Uradi sam - uradi sam

Kako možete očistiti srebrni nakit? – Ovo su najbolji kućni lijekovi za to

Srebro je svestrani metal s lijepim i mekim sjajem i savršeno je za elegantan nakit i pribor. Nažalost, srebro je prilično osjetljivo u usporedbi s mnogim drugim metalima i može brzo potamniti i dobiti crne mrlje. Čišćenje srebrnog nakita može biti i zastrašujuće jer je tako osjetljivo. Međutim, ne morate biti profesionalac niti koristiti skupe alate za čišćenje srebrnog nakita.

Kako možete očistiti srebrni nakit??

Čišćenje srebrnog nakita kućni lijekovi čišćenje srebra nakitom

Nije teško pogoditi zašto je srebro jedan od najpopularnijih materijala za nakit. Njegov prekrasan sjaj i svestranost daju plemenitom metalu poseban karakter. Ipak, mnogi od nas zanemaruju sve lijepe srebrnine u kutijama za nakit i one brzo gube sjaj. Dakle, srebro ima jednu negativnu kvalitetu – brzo se tali.

To se događa kada kisik ili sumpor dođu u dodir sa srebrom. Zatim se kemijski spajaju s njegovom površinom i čine da srebro izgleda prljavo ili bez boje.

Kakav je metal srebro?

Za čišćenje srebrnog nakita koristite kućne lijekove

Srećom, srebrni nakit može se jednostavno i brzo očistiti jednostavnim kućnim lijekovima. Sve što trebate učiniti je naučiti nekoliko činjenica o srebru i slijediti ove savjete i trikove o tome kako njegovati i čistiti srebrni nakit. Uz ovaj vrhunski vodič, bit ćete spremni ponovno nositi svoj nevjerojatan srebrni nakit u svom sjaju!

Uživajte u sjaju svog srebrnog nakita!

Čišćenje srebrnog nakita kućni lijekovi

Srebrni nakit treba pravilno skladištiti

Čišćenje srebrnog nakita Kućni lijekovi Čuvanje nakita Čistite srebro sami

Činjenice o srebru (925 srebra)

Poznavanje nekoliko tehničkih izraza pomoći će vam da razumijete fizička svojstva vašeg srebrnog nakita i kako se o njemu brinuti. Čistoća metala određuje koliko je srebro savitljivo i mekano i koliko brzo će potamniti.

Sterling srebro sastoji se od 92,5% srebra i 7,5% legure metala, obično bakra, a zbog sadržaja bakra puno je tvrđe od finog srebra (999 srebra) i tradicionalno se koristi za proizvodnju srebrnog nakita i srebrnog pribora za jelo.

Srebrni nakit izrađen je od srebra

Srebrni nakit čisti kućni lijekovi nakit srebrni prstenovi Srebrni nakit za čišćenje kućni lijekovi nakit srebrni za čišćenje srebrni prstenovi

Čišćenje srebrnog nakita – savjeti

Ako mnogo nosite svoj srebrni nakit, on neće pokvariti. Ulja u vašoj koži “čiste” srebro i čine ga sjajnim.

Dodir s kemikalijama za kućanstvo, znojem, gumom, kloriranom vodom ili tvarima koje sadrže sumpor (npr. Majoneza, jaja, senf, luk, lateks, vuna) sprječava to i srebro brzo tali. Stoga je poželjno ne nositi srebrni nakit dok obavljate kućanske poslove. Izravna sunčeva svjetlost također uzrokuje tamnjenje srebra, pa prije kupanja i sunčanja skinite srebrni nakit. Kozmetika, proizvodi za kosu i parfemi također su “neprijatelji” srebra.

Pravilno pazite na svoj srebrni nakit

Čišćenje srebrnog nakita Kućni lijekovi Poliranje nakita

Dobro se brinite o srebrnom nakitu

Srebrni nakit možete jednostavno ispolirati ako nije previše potamnio. Poliranje je najbolji način čišćenja oksidiranog srebra. No, srebro je mekano i lako se može ogrebati. Zato je najbolje imati poseban Srebrna krpa za čišćenje koristiti. Također će vam poslužiti flanel, mikrovlakna ili druga mekana i neabrazivna tkanina bez dlačica. Nemojte koristiti papirnate ubruse ili rupčiće za poliranje nakita jer sadrže vlakna koja mogu ogrebati srebro. Budite oprezni sa posrebrenim predmetima jer pretjerano poliranje može ukloniti premaz.

Nemojte zaboraviti polirati!

Čišćenje srebrnog nakita Kućni lijekovi Krpa za čišćenje nakita Napravite čišćenje srebra samiSrebrni nakit čisti domaće lijekove srebrna krpa za čišćenje

Ako vam je srebrni nakit jako pokvario, a nemate vremena za čišćenje, odnesite ga u profesionalno sredstvo za čišćenje srebra. Vrlo stare, krhke ili vrijedne komade nakita također bi trebao očistiti stručnjak.

Očistite srebrni nakit pomoću kućnih lijekova

Ako poliranje srebrnom krpom za čišćenje nije dovoljno, možete sami napraviti ekološko sredstvo za čišćenje srebra. Za to su vam potrebni samo sastojci iz vaše kuhinje.

Nakon uporabe bilo kojeg sredstva za čišćenje, srebrni nakit temeljito isperite tekućom vodom ili čistom, vlažnom krpom. To je osobito važno za detaljne ili urezane dijelove. Zatim osušite dijelove krpom od mikrovlakana kako biste spriječili stvaranje vodenih tragova.

Napravite srebro čišćenje od kućnih lijekova

Čišćenje srebrnog nakita kućni lijekovi

Što možete koristiti za čišćenje srebrnog nakita?

Sapun i voda

Topla voda i blagi sapun za perilicu posuđa bez amonijaka i fosfata trebali bi vam biti “prva pomoć”. Prije korištenja bilo koje od metoda navedenih u nastavku, koristite sapun i vodu.

Očistite srebrni nakit sapunom i vodom

Čišćenje srebrnog nakita kućni lijekovi čišćenje srebra čine sapun i vodu

Rezultat

Srebrni nakit čisti kućni lijekovi nakit srebrni lanac

Soda bikarbona i voda

Možete brzo pomiješati pastu od sode bikarbone i vode. A zatim ga malo nanesite na srebrni nakit i polirajte čistom krpom. Za gravirane, probušene ili detaljne predmete razrijedite pastu s malo više vode čistom četkicom za zube s mekim čekinjama. Srebrni nakit ostavite nekoliko minuta pod toplom tekućom vodom da se ispere i osuši suhom krpom.

Mješavina sode bikarbone i vode također se koristi za čišćenje srebra

Čišćenje srebrnog nakita Kućni lijekovi Čišćenje srebra sami Napravite sodu bikarbonu i voduČišćenje srebrnog nakita kućni lijekovi čišćenje nakita od srebrnog prstena

Maslinovo ulje i limunov sok

Pomiješajte pola šalice soka od limuna s žličicom maslinovog ulja u zdjeli. Umočite čistu krpu u otopinu i iscijedite je kako biste spriječili kapanje, a zatim polirajte srebro. Na kraju isperite i osušite srebrni nakit.

Za čišćenje srebrnog nakita možete koristiti i maslinovo ulje i limunov sok

Srebrni nakit za čišćenje kućni lijekovi nakit srebrni za čišćenje limunov sok maslinovo uljeSrebrni nakit čisti kućni lijekovi nakit razlika

Bijeli ocat i soda bikarbona

Ovim nježnim sredstvom za čišćenje očistite jako pokvaren srebrni nakit. Napravite otopinu od pola šalice bijelog octa i dvije žlice sode bikarbone i ostavite da se srebro natapa dva do tri sata. Zatim ga možete isprati i osušiti.

Pokazalo se da su ti sastojci i sredstva za čišćenje srebra

Čišćenje srebrnog nakita kućni lijekovi nakit čišćenje srebra napraviti soda bikarbona ocatSrebrni nakit za čišćenje kućni lijekovi nakit srebrni čišćenje razlika

Soda bikarbona, sol, aluminijska folija i kipuća voda

Za čišćenje srebrnog nakita možete upotrijebiti jednostavnu kemijsku reakciju: sve što vam je potrebno je malo sode bikarbone, sol i aluminijska folija. Tavu obložite aluminijskom folijom (mat strana prema dolje). Stavite srebrne komade na aluminijsku foliju. Zatim komade prelijte kipućom vodom dok ne budu prekriveni, dodajući po 2 žlice sode bikarbone i soli. Promiješajte otopinu da se soda bikarbona otopi. Kliještima za salatu izvadite srebrni nakit iz vruće vode i isperite čistom vodom, a zatim osušite i ispolirajte mekom krpom. Voila! Vaš srebrni nakit ponovno sjaji kao potpuno nov.

Pomiješajte nekoliko sastojaka i uživajte u izvrsnom rezultatu

Čišćenje srebrnog nakita Kućni lijekovi za nakit Čišćenje srebra sa sodom bikarbonomSrebrni nakit za čišćenje kućni lijekovi nakit srebrni za čišćenje aluminijske folije

Dodajte vruću vodu

Čišćenje srebrnog nakita Kućni lijekovi Napravite srebro za čišćenje nakita

Također možete očistiti srebrni pribor za jelo

Čišćenje srebrnog nakita Kućni lijekovi Srebrni pribor za jelo Napravite čišćenje srebra sami

Ako su vaši srebrni komadi vrlo tvrdokorno okaljali, možete ih koristiti jedan po jedan kako bi opet izgledali sjajno.

Dobro njegovan srebrni nakit može vam donijeti godine radosti i zadovoljstva, pa čak i poslužiti kao obiteljsko naslijeđe. I naravno da je srebro vrijedno. Zato nemojte čekati da srebrni nakit okalja i nosite svoje srebrno blago. Ovako svom nakitu dajete novi život!

Neka vaš srebrni nakit zablista!

Srebrni nakit čisti kućni lijekovi nakit okaljani srebrni nakitKako očistiti srebrni nakit Koristite kućne lijekove Očistite srebro sami