Vrt i biljke

Nova trend biljka: Pilea peperomioides

Pilea peperomioides: Kod nas je ova zimzelena sobna biljka poznatija kao kinesko stablo novca ili srećni talir. Zapravo, kako naziv govori, dolazi iz Kine. Listovi su im neobično kružni, promjera mogu biti gotovo 15 cm, pa nalikuju novčićima. Pilea pripada obitelji kopriva, ali nema peckajući učinak. Glückstaler su veliki darovi za prijatelje i obitelj jer su simbol novca, uspjeha i sreće.

Ova se sobna biljka lako održava i prilično je robusna. Brzo raste i za nekoliko godina može doseći najveću visinu i širinu od 30 cm. Za vas smo pripremili najvažnije savjete za njegu.

Pilea je idealna ukrasna biljka za svaki dom

Pilea deco

Oni su također čari sreće i mogu poslužiti kao darovi

Pilea mala bijela

Najbolje mjesto za pileu

Divlja pilea raste u svom domu u šumama na visinama do 3000 metara, zbog čega je tako robusna i neosjetljiva na hladnoću. Trebao bi biti na svijetlom mjestu kod kuće, ali podalje od izravnog sunca. Jarko sunce može brzo spaliti lišće. Ljeti možete iznijeti Glückstaler vani, ali tada bi trebao biti u djelomičnoj sjeni. Biljka voli visoku vlažnost i stoga može dobro rasti u terarijima ili kao vodena biljka. Čak i u kupaonica može lako napredovati ako kroz prozor uđe dovoljno svjetla.

Pilea može lako stajati u svijetloj kupaonici

pilea kupaonica

Mačke vole grickati pileu, a iako nisu otrovne, držite je izvan dohvata. Inače jedva da je ostalo lišće. Ne zaboravite da mačke često konzumiraju razne biljke zbog dlačica u trbuhu. Možda je posjet veterinaru bolje rješenje.

Biljka je međuobrok za mačke, pa je držite podalje

mačka pilea

Podloga pilea

Stablo novca lako raste u običnom cvijeću, saksiji ili palmi. U svakom slučaju, tlo mora biti propusno. Ako želite napraviti vlastitu mješavinu, trebala bi se sastojati od jednakih dijelova komposta i treseta. Pilea najbolje uspijeva u plićim posudama. Svako proljeće mlade biljke treba pažljivo presaditi jer je korijenje vrlo tanko i lako se može trgnuti. Kod starijih Glückstalera to možete učiniti samo ako je spremnik premalen.

Zemlja mora biti labava, prozračna i propusna

pilea mala

 Pilea dobro raste u plićim posudama, pa se za ovo može koristiti i ovakva ljuska kokosa

Pilea kokos

pilea visi

Navodnjavanje i gnojidba pilee

Glückstaler treba redovito prelijevati mekom vodom. Kišnica je posebno pogodna za to. Uvijek pustite da se tlo osuši na površini i izbjegavajte zalijevanje. Ulijte izravno u tlo, a ne preko lišća ili u zdjelu. Tekuće gnojivo za zelene biljke možete davati svaka dva tjedna prema uputama za proizvod. Zatim pustite sve biljke da se odmore zimi, pa manje zalijevajte i nemojte gnojiti. Iako je pilea prilično neosjetljiva na hladnoću, sobna temperatura ne smije pasti ispod 10 stupnjeva.

Glückstaler također može živjeti u vodi

Pilea prvo korijenje

Prava pilea ispred njezine slike

biljka pilea i slika

Rezanje i razmnožavanje pilee

Starije biljke s vremenom će ostariti, ali možete ih lako vratiti u život tako što ćete odrezati najduže lišće i ostaviti samo mlađe. Staro lišće možete prepoznati po tamnozelenoj boji i dugim peteljkama. Obrezivanje bi trebalo obaviti u proljeće kako bi se pilea brzo oporavila i uskoro ponovno izgledala kao nova.

Staro lišće možete prepoznati po tamnoj boji

pilea polica deko

list pilee

U svibnju i lipnju pilea ima sitne bijele cvjetove koji na kraju bacaju svoj pelud u zrak koji biljka koristi za umnožavanje u divljini. Po obliku su slične običnoj koprivi. Kod kuće, međutim, u proljeće se razmnožavaju reznicama ili izdancima korijena. Na njima bi trebalo biti prikazano barem nekoliko listova papira kako biste imali nadu u potomstvo. Nakon rezanja iz matične biljke, stavite reznicu u vodu dok ne stvori vlastiti korijen. Nakon toga možete saditi u miru.

 U svibnju i lipnju pilea cvjeta s mnogo bijelih cvjetova

Pilea cvijeće

Cvijet pilea izbliza

Nožem možete rezati reznice u proljeće

Odrežite reznice pilee

Oni bi već trebali imati nekoliko vlastitih listova

reznice pilea

Nakon nekoliko dana imat će korijenje i može se saksijati

Razmnožavanje Pilee

Ukrasite svoj dom ovom sobnom biljkom iz daleke Kine. Kao što vidite, za nju se izuzetno lako brinuti i lako se može razvijati u bilo kojem okruženju, što je čini izvrsnom biljkom početnicom. Poklonite Pileu svojim prijateljima i zaželite im puno novca i uspjeha.

pilea kao vaza

ukrasi od pilee

pilea mnogo polica

pilea velika