Vrt i biljke

Skarifikacija travnjaka u jesen – kako to učiniti ispravno

Unatoč pažljivoj i pravilnoj njezi, slama se s vremenom neizbježno stvara na dnu vaše omiljene livade. Umjereno, osigurava da se travnjak gusto prostire i izgleda zdravo. S vremenom ovaj korov odumire i razvija kemijski spoj koji se naziva lignin, zbog čega se vrlo sporo razgrađuje. Kao rezultat toga, stvaraju se slojevi mrtve trave i miješaju se s novijim izbojcima, postupno usporavajući rast i stvarajući dobro okruženje za trulež, gljivice, mahovinu i insekte. Čišćenje travnjaka u jesen ima za cilj ukloniti ovu slamu koja omogućuje da voda, kisik i hranjive tvari ponovno prodru u tlo. To pak poboljšava zdravlje i boju vašeg travnjaka. Međutim, budući da je skarifikacija tako invazivan tretman, pogrešan pristup može učiniti više štete nego koristi. Iz tog razloga danas vam dajemo nekoliko korisnih savjeta o skarifikaciji u jesen. Vaš travnjak će vam biti zahvalan!

Znajte što se krije ispod vašeg travnjaka?

Čišćenje travnjaka u jesen - Kako to učiniti ispravno Skariranje starih smeđih travnjaka

Koliko je slama previše slame?

Imati malo slame (oko 0,5-1 cm) na travnjaku je dobra stvar. Štiti krošnju biljke trave od elemenata, dok u isto vrijeme voda, kisik i hranjive tvari prodiru u tlo i dospijevaju u zonu korijena. Sve deblje od 1 cm može oštetiti travu i mora se ukloniti.

To tada poboljšava zdravlje vašeg travnjaka i na kraju ga čini otpornijim. Većinu travnjaka potrebno je skerirati otprilike jednom godišnje.

Travnjaci koji se osjećaju kao ekstra debeli tepih moraju biti okomiti

Skarificiranje travnjaka u jesen - kako to učiniti ispravno za ispitivanje travnjaka

Više od 1 cm već je previše dobra stvar

Skarifikacijski travnjak u jesen - kako to učiniti da se travnjak osjeća previše vidljivim

Imajte na umu, međutim, da sve trave ne proizvode slamu. Rajgrass je čest primjer toga. Izuzetno je izdržljiv, suh i otporan na toplinu i ne proizvodi gotovo nikakvu slamu za travnjak. Zbog toga je raži savršena za vrtlare iz hobija koji ne žele provesti slobodne dane na njegovanju travnjaka. S druge strane, mnogi ozbiljni vrtlari vide ovu sortu trave kao korov koji treba ukloniti. Dakle, ako želite da vaš travnjak izgleda kao pravi golf teren, najvjerojatnije će vam trebati drugačija sorta.

Rajgras je vrlo jednostavan za njegu i robustan je, ali ne izgleda baš tako šik

Čišćenje travnjaka u jesen - ovo je način na koji to radite s rajgom za vrtlare iz hobija

Čišćenje travnjaka u jesen – to je pravilo! Ali zašto baš na jesen?

Skarifikacija je dugoročno vrlo korisna, ali nedugo nakon toga vaš će travnjak izgledati prilično osakaćen. A ako je vaš problem sa slamom posebno loš, mogli biste izgubiti veći dio travnjaka. Ali bez straha! Vaša će se livada oporaviti i tada izgledati još bolje nego ikad prije. Kako bi se vaš travnjak brzo oporavio, potrebno je provesti skariranje u sezonama s dobrim uvjetima uzgoja. To znači mješavinu topline, kiše i sunca. Time želite izbjeći prekomjernu toplinu i hladnoću. Najbolja sezona za intenzivno skarifikaciju stoga je jesen, ali su u proljeće mogući i lagani zahvati.

Vaš travnjak općenito treba najviše održavanja u jesen

Čišćenje travnjaka u jesen - kako to učiniti ispravno jesen je idealno vrijeme

Alati i oprema za skarifikaciju u jesen

Ovdje je popis svega što vam je potrebno za obavljanje posla bez zapošljavanja stručnjaka.

 • Kosilica za travnjak, idealno s hvatačem trave
 • Ručni, električni ili benzinski čistači, ovisno o veličini vašeg travnjaka
 • Grablje
 • Vreća s lišćem
 • Sjeme travnjaka
 • Gnojivo za travnjak

Neka sve što vam je potrebno za jesensko skarifikovanje?

Čišćenje travnjaka u jesen - Kako to učiniti ispravno alati potrebni za skarifikaciju

Korak po korak upute za skariranje travnjaka u jesen

 • Zalijevajte travnjak dva dana prije sterilizacije, ali ga nemojte gnojiti barem 45 dana unaprijed. Gnojidba samo pridonosi činjenici da je slama travnjaka gušća i da posao za čistač postaje teži.
 • Učinite svoje kosilica na najnižem položaju za vašu vrstu trave i skratite cijelo područje.
 • Pronađite sve podzemne komunalne kabele, cijevi za prskanje i glave prskalica i označite ih s malo brašna iz kuhinje. Čistač ih može lako oštetiti.

Pronađite i označite osjetljive podzemne sustave

Skarifikacija travnjaka u jesen - kako to učiniti ispravno Pronalaženje slame

 • Oštrice na čistaču postavite na visoku postavku i udaljenost od približno 7 cm za većinu vrsta trave. Za gušće sorte poput Zoysije i Bermuda, oštrice postavite na nisko mjesto i udaljene oko 2 cm.
 • Pokrenite čistač i samo ga prođite po travnjaku. Ne mora se gurati niti gurati. Radite naprijed -natrag u trakama, a zatim poprečno pod kutom od 45 stupnjeva. Pograbite svu slamu i odložite je u smeđu organsku kantu ili centar za recikliranje. To je zato što se u kompostu vrlo sporo razgrađuje.
 • Nakon skariranja sada trebate pomoći travnjaku da se oporavi. Prvo što trebate učiniti je presađivanje. U proljeće vaša livada nije samo gušća, već je prirodno se štiti od korova. Tek tada biste se trebali hraniti gnojivom bogatim dušikom, fosforom i kalijem, a zatim vodom.

Prekomjerna sjemena vašem travnjaku daje snažan poticaj u sljedećoj vegetacijskoj sezoni

Čišćenje travnjaka u jesen - kako to učiniti ispravno Ponovno zasijavanje sjemena

Posljednje što trebate učiniti je oploditi i zalijevati

Čišćenje travnjaka u jesen - Kako to učiniti ispravno, travnjak dobro oploditi nakon toga

Škrinjanje u jesen pomoći će vam da se riješite slame i tako se riješite gljivica, mahovine, insekata, bolesti, prljavštine itd. I stoga je ne smijete podcijeniti. Ako godišnje radite gore navedene radnje, vaš će travnjak postati čvršći, jači i bujniji.

Slamu je najbolje zbrinuti

Čišćenje travnjaka u jesen - kako to učiniti na pravi način Grabiti i odlagati slamu