Vrt i biljke

Drvo jorgovana za aromatičan dekor u vrtu i kući

Jorgovan simbolizira mladost, obnovu i buđenje proljeća. Ako dajete bijele jorgovane, to znači poziv na spoj. Ljubičasta jorgovan tumači se kao izjava ljubavi.

Drvo jorgovana izvorno potječe iz istočne Azije i južne Europe. Odatle su ga trgovci donijeli u Beč prije 400 godina i odatle se brzo raširio po Europi. Ova biljka uvjerava svojim bujnim, šarenim cvjetovima s metlicama dugim do 20 centimetara. U međuvremenu su uzgojene različite sorte i hibridi koji imaju posebno šarene cvjetove, ali se gubi karakterističan miris biljke.

Zadovoljstvo je složiti veliki buket jorgovana ili sjesti izravno ispod jorgovana u vrtu i uživati ​​u njegovoj aromi. Danas bismo vam htjeli dati nekoliko savjeta za uzgoj i njegu stabla jorgovana. Naučit ćete i kako zadržati buket jorgovana dulje svježim.

Flierdbaum – šaren i aromatičan!

vrtne biljke jorgovan stablo lila njega

Jorgovan (Syringa)

Postoji oko 30 čistih vrsta jorgovana. Sve u svemu, lako se njeguje i može dobro podnijeti toplinu, hladnoću i gradsku klimu. Raste kao listopadno grmlje ili malo drveće. Zbog svoje robusnosti biljka je vrlo popularna među vrtlarima amaterima. No, čak se i početnici mogu pokušati brinuti za ukrasnu biljku.

Period cvatnje: Svatko tko želi kupiti vrt jorgovana koji cvjeta od početka svibnja do kraja srpnja može posaditi različite sorte. Najranije, od travnja do početka svibnja, cvjetovi jorgovana boje lila obožavaju oči i osjetila oko 20 dana prekrasnim cvjetovima i zadivljujućom aromom. Nakon toga slijedi vrijeme cvatnje običnog jorgovana i 5 do 12 dana nakon toga mađarski jorgovan počinje cvjetati i oduševljava nas bujnim cvjetovima između 20 i 25 dana.

Boje: Jorgovan ima ogromnu raznolikost boja. Od snježnobijele, blijedožute i ružičaste, preko svijetloplave do cvjetova lavande i ljubičice.

Slijedite ispravne savjete za njegu!

plemenita jorgovan jorgovan stablo lila skrb

Njega i zalijevanje stabla jorgovana

Stablo jorgovana je nekomplicirano i prilično nezahtjevno. Da bi se dobro predstavio, potrebno mu je tlo bogato hranjivim tvarima i dobro drenirano. Ali zapravo se jorgovan može nositi s bilo kojom vrstom tla, čak i s vapnenastim tlom. Gnojidba se snažno preporučuje u proljeće – organskim kompletnim gnojivom ili kompostom. Nakon cvatnje možete ga ponovno ojačati.

Grm jorgovana također je vrlo jednostavan za njegu u smislu navodnjavanja. Dodatna količina vode potrebna mu je samo u posebno vrućim danima. Iz mlitavog lišća primijetit ćete da jorgovan treba više vlage.

Kako bi se jorgovan pravilno razvio u vrtu, važno je mjesto. Drvo jorgovana apsolutno je sunčano dijete i potrebno mu je najmanje 6 sati sunca dnevno. Alternativno, može uspjeti i u djelomično zasjenjenim područjima. Također biste trebali osigurati dobru cirkulaciju zraka. S druge strane, neke sorte treba zaštititi od jakih vjetrova. Takav je na primjer obični jorgovan. Plemeniti jorgovan, s druge strane, može izdržati utjecaj jakog vjetra.

Obrezivanje jorgovana za obilno cvjetanje

lila cut lilac tree lila bush

Širite miris jorgovana u vrtu

njega za jorgovan lila bush lila tree

Izrežite i razmnožite jorgovan

Jorgovan najbolje raste kad ga ostavite na miru. Međutim, mrtve grane treba ukloniti. Osušeni cvatovi mogu se odrezati u podnožju odmah nakon cvatnje. Radikalno obrezivanje trebalo bi po mogućnosti provoditi ljeti, jer se rane tada opet lako zatvaraju. Obrezivanjem se pomlađuju stari grmovi jorgovana, ali cvjetanje ne uspijeva sljedeće godine.

Razmnožavanje se može obaviti uz pomoć glavice ili rovokopača, reznicama i ciljanom sjetvom.

Pravo vrijeme za sadnju novog jorgovana je jesen. U ovo doba godine tlo je još toplo i biljka se može dobro ukorijeniti. S druge strane, jorgovan u loncima možete posaditi i u proljeće. Područje korijena treba staviti u vodu oko 1 sat prije sadnje jorgovana. Stavili ste biljku u rupu koja je dvostruko veća od korijena. Pazite da deblo bude u ravnini s tlom. Biljna rupa se napuni i pažljivo zalijeva tako da zemlja klizi prema dolje. Zatim ponovno stavite zemlju i ponovno navlažite biljku. Savjet: U rupu možete staviti pregršt strugotina.

Lijepa aroma i za dom

lila bush lilac care lila tree

Savjeti i trikovi o tome kako zadržati buket jorgovana dulje svježim

  • Ubrati jorgovan rano ujutro. Odaberite metlice koje su 1 trećina otvorene, a ostale 2 trećine još nisu potpuno otvorene.
  • Stavite buket u hladnu vodu, dodajte komad kalija veličine mrvice i stavite vazu na hladno mjesto.
  • Nema potrebe mijenjati vodu svaki dan, ali nećete pogriješiti dodavanjem kocke leda.
  • Buket jorgovana lako ćete osvježiti ako stabljike uronite u vruću vodu na 2 sata i prekrivate cvijeće aluminijskom folijom.

Provjerite da lila drvo uspijeva. Uživajte u jorgovanu u njegovim bojama i mirisu u vrtu ili u vazi.

Jorgovan simbolizira mladost, obnovu i buđenje proljeća

 njega za lila lila tree lila bush +

U rodu jorgovana postoji oko 30 vrsta

stablo lila plemenito jorgovan lilac care

Biljka za njegu za vrtlare i početnike iz hobija

stablo lila plemenito jorgovan jorgovan grm lila care

Drvo jorgovana impresionira svojim bujnim metlicama

bijeli jorgovan jorgovan stablo lila njega

Pronađite sunčano mjesto za biljku

lila tree lilac care lila bush

Složite lijepi buket cvijeća

lila tree lilac cut lilac care

Grm korejskog jorgovana

skrb korejskog lila stabla jorgovan

Prizor koji mazi oko i osjetila

ideje za biljke lila care lila tree