Uradi sam

Šivanje zavjesa: kreativne ideje za početnike

Na tržištu postoje sve vrste modela zavjesa – izrađene od različitih materijala, različitih veličina, debljina, boja i prozirnosti. No ako vam se svi ti uzorci čine previše standardnima i monotonima, možete sašiti zavjese o kojima ste i sami sanjali. No sjediti za strojem u blizini mnogo je lakše nego što mislite. Ako želite sami pokušati sa šivanjem zavjesa, pronašli biste neke korisne praktične savjete za početnike koji vam mogu pomoći.

Zavjese kao ukrasi za prozore

originalne zavjese DIY ideje

zanimljive zavjese ukras prozora

Sašite zavjese

Zavjese ne služe samo kao privatnost i zaštita od sunca, one također uljepšavaju gole prozore i postavljaju elegantne i šarene akcente u prostoriju. Ne smijete zaboraviti da zavjese moraju biti prilagođene dekoru prostorije. Na primjer, ako je vaša kuhinja odlučena u stilu ladanjske kuće, ne biste trebali birati zavjese s geometrijskim motivima. U posljednjih nekoliko godina zavjese su se smatrale staromodnim, ali danas su se vratile u modu. Moderne zavjese odlikuju jednostavna montaža i upotrebljivost te osjetljiva površina. Kreativne ideje u ovom području doista su neograničene!

Šivajte zavjese – odaberite pravu tkaninu i pričvršćivanje

plave zavjese

svilene zavjese u bijeloj boji

originalne svilene zavjese svijetloplave boje

zanimljive crveno -bijele zavjese

Sašite zavjese

Šivanje zavjesa DIY

Učvršćivanje zavjesa

Mašina za šivanje

Zavjese šivati ​​pričvršćivanje

Ako želite sami sašiti zavjese, najprije morate odabrati određenu tkaninu i odgovarajuće pričvršćivanje. Budući da zavjese mogu zadovoljiti određene zahtjeve – na primjer, deblje zavjese idealne su za zaštitu od sunca. Zavjese od prozirnih tkanina stvaraju svježu i ugodnu atmosferu u prostoriji, a jednostavni i duži modeli bez dodatnog ukrasa čine je optički većom.

Sašite zavjese – izračunajte ispravnu duljinu

Sašite zavjese

izračunajte duljinu zavjesa

spavaća soba plave zavjese

Zavjese u indijskom stilu

Zavjese u bijeloj boji

Zavjese šivaju jednostavne bijele zavjese

moderan držač za zavjese

Koliko vam tkanine prirodno treba ovisi o veličini prozora. No, morate uzeti u obzir još jednu stvar – zavjese su iznad prozora. Stoga biste trebali izmjeriti udaljenost između šipke i poda, a za rub ostaviti dodatnih 5-6 centimetara. Odlučite li se za tračnice ili ih već imate, izmjerite visinu prostorije – prozorske su šine obično pričvršćene na strop. Ne zaboravite koje centimetre dopustiti za dno i vrh ruba.

Odaberite kuke za zavjese

Kuke za zavjese

Odaberite kuke za zavjese

Sašite zavjese

izvorna zavjesa s cvijećem sašiti zavjese

jednostavne bijele zavjese

Nakon što ste već odredili nastavak, odaberite odgovarajuće kuke ili prstene. Najbolje bi bilo kupiti bilo što korisno u specijaliziranoj trgovini gdje možete dobiti i korisne savjete. Možda ste izračunali točnu duljinu zavjesa, ali kupite barem dvostruko više tkanine – kao početnik, mogu se pogriješiti.

Upotrijebite nabranu traku

Zašite zavjese s nabranom trakom

Nabrana traka

Šivajte zavjese kako biste napravili nabore

Zašite zavjese s nabranom trakom

bijele zavjese nabore

Odlučite li se kupiti zavjese s trakom za uvijanje, uzmite u obzir da postoje modeli različitih širina koji su prikladni za određene vrste tkanina. Za deblje tkanine odaberite širu traku, a za svjetlije – tanju.

Šivanje zavjesa – praktični savjeti za početnike

Sašite zavjese

originalne zavjese

Zavjese šivaju kreativne ideje

zanimljive zavjese u boji

Prilikom šivanja zavjesa rub se obično ostavlja dolje širim nego pri vrhu. Nakon što završite s tim, zašijte nabranu traku na vrh zavjese. Budite oprezni pri povlačenju užeta – što više nabora, zavjesa gubi svoju duljinu. Za estetski izgled, nabori bi trebali biti otprilike isti. Bilo bi bolje ne rezati kabel, nego ga zavezati i ostaviti iza zavjesa.

Učvrstite odabrane kuke za zavjese

Sašite zavjese kako biste učvrstili kuke

Postavite kuke za zavjese

šarene zavjese geometrijski motivi

Sljedeći korak u šivanju zavjesa je pričvršćivanje odabranih kukica ili prstena. Udaljenost između njih trebala bi biti ista. Broj kuka koje trebate možete unaprijed odrediti uzimajući u obzir duljinu zastora. Konačno, možete ispeglati zavjese.

Ukrasite gotove zavjese na kreativan način

Zavjese sašiti ukras

Trake u boji za ukrašavanje zavjesa

bijele zavjese s originalnim ukrasom

Zavjese šivaju ukrasne šablone

Ako gotove zavjese izgledaju previše jednostavno, postoje kreativni načini za njihovo ukrašavanje. Uz pomoć ljepila za tekstil možete pričvrstiti šarene pom-pom vrpce na zavjese ili ispod staviti šablone, a kistom naslikati cvijeće ili druge figure. Pustite mašti na volju!