zdrava prehrana

10 namirnica s niskim udjelom ugljikohidrata koje ćete uključiti u svoj jelovnik

hrana s malo ugljikohidrata

Hrana s malo ugljikohidrata – kao što ime govori, proizvodi su koji sadrže malo ili gotovo nimalo ugljikohidrata. Često se nazivaju „namirnicama s niskim udjelom ugljikohidrata“ („low“ označava malo, a „carb“ – ugljikohidrate). U ovom članku objašnjavamo zdravstvene posljedice prekomjerne konzumacije ugljikohidrata. Ovdje ćete pronaći i odgovore na pitanja zašto je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata danas toliko raširena i popularna i koje važne prednosti ima. I za kraj, predstavljamo vam 10 namirnica s niskim udjelom ugljikohidrata koje je lako napuniti i koje biste trebali uključiti u svoj svakodnevni jelovnik kako biste vodili zdrav način života. Zabavite se čitajući!

Prednosti prehrane s malo ugljikohidrata

Dijeta bez ugljikohidrata

zdrava prehrana bez hrane s ugljikohidratima

Dijeta bez piramide prehrane bez ugljikohidrata

Jedite svježu salatu bez ugljikohidrata

Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije za ljudsko tijelo i ujedno glavni element naše hrane koji vas deblja. Upravo ti ugljikohidrati potiču tijelo na proizvodnju masti i sprječava optimalno sagorijevanje. Ovoj se činjenici ne može zaista diviti – svi znaju da ljudski organizam najbrže sagorijeva ugljikohidrate (zatim proteine ​​i na kraju masti); jedete li uglavnom ugljikohidrate, neki se od njih ne mogu upotrijebiti, a složenim kemijskim reakcijama pretvaraju se u masti. Konzumacija proizvoda bogatih ugljikohidratima može brzo dovesti do pretilosti i svih srodnih bolesti (poput visokog krvnog tlaka i arterioskleroze). Kada konzumirate hranu s niskim udjelom ugljikohidrata, tijelo koristi drugi izvor energije – rezerve masti. Tako možete brzo i jednostavno smršavjeti – bez stotina i brojanja kalorija! Ovo načelo zapravo je osnova poznatog Atkinsovog plana prehrane koji je pomogao toliko ljudi da uspješno smršave. Važno je prije svega izbjegavati hranu koja sadrži jednostavne ugljikohidrate (poput šećera i glukoze). Dolje je popis 10 namirnica s niskim udjelom ugljikohidrata koje će vas dugo osjećati sitima. Nadamo se da će vas ovaj post inspirirati da sami isprobate dijetu s malo ugljikohidrata!

Hrana niskog udjela ugljikohidrata životinjskog podrijetla – jaja

jaja s malo ugljikohidrata

hrana s malo ugljikohidrata kuhana jaja

Jedite salatu bez ugljikohidrata s kuhanim jajima i grahom

Gotovo svi proizvodi životinjskog podrijetla imaju malo ugljikohidrata jer uglavnom sadrže bjelančevine – to se odnosi, na primjer, na jaja. Mnoge dijete ne dopuštaju vam da jedete jaja jer su visokokalorična, ali dijeta s malo ugljikohidrata ne. Za doručak pripremite svježu salatu s kuhanim jajima – ovo će vam divno započeti dan!

mlijeko i mliječni proizvodi

Hranjivo mlijeko bez ugljikohidrata

piti mlijeko s niskim udjelom ugljikohidrata

različite vrste sira Quark dijeta bez ugljikohidrata

Dijeta bez ugljikohidrata mlijeko i mliječni proizvodi

Dijeta bez ugljikohidrata mliječni proizvodi sirevi

Namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata također uključuju mlijeko i mliječne proizvode – kvark, različite vrste sira. Nisu kalorični i sadrže kalcij koji je iznimno važan za kosti i zglobove.

meso

Jedite meso na žaru bez ugljikohidrata

Konzumiranje mesnih proizvoda bez ugljikohidrata

S dijetom s malo ugljikohidrata možete zapravo konzumirati sve vrste mesa – meso sadrži samo proteine ​​i masti. Dobre vijesti za sve one koji vole jesti kobasice, pečene svinjetine ili goveđe kotlete! Istina je da ne biste morali nužno izrezivati ​​meso da biste brzo smršavili. Također, biti na dijeti ne znači samo jesti voće i povrće. Izbjegavajte sve vrste mesa koje su previše masne i po mogućnosti jedite pečeno ili kuhano meso.

riba

hrana s malo ugljikohidrata

prehrambeni škampi s malo ugljikohidrata

Prehrana bez ugljikohidrata jede ribu

Jesti školjke bez ugljikohidrata

Ribu biste trebali jesti barem jednom tjedno – ona je nevjerojatno korisna za tijelo jer sadrži važne masne kiseline. Riba također ima malo ugljikohidrata. To se odnosi i na sve ostale morske životinje, poput rakova, školjki i škampa.

Hrana s niskim udjelom ugljikohidrata – gljive

Dijeta bez ugljikohidrata proizvodi gljive

namirnice s malo ugljikohidrata

Gotovo sve vrste gljiva imaju malo ugljikohidrata – na primjer gljiva breza, gljiva maslac, lisičarka, vrganj, crvena kapica.

orasi

hrana s malo ugljikohidrata orasi

hrana s niskim udjelom ugljikohidrata badem

hrana s niskim udjelom ugljikohidrata lješnjaci

Orašasti plodovi također gotovo i ne sadrže ugljikohidrate. Lješnjaci, kikiriki i bademi također se mogu uživati ​​na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata!

Hrana niskog udjela ugljikohidrata biljnog podrijetla – mahunarke

hrana s malo ugljikohidrata mahunarke zeleni grah

Jelo za jelo bez ugljikohidrata

Hrana sa malo ugljikohidrata soja

Dijeta bez graha ugljikohidrata

Mahunarke su također dio hrane s niskim udjelom ugljikohidrata. Možete napraviti toliko zdravih i ukusnih jela s grahom, graškom, lećom i sojom!

Povrće s malo ugljikohidrata

hrana sa malo ugljikohidrata špinat

Jedite zelenu salatu bez ugljikohidrata

hrana sa malo ugljikohidrata krastavac

hrana s niskim udjelom ugljikohidrata kupus

Sva hrana biljnog podrijetla sadrži ugljikohidrate, no to ne znači da biste trebali potpuno izbjegavati voće i povrće. Povrće s visokim udjelom vode, poput krastavaca, ima malo ugljikohidrata. To se također odnosi na povrće kao što je špinat, zelena salata i kupus koji imaju veliku količinu celuloze.

Vrste voća

Dijeta bez ugljikohidrata voće malina s malo šećera

hrana s malo ugljikohidrata voće limuni

Prehrana bez ugljikohidrata s niskim šećerom Avokado

hrana s malo ugljikohidrata voće avokado

hrana s malo ugljikohidrata nisko šećer voće kupine

U slučaju prehrane s malo ugljikohidrata, trebali biste izbjegavati sve vrste voća s visokim udjelom šećera – to često ovisi i o stupnju zrelosti! Avokado, limuni, maline i kupine u osnovi imaju malo šećera.

pića

Dijeta bez ugljikohidrata kava bez šećera

Dijeta bez ugljikohidrata Pijete čaj bez šećera

hrana s malo ugljikohidrata alkohol

Bez ikakvih problema, ali bez šećera, možete uživati ​​u omiljenim napitcima od kave i čaja na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata. Većina alkoholnih pića ima malo šećera – to jest, gotovo ne sadrži ugljikohidrate.