku za prikrivanje neugodnih mirisa. Tek kasnije su sobni mirisi viđeni kao način da prostoriji jednostavno daju ugodan miris.

Već ste znali? Tek 1988. prvi je put kreiran sobni miris sa svojim dobro poznatim štapićima.

Ovako mirisi mogu utjecati na ljude

350 različitih mirisnih receptora u našoj mirisnoj sluznici otapaju sobne mirise Mirisno iskustvo kraj. Budući da samo određene molekule mirisa imaju pristup receptoru mirisa, sobni se mirisi često sastoje od nekoliko mirisa, tako da su mnogi naši receptori adresirani.

Sintetički mirisi za sobu nemaju nikakvih zdravstvenih učinaka na ljude, ali mogu izazvati i pozitivna i negativna sjećanja i osjećaje jer djeluju na Limbički sustav rad u mozgu koji kontrolira emocije.

pexels-ion-ceban-ionelceban-2638413

Fotografija korisnika Ion Ceban @ionelceban iz Pekseli

Koji miris za što?

Koji ćete miris sobe sada izabrati ovisi s jedne strane o vašim osobnim preferencijama, a s druge strane o namjeni upotrebe mirisa u prostoriji.

Mnogi se oslanjaju na sobne mirise koji sadrže eterična ulja i tako utječu na tijelo i um.

  • Sobni mirisi s umirujućim, opuštajućim učinkom su: Kora anisa, bergamota, naranče, sandalovine, vanilije i cimeta. Lavanda se također koristi da zaspi, neroli pomaže protiv nervoze.
  • Sobni mirisi koji potiču koncentraciju su: Nana, ružmarin i eukaliptus.
  • Sobni mirisi koji imaju okrepljujući učinak su: Grejp, LitseaCubeba (obitelj lovora), mandarina i muškatna kadulja.
  • Sobni mirisi koji dodaju svježinu vašem domu su: Citrusna ulja (npr. Limun), limeta ili mandarina, origano, drvo čaja, timijan i švicarski bor.

pexels-mareefe-932577

Fotografija korisnika Mareefe iz Pekseli

Kako mirisati sobu?

Potpourri i difuzor

Potpourris i difuzori jednako su prikladni za sobe. Tamo a potpuri emitira suptilan miris, posebno se koristi za male prostorije. Difuzor može se koristiti i za male i za velike stambene prostore. Ovdje vrijedi sljedeće: Za male prostorije ili manje intenzivan miris, ne biste trebali koristiti sve mirisne štapiće ili ukloniti neke od njih.

Mirisne svijeće i lampe

Dugo gori Mirisne svijeće karakteriziraju činjenica da se tekući vosak proteže do ruba. Ako ugasite plamen, i dalje će lijepo mirisati. na Mirisne lampe s druge strane, važno je pronaći stupanj intenziteta mirisa putem mješavine eteričnog ulja i vode. Miris se ugodno dozira ako se – najkasnije nakon nekoliko sati – više ne osjeća u prostoriji.

Električni sustavi mirisa

Oni koji se oslanjaju na električne sustave za miris, često viđene u prijemnim dvoranama, mogu Parfem Fogger ili električne mirisne lampe koristiti. S umetnutim jastučićima za miris, stroj automatski raspršuje miris u redovitim intervalima tako da se ugodan miris može ravnomjerno rasporediti po prostoriji. Alternativno, možete otići i ovdje Difuzor Koristite (raspršivač na 20 četvornih metara) i postavite ga na dobro prozračena mjesta.

PS: Kreativni ljubitelji mirisa među nama mogu stvoriti i svoje, individualne Osvježivače zraka napravite sami!

pexels-daria-shevtsova-1619488

Fotografija korisnika Daria Shevtsova iz Pekseli