építészet

Organikus építészet – 5 inspiráló példa

Az organikus építészet a 20. század eleje óta az építészet bizonyos irányainak leírására szolgál, amelyek elérik az épület és a táj harmóniáját. Annak érdekében, hogy az épület sikeresen beilleszkedhessen környezetébe, a legfontosabb az építőanyag típusa és annak tudatos használata. Ebben a cikkben 5 példát talál a lélegzetelállító szerkezetekre, amelyek kialakítása és formái tökéletesen utánozzák a természet szépségét. Hagyja magát inspirálni!

A Kaufmann családi nyaraló, Pennsylvania

a Kaufmann család nyaralója

organikus építészeti példák

a Kaufmann család nyaralója nyáron

a Kaufmann család nyaralója télen

organikus építészet

Fallingwater belső szerves építészet

Fallingwater Pennsylvania szerves építészet

organikus építészeti példák

Példák és kreatív ötletek a szerves építészetre

A Kaufmann család nyaralója Pennsylvania teraszán

Az “organikus építészet” kifejezést Amerika egyik leghíresebb építésze – Frank Lloyd Wright – vezette be. Ő tervezte az első ilyen épületeket is. Ennek klasszikus példája a Fallingwater, amelyet 1939 -ben építettek nyaralónak a gazdag Kaufmann család Pennsylvaniából. Ma az épület a modern építészet valódi attrakciója és remekműve lett. Amikor azonban a Kaufmann család először meglátta az építész terveit, meglehetősen csalódottak voltak – csodálatos kilátást vártak a folyóra, de Wright egy házat tervezett, amely közvetlenül a vízesés tetején volt. Végül a család egyetértett az ötlettel, és nagyon tetszett nekik az épített nyaraló. Ma már elmondható, hogy minél idősebb az épület, annál jobban illeszkedik természetes környezetéhez.

A grazi Kunsthaus – az organikus építészet remekműve

organikus építészeti példák

szerves építészet Kunsthaus Graz

a grazi Kunsthaus, mint az organikus építészet remekműve

Kunsthaus Graz éjjel

Bejárat Kunsthaus Graz Példák organikus építészetre

Kunsthaus Graz Tervezzen organikus építészetet

Kunsthaus Graz Design

organikus építészet inspiráló példák

Belsőépítészet Kunsthaus Graz

A Graz Kunsthaus belseje

Az ausztriai grazi Kunsthaus divatos megjelenésével, amely hasonlít egy űrhajóra, a világ egyik legjobb példája az organikus építészetre. Az épületet extravagáns kialakítása, szokatlan formája és kék, speciális akrilpanelekből készült felülete miatt a helyiek „barátságos idegennek” is nevezik. Az építőanyagok és a Kunsthaus szokatlan megjelenése drámai kontrasztot teremt a közvetlen közelében található barokk stílusú épületekkel. E szokatlan épület megjelenése tökéletesen kiegészíti az úgynevezett 1847-ben épült vasházat, amely ma Graz egyik leghíresebb látnivalója..

Példák az organikus építészetre – a Gherkin

organikus építészeti példák

organikus építészet a Gherkin London

Példák az organikus építészetre

London a Gherkin organikus építészet

A Gherkin London bejárata

organikus építészet

Belső a Gherkin London

a Gherkin belső teret

az uborka éjjel

organikus építészeti példák

Lehet, hogy meglepődik – London egyik leghíresebb épülete – a Gherkin, szintén az organikus építészethez tartozik. Bár sok más kiváló szerkezet veszi körül, a csicseriborsót szokatlan alakja jellemzi, amely egy kis pácolt uborkához hasonlít – ahogy a neve is. A szokatlan kialakításnak van egy másik fontos funkciója is – energiatakarékosság. Az egyes emeletek között speciális nyitott hullámok vannak, amelyek biztosítják az épület jó szellőzését. Nyáron a hullámok viszik ki a meleg levegőt, télen pedig a fűtésre használt passzív napsugárzást. Ez lehetővé teszi, hogy a fény mélyen behatoljon az épületbe, ami csökkenti a világítási költségeket. Azt mondják, hogy a csicseriborsó csak a fele energiát használja fel, amit egy azonos magasságú torony normál esetben felhasználna. Ez az eredeti épület kiváló példa nemcsak a szerves, hanem a környezetbarát építészetre is, és ez a tény teszi egyedivé.

A Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány épülete, Párizs

organikus építészet érdekes példák

a Jerome Seydoux Pathe Alapítvány

organikus építészeti példák a Jerome Seydoux Pathe Foundation Paris

kreatív ötletek organikus építészet

a Jerome Seydoux Pathe Belsőépítészeti Alapítvány

Bár Párizsban különleges korlátok vannak az új épületek magasságát illetően, Franciaország fővárosában számos merész építészeti projekt található, amelyek ötvözik a hagyományos és a modern design jellemzőit – például a híres Louvre Múzeum üvegpiramisa. Egy másik ilyen épület, amely lenyűgözi extravagáns megjelenésével, a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány épülete, amelyet a tehetséges építész, Renzo Piano tervezett. Bár a bejárat klasszikus stílusban dőlt el, az egész homlokzat egy csigára hasonlít, ezért olyan szokatlan és vonzó. Az épület 2014 -ben épült, ezért az organikus építészet egyik legújabb példája.

A londoni úszóközpont

organikus építészet

inspiráló példái a szerves építészetnek

a londoni úszóközpont

organikus építészeti ötletek és inspirációk

London úszóközpont

Egy másik kiemelkedő épület a London Swimming Center, amelyet kifejezetten a 2012 -es olimpiára épített a híres építész, Zaha Hadid. A központot úgy írja le, mint „egy projektet, amelyet a víz, annak mozgása és a sokféle alakzat inspirál”. Az épület lenyűgöz szokatlan megjelenésével, valamint a beton és a víz közötti erős kontraszttal, és ma London egyik látnivalója.