Blagoslovljen bio

Što su vlakna i gdje ih ima najviše?

Svatko tko cijeni zdravu prehranu trebao bi znati o vlaknima. Budući da su oni važan dio zdrave prehrane. Tanka linija ne samo da se lako postiže zahvaljujući hrani bogatoj vlaknima, već i zdravim načinom života. Dijetalna vlakna potiču probavu, a štite i od nekih bolesti. Ovo su uvijek razlozi zašto morate održavati tijelo bogato vlaknima. Ako želite saznati više o ovoj temi, samo čitajte dalje!

Dijetalna vlakna važna su probavna pomoć

Jedite dovoljno vlakana da biste ostali zdravi

Što je vlakno? Kakav učinak imaju na ljudski organizam??

U početku se vjerovalo da su vlakna beskorisna. Na njih se čak gledalo kao na balast za organizam. Kasnije je dokazano koliko su zapravo zdravi. To su povezane molekule šećera koje crijeva ne mogu probaviti ili samo nedovoljno.

Zdrave nutritivne komponente zapravo tijelu ne pružaju nikakvu hranu. Ove strukturne i potporne tvari ne opskrbljuju tijelo energijom. Ipak, dijetalna vlakna vrlo su važna za ljudski organizam. Oni imaju i druge blagotvorne učinke na njega: oni pomažu probavu i imaju preventivni učinak. To će vam pomoći da izbjegnete zatvor i spriječite rak debelog crijeva.

Dijeta bogata vlaknima ima nekoliko prednosti:

  • Komponente zdrave hrane usporavaju određene enzime koji razgrađuju masnoće u njihovom radu i na taj način pomažu organizmu da apsorbira masti u malim količinama. Kao rezultat toga, skladišti manje masti i možete uživati ​​u vitkoj figuri.
  • Dijetalna vlakna snižavaju razinu kolesterola.
  • Također dopuštaju da razina šećera u krvi polako raste te tako sprječavaju želju za hranom. To je osobito korisno za osobe s dijabetesom.

Prema stručnjacima, važno je da sadržaj vlakana zahtijeva najmanje 30 grama dnevno. Međutim, dnevna potrošnja Nijemaca je ispod ove preporuke. Preporučljivo je piti dovoljno vode – oko 1,5 litara vode dnevno. Samo na taj način biljna vlakna mogu nabubriti u crijevima. Tako ćete imati koristi od zdravstvenih svojstava ovih tvari.

Visok udio vlakana u organizmu osigurava zdravu crijevnu floru

dijetalna vlakna zeleno povrće jesti zdravo

Namirnice bogate vlaknima

Vlakna se nalaze u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama. Tako i u biljnoj hrani, osobito u hrani bogatoj vlaknima. Životinjska hrana ne sadrži vlakna. U osnovi se pravi razlika između topljivih i netopljivih vlakana. Prvi se nalaze u žitaricama i mahunarkama. Bakterije ih razgrađuju u debelom crijevu i osiguravaju trajan osjećaj sitosti. Takvi su pektin, inulin i beta-glukani. Drugi se nalaze u voću i povrću. Mogu vezati vodu i nabubriti u crijevima. Netopljiva vlakna pozitivno utječu na probavu. Takve su celuloza, kućna celuloza i lignin.

Hrana bogata vlaknima gotovo da ne sadrži masti. Što više hrane jedete vlaknima, to je manji postotak masti u vašem tijelu. Zato jedite više smeđe riže, kruha od cjelovitih žitarica, graha, lanenih sjemenki i orašastih plodova. Na ovaj način osiguravate visok unos vlakana u organizam.

Kruh od cjelovitog zrna pozitivno utječe na razinu inzulina i hormona

jedenje vlakana kruh od cjelovitih žitarica zdravstvene prednosti

Međutim, ako ste manje pažnje posvetili prehrani bogatoj vlaknima i želite početi od sada, pazite: morate polako povećavati sadržaj vlakana u tijelu. Organizmu je potrebno određeno vrijeme da se navikne na prehranu bogatu vlaknima. Nemaju svi dobru podnošljivost prema svim vlaknima u voću i povrću. Crijeva mogu biti osjetljiva ako jedete određene mahunarke i kupus. Nadutost, nadutost i buka u crijevima su među mogućim reakcijama crijeva. Zato slušajte vlastito tijelo i jedite ono što možete podnijeti! U konačnici, svo voće i povrće sadrži dovoljno vlakana. Juhe su također izvrsna alternativa za unos dovoljne količine vlakana.

Na kraju želimo sažeti: Jedite puno voća i povrća tako da dobijete dovoljno vlakana. Kruh od cjelovitih žitarica i pahuljice od žitarica također bi trebali biti uključeni u vaš jelovnik. Jedite raznoliku prehranu i uživajte u dobrom zdravlju!

Oni koji vole jesti proizvode od cjelovitih žitarica imaju manje tjelesne masti

vlakna cjelovite žitarice zdrava hrana

Jedite dovoljno hrane koja sadrži vlakna

grah vlakna zdrava prehrana zdravi savjeti

Uživajte u jelima od povrća? 

vlakna zelena juha ukusna zdrava zdrava prehrana

Ostanite zdravi i zdravi putem zdrave prehrane

vlakna zdrava prehrana zdravo tijelo budi sretan

Kao i sve voće, jabuke sadrže puno vlakana

dijetalna vlakna voće jabuke jedu zdrav način života

Svaki dan jedite voće i povrće

Dijetalna vlakna sadrže zdravo voće i povrće

Salata od povrća dobra je ideja za zdravu večeru 

vlakna za pripremu salate jesti zdravo

Voće, orasi i žitarice važni su izvori vlakana

dijetalna vlakna jesti zdravo živjeti zdravo

Koji su vam omiljeni orasi?

vlakna zdrava prehrana savjeti za zdrav život

Preporučuje se jesti kruh od cjelovitih žitarica

vlakna zdrava prehrana cjelovitim žitaricama

Zdrave ideje za malo gladi

orašasti plodovi s dijetalnim vlaknima. Savjeti za zdravu prehranu

Ukusnu salatu pripremite sami

dijetalna vlakna jesti zdravo zdravo tijelo

Jednostavno ne ide bez voća i povrća!

dijetalna vlakna voće i povrće jedu zdravu hranu