zdrava hrana, zdravlje

Je li palmino ulje zdravo? – Zanimljivosti koje trebate znati

Palmino ulje štetno za zdravlje

Danas je palmino ulje sastavni dio mnogih prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, pa ima smisla postaviti sebi sljedeća pitanja: je li palmino ulje zdravo? Kakav učinak ima na ljudski organizam? I postoje li štetne nuspojave? Sve o ovome možete saznati u ovom članku! Evo nekoliko zanimljivih i korisnih činjenica o palminom ulju koje biste trebali znati prije nego što ga konzumirate i koristite. Nadamo se da ćete uživati ​​čitajući je!

Palmino ulje zdravo – naširoko se koristi u prehrambenoj industriji

Hrana bez palminog ulja

Osvojite palmino ulje

Hrana s palminim uljem

patogena hrana s grafikom supermarketa palminog ulja

Jedite čokoladu bez palminog ulja

Palmino ulje štetna hrana s palminim uljem

Palmino ulje dobiva se iz plodova uljane palme, koja raste u Španjolskoj, Indoneziji, Maleziji i mnogim drugim zemljama s tropskom klimom. Budući da je ta biljna mast mnogo jeftinija od maslaca ili suncokretovog ulja, na primjer, naširoko se koristi u prehrambenoj industriji. Danas se palmino ulje koristi za izradu margarina, namaza, sira, peciva, čokolade i brojnih drugih gotovih proizvoda. Istraživanje centra za savjete o potrošačima pokazalo je da svaki drugi proizvod u supermarketu danas sadrži palmino ulje! Upravo je zbog toga toliko važno utvrditi njegov utjecaj na zdravlje. Palmino ulje ima sličan okus kao maslac i toliko je popularno jer mnogim proizvodima daje pravu kremastu konzistenciju. No ima i drugih prednosti – primjerice s juhama iz vrećica osigurava da se prah ne zalijepi za vrećicu. Vađenje i prerada palminog ulja također su mnogo lakši i jeftiniji u usporedbi s drugim biljnim uljima, što je također velika prednost za industriju. Međutim, mnogi stručnjaci dijele mišljenje da je konzumacija palminog ulja štetna za zdravlje te može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa čak i raka. No, jesu li ti strahovi opravdani i koliko je palmino ulje zdravo? Čitajte dalje kako biste saznali odgovor!

je li palmino ulje zdravo

Proizvodnja palminog ulja biljno masno ulje palma

Proizvodnja palminog ulja

Biljna mast za proizvodnju palminog ulja

Grafički prikaz proizvodnje palminog ulja u svijetu

U svijetu zdrava proizvodnja palminog ulja

Palmino ulje zdravo – sastojci, nutritivne vrijednosti i učinci na organizam

što je palmino ulje

Zanimljive činjenice o palminom ulju

Zdrava koža palminog ulja

Kozmetika s proizvodima od palminog ulja

Palmino ulje sadrži oko 52 posto zasićenih masnih kiselina – s tim udjelom nije jedna od najzdravijih vrsta masti. Ali iznimno je bogato karotenima – prirodno palmino ulje sadrži 50 puta više karotena od rajčice i oko 15 puta više od mrkve! Zbog toga je jako koristan za kožu i oči te se koristi u brojnim kozmetičkim proizvodima. Palmino ulje također sadrži snažne antioksidanse koji se bore protiv štetnih slobodnih radikala i usporavaju proces starenja stanica. To uključuje, na primjer, vitamin E – “vitamin ljepote” i koenzim Q10. A što se tiče njegovih nutritivnih vrijednosti- u usporedbi s ostalim biljnim i životinjskim mastima, palmino ulje uopće nije visokokalorično. 100 g sadrži oko 900 kalorija, pa biste mogli konzumirati hranu s palminim uljem čak i ako ste na dijeti. Odakle onda strahovi da je palmino ulje štetno, pa čak i opasno??

Odakle strahovi da je palmino ulje štetno za zdravlje??

Konzumiranje palminog ulja utječe na zdravlje

Nutellovo palmino ulje

Zdravo kuhanje s palminim uljem

Proizvodi od palminog ulja margarin

kancerogena hrana s palminim uljem

je li palmino ulje zdrav utjecaj na organizam

U svibnju 2016. godine Europska agencija za hranu objavila je studiju čiji rezultati pokazuju da neke namirnice koje sadrže palmino ulje mogu uzrokovati bolesti. Prema studiji, međutim, nije samo ulje nezdravo – ono postaje štetno kad se dalje obrađuje. Kad se palmino ulje zagrije na preko 200 ° C, ono stvara trans masne kiseline, koje imaju patogeni učinak na ljudski organizam, pa čak mogu uzrokovati i rak. To se odnosi na neke proizvode poput margarina, ali to ne vrijedi za druge – svjetski popularan namaz “Nutella” ima veliki udio palminog ulja, ali nije nezdrav jer ulje nije podvrgnuto nikakvoj termičkoj obradi.

Palmino ulje zdravo – korisni savjeti za kupnju

Ulje palminog voća palmino ulje prirodni proizvod

karcinogeno prehrambeno palmino ulje

Pa je li palmino ulje zdravo? Objektivan odgovor je – da i ne. Zapravo, što se ulje više prerađuje, to postaje sve nezdravije. Stoga je poželjno kupovati samo organski uzgojeno nerafinirano palmino ulje ili proizvode koji ga sadrže. Na tržištu se obično može pronaći organsko palmino ulje u tamnim staklenkama s vijcima, koje je najbolje čuvati u hladnjaku nakon otvaranja. Naravno, nije lako uopće ne kupiti proizvode napravljene od rafiniranog palminog ulja. Problem sa štetnim posljedicama njegove prerade trebala bi riješiti industrija.