Kert és növények

Az új trendnövény: Pilea peperomioides

Pilea peperomioides: Hazánkban ezt az örökzöld szobanövényt jobban ismerik kínai pénzfának vagy szerencsés tallérnak. Valójában, ahogy a neve is sugallja, Kínából származik. Leveleik szokatlanul kör alakúak, átmérőjük közel 15 cm lehet, és így érmékre emlékeztetnek. A pilea a csalánfélék családjába tartozik, de nincs csípős hatása. A Glückstaler nagyszerű ajándék a barátok és a család számára, mert a pénz, a siker és a szerencse szimbóluma.

Ez a szobanövény könnyen ápolható és nagyon robusztus. Gyorsan nő, és néhány év alatt elérheti a 30 cm -es maximális magasságot és szélességet. Összeállítottuk Önnek a legfontosabb gondozási tippeket.

A pilea ideális dísznövény minden otthonban

Pilea deco

Szerencsés bűbájok is, és ajándékként is szolgálhatnak

Pilea kicsi fehér

A legjobb hely a pilea számára

A vadpilea otthonában, akár 3000 méter magas erdőkben is nő, ezért olyan robusztus és érzéketlen a hidegre. Otthon világos helyen kell lennie, de távol kell lennie a közvetlen naptól. A ragyogó nap gyorsan megégetheti a leveleket. Nyáron a Glückstaler -t kint viheti, de akkor részleges árnyékban kell lennie. A növény szereti a magas páratartalmat, ezért jól nő terráriumokban vagy vízi növényként. Még a fürdőszoba könnyen virágzik, ha elegendő fény jut be az ablakon.

A Pilea könnyen állhat egy világos fürdőszobában

pilea fürdőszoba

A macskák szeretnek rágcsálni a kupacot, és bár nem mérgezőek, tartsák távol. Különben alig maradnak levelek. Ne felejtsük el, hogy a macskák gyakran fogyasztanak különféle növényeket a gyomorban lévő szőrgolyók miatt. Talán az állatorvos látogatása jobb megoldás.

A növény snack a macskák számára, ezért tartsa távol

pilea macska

A pilea szubsztrátja

A pénzfa könnyen nő közönséges virág-, cserép- vagy pálmaföldben. A talajnak minden esetben áteresztőnek kell lennie. Ha saját keveréket szeretne készíteni, annak egyenlő részekből kell állnia komposztból és tőzegből. A pilea a sekélyebb cserépben virágzik a legjobban. A fiatal növényeket minden tavasszal gondosan át kell ültetni, mert a gyökerek nagyon vékonyak és könnyen elszakadhatnak. A régebbi Glückstalereknél ezt csak akkor teheti meg, ha a tárolóedény túl kicsi.

A földnek lazanak, szellősnek és áteresztőnek kell lennie

halom kicsi

 A pilea sekélyebb konténerekben is jól nő, ezért egy ilyen kókuszhéj is használható erre

Pilea kókusz

pilea lóg

A pilea öntözése és megtermékenyítése

A Glückstaler -t rendszeresen fel kell önteni lágy vízzel. Erre különösen alkalmas az esővíz. Mindig hagyja kissé megszáradni a talajt a felületen, és kerülje a víz eltömődését. Öntsük közvetlenül a talajba, ne a levelekre vagy a tálba. Folyékony zöld növénytrágyát adhat kéthetente a termék utasításai szerint. Ezután hagyja minden növényt pihenni télen, így kevésbé öntözze és ne trágyázza. Bár a pilea meglehetősen érzéketlen a hidegre, a szobahőmérséklet nem eshet 10 fok alá.

A Glückstaler vízben is élhet

Pilea első gyökerei

Igazi kupac a kép előtt

pilea növény és kép

A halom vágása és szaporítása

Az idősebb növények idővel elöregednek, de könnyen helyreállíthatja őket, ha levágja a leghosszabb leveleket, és csak a fiatalabbakat hagyja. A régi leveleket sötétzöld színükről és hosszú száraikról ismerhetik fel. A metszést tavasszal kell elvégezni, hogy a halom gyorsan helyreálljon, és hamarosan újszerűnek tűnjön.

A régi leveleket sötét színük alapján ismerheti fel

pilea polc deco

pilea levél

Májusban és júniusban a pileának apró fehér virágai vannak, amelyek a végén a levegőbe dobják pollenjüket, amellyel a növény szaporodik a vadonban. Formájukban hasonlítanak a közönséges csalánhoz. Otthon azonban tavasszal dugványokkal vagy gyökérhajtásokkal szaporítják őket. Ezeken legalább néhány papírlapot fel kell tüntetni, hogy reménykedhessen az utódokban. Miután levágta az anyanövényt, helyezze a vágást a vízbe, amíg saját gyökereit nem képezi. Ezt követően nyugodtan ültethet.

 Májusban és júniusban a pilea sok fehér virággal virágzik

Pilea virágok

Pilea virág közelről

Késsel vághatja a dugványokat tavasszal

Vágja le a pilea dugványokat

Ezeknek már rendelkezniük kell néhány saját lappal

pilea dugványok

Néhány nap múlva gyökereik lesznek, és cserepesek is lehetnek

Pilea terjedése

Díszítse otthonát ezzel a távoli Kínából származó szobanövénnyel. Mint látható, rendkívül könnyen ápolható, és minden körülmények között könnyen fejlődik, így nagyszerű kezdő növény. Add oda a Pileát a barátaidnak, és sok pénzt és sikert kívánok nekik.

pilea mint váza

pilea díszek

pilea sok polc

halom nagy