Vrt i biljke

Magnolija tulipana za vrt: 7 najvažnijih činjenica!

Magnolija tulipana najčešća je vrsta magnolije, zbog svog karaktera za njegu i lijepog izgleda. Govori se o plemenitoj pasmini koja seže u 20 -e godine 19. stoljeća. Kombinirali su dvije nevjerojatne magnolije iz istočne Azije. Biljku možete prepoznati po cvjetovima u obliku tulipana u jakim ružičastim i ljubičastim nijansama. Upravo sada, u mjesecu travnju, doživljavamo ljepotu ova magnolija u svom punom sjaju. Ova biljka može narasti prilično visoka – do 8 metara. Živi oko 50 godina, ali može živjeti znatno duže ako se o njemu pravilno brine. Možda biste ga u nekom trenutku uljepšali i oplemenili? Ako je tako, onda čitajte dalje! Ovdje ćete pronaći sedam najvažnijih činjenica o vrtnom dizajnu s magnolijom tulipana.

Magnolija tulipana najčešća je vrsta magnolije

super izgleda od magnolije tulipana

Vrlo široka kruna, koja se snažno razvija

Glavna prednost magnolije tulipana ujedno je i njen glavni nedostatak, pri čemu mislimo na krošnju grma koja se stalno razvija. U širini doseže najmanje pet metara u promjeru. Ponekad čak doseže visinu od 9 metara. Time će magnolija proširiti puno bujne ljepote u vašem vrtu.

No, želite li svoju krunu zadržati u određenoj veličini, morate biti spremni za redovito obrezivanje. Pravo vrijeme za to je kasno ljeto.

Ove prekrasne magnolije uzgajaju se od 1980 -ih

sjajna ideja o drvetu tulipan magnolija

Standardna magnolija tulipana

Jeftinija varijanta za njegu magnolije je grm. Trebali biste biti spremni na činjenicu da se glavne stabljike razvijaju u iskrivljeni oblik. Tekstura kore također se mijenja s vremenom. U početku je prilično gladak i vremenom se tu stvaraju pukotine tamne boje, koja je između smeđe i sive.

Magnolije tulipana mogu se uzgajati kao drveće

magnolija tulipana - ogromno drvo

Magnolija tulipana kao drvo

Imate mogućnost podizanja magnolije tulipana kao stabla. Prvi korak ove strategije treba poduzeti na proljeće. Da biste to učinili, trebali biste odabrati najjači izdanak i odlomiti ili odrezati sve preostale grane. Ostatke tada treba odrezati. S vremenom se razvija lijepo drvo koje nastavlja rasti.

Naziv potječe od oblika cvijeća 

magnolija tulipana - prekrasan cvijet

Pronađite zaštićeno mjesto

Magnolija tulipana može lako prezimiti ako za nju pronađete pravo mjesto u vrtu. Stavite drvo ili grm tamo gdje dobiva najviše topline iz izravne sunčeve svjetlosti. Istodobno, apsolutno je važno da ostane vrlo dobro zaštićeno od vjetra. Ako su svi ovi zahtjevi ispunjeni prilikom sadnje magnolije, sjaj cvijeća vrlo će vjerojatno preživjeti i kasni mraz.

Magnolije tulipana su najsjajnije u travnju 

magnolija tulipana - sjajne boje

Odgovarajući odabir i obrada tla

Idealno tlo za magnolije tulipana je i propusni humus. Bilo bi savršeno da je i blago kiselo i pješčano. Ovo posljednje vrlo je dobar preduvjet za opstanak stabla čak i u hladnim zimskim uvjetima. Imajte na umu da magnolija tulipana ima korijenje koje raste prilično površno. Stoga morate biti izuzetno oprezni pri obradi tla.

Dvije različite vrste magnolija iz istočne Azije kombinirane su za uzgoj

magnolija tulipana - velike biljke

Rez magnolije tulipana

Zapravo smo već raspravljali o ovoj točki. No, budući da je tema vrlo važna, sažmimo opet najvažnije. Ako želite da drvo raste visoko, morat ćete redovito uklanjati višak debla dok raste. Inače, potreba je povezana sa željenom veličinom krune. Ako ovo želite zadržati u određenim granicama, višak grana trebali biste odrezati krajem ljeta. U suprotnom, možete ih pustiti da slobodno rastu.

magnolija tulipana - divna ideja

Za koji vrtni stil najviše odgovara magnolija tulipana?

Magnolija tulipana posebno je pogodna za vrtne dizajne u klasičnom stilu i prirodno vrtnom stilu. U prvom slučaju, radije bi trebali podizati stabla. Druga mogućnost bila bi dovesti krunu magnolije u lijep elegantan oblik. Za prirodni vrt trebate pustiti rast. Korištenje magnolije tulipana također bi bilo moguće u modernom vrtu. Međutim, morate uložiti puno vremena u oblikovanje krune. Trebali biste težiti modernom, umjetničkom obliku. U tom slučaju debla ili stabla magnolije trebaju poslužiti kao akcenti. Bez obzira koji vrtni stil odabrali, kombinacija magnolija tulipana i bujnog zelenila najbolje funkcionira.

Jeste li odlučili posaditi magnoliju? Želimo vam puno zabave!

Jake boje jedna su od najupečatljivijih karakteristika magnolije tulipana

magnolija tulipana - prekrasno cvijeće

Veličinu krune možete ograničiti rezanjem krajem ljeta

ideje za vrt tulipana magnolije

Magnolija tulipana lijepa je u svako godišnje doba

pupoljci tulipana magnolije

Ova vrsta magnolije učinila bi klasični vrt još ljepšim!

tulipan magnolija moderan vrtni dizajn

Posadite magnolije tulipana i uživajte u sjaju prekrasnog ljubičastog i ružičastog cvijeća

biljke tulipana magnolije kao ukras

Prirodni vrt bio bi najbolje okruženje za magnoliju tulipana

tulipan magnolija izvrsne cvjetne ideje

Jeste li odlučili posaditi prekrasnu magnoliju tulipana?? 

bijela boja tulipana magnolija