Vrtlarstvo, vrtlarstvo

Grabljenje lišća: 10 savjeta koje vam nitko nije dao

Ostavlja grabulje korisne savjete

Malo je stvari u prirodi toliko uočljivo kao jarko crveno-zlatni listovi u jesen. No, čak i najljepše lišće na kraju otpadne, a ako se previše njih nakupi u vašem vrtu, to neuredno lišće može pokriti travnjak poput debelog tepiha i poremetiti rast biljaka u hladnijim mjesecima u godini. Zato vam u ovom postu dajemo 10 pametnih savjeta kako grabljati lišće – poput profesionalca!

Budući da je trenutno ljeto i da su stabla još uvijek puna lišća, nema smisla početi grabljati. Umjesto toga, pročitajte naše korisne savjete dok ne dođe vrijeme za posao!

Rake odlazi poput profesionalca: pobrinite se za vlastitu udobnost!

Grablje lišće

Grabljenje lišća prašnjava je stvar pa bi vlasnici kuća prije početka trebali staviti šešir, košulju dugih rukava i duge hlače. Također je poželjno nositi izdržljive rukavice kako biste izbjegli stvaranje mjehurića na rukama. Ne zaboravite ustati uspravno dok grabite i često mijenjati ruku vodilju na grabuljama kako biste izbjegli preopterećenje ruke i ramena.

Koristite ispravne grablje

Rake ostavlja odabir prave grablje

Grablje s uskim rasponima skupljaju manje lišća i nepotrebno produljuju rad. Stoga bi vlasnici kuća trebali odabrati alate sa širim rasponom zubaca. Također potražite grablje s oznakom “bez začepljenja”. Imaju kutne zupce koji neće probiti lišće. Na taj način nema potrebe često uklanjati lišće s grablji rukama.

Grabiti s vjetrom

Listovi se lakše grabe s vjetrom

Iskoristite prozračno jesensko vrijeme grabeći u istom smjeru u kojem puše vjetar. Vjetar pomaže pri premještanju suhog lišća. Ako pogriješite grabeći uz vjetar, svaki udarac grabulje podići će neko lišće koje će se zatim otpuhati unatrag.

Grablje lišća u redovima

Grablje jesensko lišće

Ako pogrbite sve lišće nasred travnjaka, stalno hodate naprijed -natrag, trošeći puno vremena i energije. Umjesto toga, podijelite travnjak na kvadrante, a zatim pokupite sve listove u svakom kvadrantu u redove. Radite s jednog kraja na drugi. Grabljenjem lišća u obliku rešetke uštedjet ćete vrijeme i dobiti čistiji travnjak.

Uštedite si vrijeme i gnjavažu s ceradama

Odložite vrtno lišće

Opuštanje velikih hrpa lišća dugotrajan je zadatak. Smanjite svoje opterećenje grabljenjem lišća na veliku ceradu. Zatim možete vezati krajeve cerade zajedno i transportirati cijelu “vrećicu” do svog komunalnog sabirnog mjesta. Alternativno, ceradu možete smotati u cilindar i koristiti kao lijevak za punjenje pojedinačnih vreća za travnjak. Visokokvalitetna, lagana cerada može se koristiti više puta i trajat će godinama.

Odbacite manje hrpe

Sakupljaju se male hrpe lišća

Ako ne želite zgrtati lišće zajedno u jednu veliku hrpu za djecu, dobro je odmah ih zapakirati. U protivnom, oštar jesenski povjetarac može vam pokvariti naporan rad i natjerati ga da ga iznova grabite.

Uložite u vrtni usisavač

Koristite vrtni usisavač

Kako biste pojednostavili uklanjanje lišća, razmislite o ulaganju u vrtni vakuum s integriranom drobilicom. Usisavač izvlači lišće prema gore, a sjeckalica ih usitnjava na male komadiće tako da možete sakupiti više lišća u manje vrećica. Usisavači također olakšavaju sakupljanje lišća ispod grmlja, između grmlja i drugih mjesta gdje grabljanje može biti teško.

Kosite i grabite u isto vrijeme

kositi travnjak i grabiti lišće

Imate li na svom imanju samo nekoliko opalog lišća? Možete ih se riješiti i dodati organski malč na svoj travnjak u isto vrijeme. Samo ih kosite kosilicom za travu, po mogućnosti s postavljanjem malča. Oštrice razbijaju suho lišće na male pahuljice koje se brzo raspadaju i dodaju hranjive tvari na vaš travnjak.

Iskoristi jednu stroj za otpuhivanje listova

Puhači lišća lako se koriste

Puhači lišća mogu značajno skratiti vrijeme čišćenja nakon grabljenja, ali samo ako se pravilno koriste. Počnite dijeljenjem vrta i stvaranjem uzorka rešetke, a zatim radite naprijed -natrag u redovima s duhačem lišća. Upamtite, vježba s duhačima lišća čini savršenu. U početku mnogi ljudi imaju tendenciju stajati preblizu lišća, što ih može divlje raznijeti u svim smjerovima.

Izračunaj prije kiše

Rake odlaze prije kiše

Nakon kišnog pljuska opalo lišće postaje blatnjavo i gusto, skuplja se i začepljuje grablje, usisavače i duvaljke lišća. Ako vam je grabuljanje na popisu obveza, krenite s čišćenjem travnjaka što je prije moguće ako je vremenska prognoza kiša.

Savjeti za grablje lišća

Napravite vijenac s jesenskim lišćem

Vrtlarsko grablje lišće

Grabite i skupljajte lišće

koristiti desne grablje

šareno jesensko lišće travnjak

Vrtno lišće jež sladak

Koristite lišće kao kompost

Savjeti za vrtlarstvo grablje za lišće

Ostavlja grabulje korisne savjete

Vrtno lišće za krevete

šareno lišće jesen prekrasan izgled