dnevna soba

Biljka kao ukras: violinska smokva za živahnu unutrašnju atmosferu

Biljka kao ukras tradicionalno sofeBiljka kao ukras

Violina smokva, ficus lyrata, s velikim, dramatičnim lišćem skupljenim na vrhu debla, savršena je za kut vaše dnevne sobe i dodaje privlačan zeleni dodir koji pristaje uz svaki stil. Minimalisti bi od toga mogli imati najviše koristi. Smokva gusle izgleda najljepše u rijetkim interijerima, gdje njezino skulpturalno lišće u obliku gusle izgleda gotovo komično.

Unatoč svom tropskom podrijetlu, smoklina za violinu zanimljivije više nalikuje biljci iz srednjovjekovnog vrta ili iz velike dječje knjige, a ne kao uređenje plaže ili sobe.

Violina smokva sa svojim velikim, dramatičnim lišćem savršena je za kut vaše dnevne sobe

Posadite kao ukras mediteranske svijećnjake

Osim ovih dizajnerskih značajki, smokvicu za violinu vrlo je lako njegovati u usporedbi s drugim vrstama smokve, a dosad nisam pročitao negativan komentar na ovu temu.

Zanimljivo je da, unatoč tropskom podrijetlu, smokva violine više nalikuje biljci iz srednjovjekovnog vrta

Biljka kao ukras kauča za dnevni boravak

Ovdje smokva za violinu između dva naslonjača stvara atmosferu u parku. Velikodušnost i pomalo retro tekstil jastuka lijepo nadopunjuju veliko zeleno lišće.

U kućnom uredu ova biljka stvara atmosferu u parku

Biljka kao ukras kućnog ureda

Rustikalni namještaj i arhitektura u ovom domu u Palos Verdesu u Kaliforniji! Sve je elegantno i rijetko – savršen aranžman za violinu.

Biljka se također slaže s neutralnim modernim stilom srednjeg vijeka na Manhattanu.

Umjetno uparena s ultra bijelim dekorom u ovom kućnom uredu u Portlandu, Oregon, violinska smokva puca u pticu. U ovom slučaju, najmanje tri-četiri biljke posađene su u spremnik radi glomaznog učinka.

Biljka donosi radost u sobu

Biljka kao ukras eklektična drvena stolica

Smokva širokih listova u kutu ove kuće u Los Angelesu donosi radost u prostoriju “teškog” izgleda.

Violinska smokva u otvorenom životnom prostoru na Havajima čini okomiti prostor zanimljivim i povezuje ga s vanjskim izgledom. Tanko deblo stabla nadopunjuje osjetljivi okvir bočne stolice.

Sivi zidovi u ovoj kući u Austinu u Teksasu čine dramatičnu pozadinu smokve za violinu. Visoka košara uravnotežuje jako šiljato drvo i čini ga višim.

Ako vaš stil zahtijeva nešto manje rustikalno, pokušajte s emajliranom metalnom košaricom ili visokim keramičkim loncem za cvijeće.

Planirate li smokve za violinu za svoju kuću, razmislite o kupnji dva komada. Nekoliko stabala s obje strane dimnjaka izgleda sasvim u redu u ovoj kući u Rancho Santa Feu u Kaliforniji.

Ako želite uključiti zelene biljke u svoje neutralno okruženje, tada biste mogli dodati još jednu svjetliju nijansu zelene

Biljni ukrasi dnevni boravak kauč na stolu

Ako želite u svoje neutralno okruženje ugraditi zelene biljke, tada biste mogli dodati još jednu svjetliju nijansu zelene (ili žuto-zelene) koja će smiriti kontrast između tamnozelenog lišća i svijetlih zidova i namještaja. U ovom slučaju zavjese igraju tu ulogu.

Kako se brinuti za svoju violinu smokva

Svjetlo: umjereno do jako. Drvo bi moglo trebati više svjetla ako je usmjereno prema svjetlu, ima opadajuće lišće i novi rast je manji od starog. Previše izravne sunčeve svjetlosti može dovesti do tamnjenja ili promjene boje.

Drvu bi moglo trebati više svjetla ako je usmjereno prema svjetlu

Biljka kao ukrasni stol na razvlačenje

Temperatura: Poželjne sobne temperature između 15 i 29 stupnjeva.

Voda: zalijevajte je umjereno i pričekajte da se zemlja osuši do sljedećeg puta. Previše vlage može trunuti korijenje – vjerojatni znak za to su smeđi rubovi lišća. Opadanje ili žuto lišće vrlo je vjerojatno ako nema dovoljno vlage. Koristite vodu sobne temperature, a ako želite biti posebno oprezni, upotrijebite vodu staru najmanje 24 sata koja će omogućiti isparavanje klora.

Tlo: Višenamjensko tlo koje je bogato organskim tvarima i ima dobru drenažu.

Gnojidba: gnojiti mjesečno ili svaka dva tjedna gnojivom topljivim u vodi u proljeće i ljeto, po želji.

Ako ih želite staviti u veliku sobu, onda je bolje kupiti gotovo odraslo stablo

Biljna dekoracija dnevne sobe

Daljnja razmatranja:

Veličina: Stablo smokve violine može narasti do 3,6 metara u visinu i 1,8 metara u širinu, pa ćete je u određenom trenutku morati odrezati, ali pažljivo jer biljka ne raste brzo. Ako ih želite staviti u veliku sobu, onda je bolje kupiti gotovo odraslo stablo.

Pročišćavanje zraka: što je veće lišće, toksini se mogu ukloniti.

Otrovnost: Ova biljka može biti otrovna kada se probavi, što je još jedan razlog zašto biste radije kupili veliko drvo.

Prirodno stanište: zapadnoafrička tropska džungla. Biljka proizvodi jestivo voće na svom prirodnom staništu.

Haddon interijeri

Dizajn Chris Barrett

Wettling Architects

Jessica Helgerson Dizajn interijera

Taylor Jacobson Dizajn interijera

Peter Vincent Architects

Dana Frieling Interijeri

Shaw Coates