arhitektura

Organska arhitektura – 5 inspirativnih primjera

Organska arhitektura naziv je za određene smjerove u arhitekturi od početka 20. stoljeća koji postižu sklad građevine i krajolika. Kako bi se zgrada uspješno integrirala u svoju okolinu, najvažnija je vrsta građevinskog materijala i kako ga svjesno koristiti. U ovom članku pronaći ćete 5 primjera građevina koje oduzimaju dah čiji dizajn i oblici savršeno oponašaju ljepotu prirode. Neka vas inspirira!

Kuća za odmor obitelji Kaufmann, Pennsylvania

kuća za odmor obitelji Kaufmann

primjeri organske arhitekture

ljetnikovac za odmor obitelji Kaufmann

kuća za odmor obitelji Kaufmann zimi

organska arhitektura

Organska arhitektura interijera s padajućom vodom

Organska arhitektura Fallingwater Pennsylvania

primjeri organske arhitekture

Primjeri i kreativne ideje organske arhitekture

Kuća za odmor obitelji Kaufmann na Pennsylvania Terraceu

Izraz “organska arhitektura” zapravo je uveo jedan od najpoznatijih američkih arhitekata – Frank Lloyd Wright. Projektirao je i prve takve zgrade. Klasičan primjer za to je Fallingwater, izgrađen 1939. kao kuća za odmor bogate obitelji Kaufmann iz Pennsylvanije. Danas se zgrada etablirala kao prava atrakcija i remek -djelo moderne arhitekture. Međutim, kada je obitelj Kaufmann prvi put vidjela arhitektove planove, bili su prilično razočarani – očekivali su prekrasan pogled na rijeku, ali Wright je projektirao kuću koja se nalazila točno na vrhu slapa. Na kraju se obitelj složila s tom idejom i izgrađena kuća za odmor jako im se svidjela. Danas se može reći da što je zgrada starija, to se više stapa s prirodnim okruženjem.

Kunsthaus u Grazu – remek -djelo organske arhitekture

primjeri organske arhitekture

organska arhitektura Kunsthaus Graz

Kunsthaus u Grazu kao remek -djelo organske arhitekture

Kunsthaus Graz noću

Ulaz Kunsthaus Graz Primjeri organske arhitekture

Kunsthaus Graz Dizajnirajte organsku arhitekturu

Kunsthaus Graz Design

inspirativni primjeri organske arhitekture

Dizajn interijera Kunsthaus Graz

Interijer Kunsthaus Graza

S otmjenim izgledom koji podsjeća na svemirski brod, Kunsthaus u Grazu u Austriji jedan je od najboljih primjera organske arhitekture u svijetu. Zbog ekstravagantnog dizajna, neobičnog oblika i plave površine, izrađene od posebnih akrilnih ploča, mještani ovu zgradu nazivaju i „prijateljskim vanzemaljcem“. Građevinski materijali i neobičan izgled Kunsthausa stvaraju dramatičan kontrast sa zgradama u baroknom stilu koje se nalaze u neposrednoj blizini. Izgled ove neobične građevine savršeno nadopunjuje izgled takozvanog Eisenhausa, izgrađenog 1847. godine, koji je jedna od najpoznatijih znamenitosti Graza danas.

Primjeri organske arhitekture – kornišon

primjeri organske arhitekture

organska arhitektura Gherkin London

Primjeri organske arhitekture

London organska arhitektura kornišona

Ulaz u London kornišon

organska arhitektura

Interijer Gherkin London

interijer kornišona

kornišon noću

primjeri organske arhitekture

Možda ćete se iznenaditi – jedna od najpoznatijih zgrada u Londonu – Gherkin, također pripada organskoj arhitekturi. Iako je okružen brojnim drugim izvanrednim strukturama, krastavce krase njegov neobičan oblik koji nalikuje malom kiselom krastavcu – kako mu je ime. Neobičan dizajn ima i drugu važnu funkciju – uštedu energije. Između pojedinih etaža postoje posebni otvoreni valovi koji osiguravaju dobru ventilaciju zgrade. Ljeti valovi iznose topli zrak, dok zimi hvataju pasivno sunčevo zračenje koje se koristi za grijanje. To omogućuje svjetlu da prodre duboko u zgradu, što smanjuje troškove rasvjete. Kaže se da kornišon koristi samo polovicu energije koju bi inače koristio toranj iste visine. Ova izvorna zgrada izvrstan je primjer ne samo organske nego i ekološki prihvatljive arhitekture, pa je ta činjenica čini jedinstvenom.

Zgrada Zaklade Jérôme Seydoux-Pathé, Pariz

zanimljivi primjeri organske arhitekture

zaklade Jerome Seydoux Pathe

primjeri organske arhitekture Jerome Seydoux Pathe Foundation Paris

kreativne ideje organska arhitektura

Zaklada za dizajn interijera Jerome Seydoux Pathe

Iako u Parizu postoje posebna ograničenja u pogledu visine novih zgrada, u glavnom gradu Francuske ima mnogo odvažnih arhitektonskih projekata koji kombiniraju značajke tradicionalnog i modernog dizajna – na primjer staklena piramida poznatog muzeja Louvre. Još jedna takva zgrada koja impresionira svojim ekstravagantnim izgledom je ona Zaklade Jérôme Seydoux-Pathé, koju je projektirao talentirani arhitekt Renzo Piano. Iako je ulaz odlučen u klasičnom stilu, cijelo pročelje nalikuje pužu, što ga čini toliko neobičnim i atraktivnim. Zgrada je izgrađena 2014. godine i stoga je jedan od najnovijih primjera organske arhitekture.

Plivački centar u Londonu

organska arhitektura

nadahnuti primjeri organske arhitekture

plivački centar u Londonu

ideje i inspiracije organske arhitekture

Londonski plivački centar

Još jedna izvrsna zgrada je Londonski plivački centar, koju je za Olimpijske igre 2012. izgradila poznata arhitektica Zaha Hadid. Opisuje centar kao “projekt inspiriran vodom, njezinim pokretima i mnogim oblicima koje može poprimiti”. Zgrada impresionira svojim neobičnim izgledom, kao i izraženim kontrastom između betona i vode, a danas je jedna od znamenitosti Londona.