zanatske ideje, uradi sam

Napravite sluz sami – izvrsna ideja za sretne dječje igre

Napravite sluz sami

Možda ne postoji dijete školske dobi koje se ne bi htjelo igrati sa sluzi! Glibber se naravno može kupiti, super je jednostavno napraviti ga sa samo nekoliko sastojaka. Prednosti ovoga su jasne – mogu se pridružiti i mališani koji bi zajedno proveli divno društveno vrijeme! U ovom ćemo vam članku pokazati kako možete sami napraviti sluz – isprobajte naše recepte sa svojom djecom i zabava je zagarantirana!

Napravite sluz sami – osnovni recept

Napravite sluz sami sa sjajima u 3 boje

Pripremite si sluz potrebne sastojke

Napravite sluz sami s bojom za hranu

Sluz sama po sebi stvara transparentne sjajne ideje

Napravite Schlein recept sami sa ljepilom za zanate

Napravite sluz sami Upute u slikama

Kao što sam već rekao, za samostalnu izradu sluzi potrebno je samo nekoliko sastojaka koji su obično dostupni kod kuće. Za izradu gooa potrebno vam je samo:

 • Tekući deterdžent
 • zanatsko ljepilo topljivo u vodi (također bi trebalo biti bez otapala)
 • čašu tople vode
 • Boje za hranu (po želji)
 • velika zdjela

Kad dobijete sve što vam je potrebno, spremni ste za početak stvaranja sluzi! Uzmite veliku zdjelu i pomiješajte oko 1 čašu vodotopivog zanatskog ljepila s 1 čašom tople vode u njoj. Važno je koristiti ljepilo bez otapala-samo je u ovom slučaju gotov proizvod netoksičan i prikladan za dječje igre. Sve dobro promiješajte i dodajte boju za hranu po svom ukusu – bit će potrebno oko vrha noža. Ako mislite da boja nije dovoljno intenzivna, dodajte još malo dok ne dobijete željeni rezultat. Za prozirnu, šarenu sluz najbolje je koristiti prozirno ljepilo za zanate. Na kraju, trebate umiješati čep tekućeg deterdženta. Sada pokušajte vidjeti da li vam se masa lijepi za prste – ako je tako, dodajte malo deterdženta. Sluz je spremna samo kad vam siđe s prstiju bez ostavljanja ostataka.

Napravite sluz sami od kukuruznog škroba

Napravite sluz sami s bojom za hranu

Napravite sluzi sami DIY ideje

Napravite sluz nadahnjujuće ideje DIY

No, možete i sami napraviti sluz bez ljepila. U tom bi slučaju njegova konzistencija bila manje ljepljiva i malo čvršća. Nudimo vam izvrstan recept za koji će vam trebati sljedeće:

 • 2 šalice kukuruznog škroba
 • velika čaša vruće vode (oko 350 ml)
 • Bojanje hrane
 • 2 zdjela

U tom je slučaju stvaranje sluzi još lakše. Uzmite zdjelu i pomiješajte vruću (ali ne kipuću!) Vodu s bojom za hranu. Premjestite dvije šalice kukuruznog škroba u drugu zdjelu i polako počnite dodavati tekućinu, neprestano miješajući. Ako masa na kraju postane previše čvrsta, dodajte još malo vode dok ne dobijete željenu konzistenciju. A ako je previše tekuće, naravno da biste trebali dodati kukuruzni škrob. Kad se sluz više ne lijepi za prste, najbolje ju je staviti u vrećicu ili limenku – na ovaj način možete je spriječiti da se duže osuši.

Napravite sluz sami – sa sjajima, biserima i pjenom za brijanje

Napravite sluz sami s pjenom za brijanje

Napravite sluz sami da biste dobili pravu konzistenciju

Napravite sami sluz kako je

Napravite sluz sami sa sjajima

Izrada vlastite sluzi bila bi puno zabavnija za vas i vašu djecu ako umiješate sitne bisere ili svjetlucanje – tako bi sluz na kraju izgledala lijepo. Izvrsna ideja je raditi po osnovnom receptu, ali upotrijebite malo sjajne boje u mraku umjesto uobičajene boje za hranu-na ovaj način dobivate užarenu sluz s kojom bi se mališani definitivno jako zabavili po mraku! Također ćete postići izvrstan rezultat ako sami napravite sluz u 2-3 različite boje (po mogućnosti sa svjetlucavima), a zatim je gnječite (ali nemojte miješati previše intenzivno kako se boje ne bi potpuno promiješale!). A za posebno pahuljastu sluz isprobajte naš recept s pjenom za brijanje:

 • 40-50 ml prozirno zanatsko ljepilo
 • Bojanje hrane
 • malo otopine kontaktnih leća
 • 2 ruke pune kreme za brijanje

Stavite kremu za brijanje u zdjelu i obojite je nekom bojom za hranu po vašem izboru. Dodajte zanatsko ljepilo i dobro promiješajte sastojke. Sad bi preostalim sastojcima trebali dodati i otopinu kontaktnih leća. Budite oprezni pri tome jer rješenje postoji kako bi masa postala čvršća! potpuna!