kupaonica

Odabir prave sušilice rublja – važni stručni savjeti za vašu odluku o kupnji

Dosta vam je dosadnog konja s odjećom i redovitog vješanja velikih plahti i puno čarapa? Pa onda biste konačno trebali nabaviti odgovarajuću sušilicu za rublje. Iako u to ulažete određeni iznos, uskoro se potpuno isplati. S vremenom ne samo da štedite novac i vrijeme, već i istinski doprinosite očuvanju prirode. Budući da suvremene sušilice rublja nisu samo moćne i super prikladne, već i prilično energetski učinkovite. Trenutno je na tržištu veliki izbor modela i marki. Pronalaženje optimalne varijante za vaše potrebe može biti pravi izazov. Ovim malim vodičem željeli bismo vam pomoći u uspješnoj odluci o kupnji i dati vam bolju ideju o sušilicama za rublje.

Pravilno kupite sušilicu za rublje

Koje vrste sušilica rublja postoje?

Najčešće sušilice za rublje u ovom trenutku su sušilica ispušnog zraka, kondenzatorska sušilica i sušilica toplinske pumpe. Sva tri imaju svoje prednosti i nedostatke, ali treba unaprijed reći da su sušilice s toplinskom pumpom u posljednje vrijeme jako u modi, iako su malo skupe za kupnju. Tri vrste sušilica rublja razlikuju se po tehnologiji sušenja i stoga su više ili manje prikladne za različite uvjete.

Na primjer, pomalo zastarjela sušilica ispušnog zraka mnogo je jeftinija, ali vam nepotrebno povećava račun za struju. To je uglavnom zbog načina na koji radi. Budući da se pri sušenju vrući, vlažan zrak izlazi iz uređaja pomoću ispušnog crijeva prema van. Previše energije jednostavno se troši. Položaj je jedna od dodatnih specifičnosti ove vrste sušilica rublja. Ovi se uređaji mogu postaviti samo u prostorije s prozorima ili alternativno: potreban vam je otvor na zidu ili priključak na sustav ispušnog zraka.

sušilica za rublje energetski učinkovita

Za razliku od toga, sušilice kondenzacijske i toplinske pumpe neovisno su o lokaciji. Ovi uređaji imaju zatvoreni ciklus topline i vlage i troše mnogo manje energije. Iako je sušilica s toplinskom pumpom skuplja, smatra se i da je energetski učinkovitija i nježnija za rublje. S druge strane, mnoge kondenzatorske sušilice su mnogo tiše i imaju nešto kraće vrijeme rada po punjenju u usporedbi s sušilicama s toplinskom pumpom.

Još više detalja o ovome, kao i korisne, profesionalne testove sušilica za rublje možete pronaći na stručnim portalima kao što su Sušenje zemljišta.

Ispravno procijenite kapacitet

Ovaj je kriterij jednako važan pri odabiru sušilice, jer ako ste kupili premalu ili preveliku sušilicu, ni proces sušenja neće biti dovoljno učinkovit. Osim toga, ako je uređaj previše pun, uređaj ne samo da pati u smislu dugovječnosti, već može oštetiti i vašu odjeću. Stoga je najbolje uskladiti kapacitet vaše sušilice rublja s onom vaše perilice rublja. Imajte na umu da se u sušilici radi o mokrom rublju, koje je nešto teže od suhog. Tako bi, primjerice, s perilicom rublja kapaciteta oko 5 kg bilo uputno kupiti sušilicu kapaciteta oko 7-8 kg.

Ispravno odaberite sušilicu

Energetska učinkovitost – obratite pozornost na energetsku oznaku EU!

Što se tiče uštede električne energije i energije, trebali biste pokušati napraviti kompromis. Uvijek pogledajte energetsku oznaku EU koja se nalazi na svakom uređaju. Ako se bavite energetskom učinkovitošću i zaštitom okoliša, trebali biste odabrati energetski razred A. U većini slučajeva sušilice toplinske pumpe čak imaju A +++, što je najviši energetski razred. Na energetskoj naljepnici EU -a također možete pronaći potrošnju električne energije godišnje, vrstu uređaja, trajanje standardnog programa za pamuk, maksimalno opterećenje za ovaj program i razinu buke u decibelima.

sušilica rublja i perilica rublja u praonici rublja

Volumen kao odlučujući faktor

Kad smo već kod buke: visokokvalitetni uređaji imaju razinu buke od oko 65 decibela (dB), što je također dobro za stan. Ako je volumen mnogo veći, sušilice za rublje tada su prikladne samo za podrum ili za izloženu kuću. Stručnjaci savjetuju upotrebu tzv. “Inverterskih” motora kao pogonske tehnologije, koji su prilično tihi i imaju dug radni vijek.

Ostale važne funkcije sušilice rublja

Ovisno o proračunu, tada se možete odlučiti za različite funkcije. U posljednje vrijeme mnogi poznati proizvođači osvajaju bodove i dodatno olakšavaju sušenje rublja. Neke od najvažnijih značajki dobre sušilice rublja su sljedeće:

  • Glavni programi poput vune, puha, košulja, lakih za njegu, nježni itd. Su bitni.
  • Senzori vlage – oni štite vaše rublje od sušenja i štede električnu energiju. Na taj način možete izvaditi odjeću iz sušilice ako je vlažna u željezu ili se osuši u ormaru.
  • Predizbor vremena početka – tako da po želji možete postaviti početak procesa sušenja.
  • Unutarnje osvjetljenje bubnja – osigurava idealan pogled na unutrašnjost sušilice.
  • Signalni ton za kraj programa – na vrijeme vas podsjeća kada se odjeća može izvaditi.

Dodatni savjet: Ako nema dovoljno prostora, možete preferirati sušilicu s gornjim punjenjem u koju se rublje puni odozgo. Ili složite sušilicu na perilicu rublja. Bitno je postaviti takozvanu protuvibracijsku prostirku ispod perilice rublja i između sušilice i perilice rublja. Alternativno: nabavite poseban srednji okvir od specijaliziranog trgovca.

    Sušilica za sušenje rublja