Vrt i biljke

Jesen je vrijeme ventilacije: savjeti i trikovi za labav krevet

Jesen je tradicionalno vrijeme kada se vrt mora pripremiti za sljedeće proljeće. Uporište mnogih vrtlara iz hobija: mrvica u krevetu, koja je često tvrda kao beton nakon mjeseci sadnje.

Ono što je vrtlar iz hobija dušom i tijelom nema neradnu sezonu.

Naravno, kalendar prikazuje samo rujan – još smo daleko od prvih noćnih mrazeva i u dobrom hobi vrtu sada su dugački redovi poriluka, zimske endivije i drugih delicija. Ali: Vrijeme sjetve je definitivno prošlo. Krevet se tijekom ljeta pobrinuo da puno toga u njemu postane veliko i ukusno. Međutim, tlo je puno toga dalo za to – i potrebna mu je njega. Za to je najvažniji pribor oprema za obradu tla. Sljedeći članak objašnjava koje su najbolje.

Zašto njega podova?

Zamislite gornji sloj tla u krevetu poput spužve pune minerala i hranjivih tvari. Svaka biljka općenito zahtijeva tri vrste hranjivih tvari:

 • Ključne hranjive tvari poput vode ili dušika
 • Glavni nutrijenti poput magnezija i sumpora
 • Unosite hranjive tvari poput željeza ili cinka

Zanimljiva stvar u vezi s tim: Svako povrće izvlači različite količine hranjivih tvari iz tla: Tamo gdje jednoj biljci može trebati mnogo sumpora, ali malo fosfora, drugo izvlači potonje iz tla u velikim količinama. To znači: gredica u jesen ima različit sadržaj hranjivih tvari, ovisno o redu biljaka. Vraćanje ovoga na razinu prvi je razlog za održavanje poda.

Drugi je također uzrokovan vegetacijom: svaka kap kiše, svaki gutljaj iz crijeva ili kante za zalijevanje zamuljuje gornji sloj tla i tako osigurava zbijanje. Iako se to može usporiti redovitim otpuštanjem kultivatorom, tlo je na kraju vrtlarske godine još uvijek prilično hermetično.

Kako bi se to spriječilo, postoje četiri alata koji će se usporediti u sljedećim poglavljima: lopata, sijati zub i motorna motika.

 

1. Kopati lopatom

Obrada tla u povrtnjaku

Iskopavanje vrta oblik je otpuštanja tla koji zasigurno preporučuju stariji vrtlari iz hobija. Postupak je vrlo jednostavan: lopatica se probije do gornjeg ruba lista, mrvica se podigne i okrene.

Važno je, međutim, da se ovaj posao definitivno obavi prije zime. Budući da je kopanje samo pola posla: kišnica bi trebala prodrijeti u izložene, grube grudve. Kad se smrzne, led se širi i doslovno rasprsne komade. To osigurava rastresito i dobro prozračeno tlo u proljeće. Iskopavanje vrta oblik je rahljenja tla koji svakako preporučuju stariji vrtlari iz hobija. Postupak je vrlo jednostavan: lopatica se probije do gornjeg ruba lista, mrvica se podigne i okrene.

No, koliko god učinkovit bio, ovaj pristup ima nekoliko nedostataka:

 • Relativno je spor
 • Fizički je prilično naporan
 • Obrće ravnotežu tla (više o tome u nastavku)
 • Mraz je neophodan za dobre rezultate

Da biste razumjeli: morate zamisliti tlo kao višespratno stanište za sve vrste živih bića. Čak i na 30 centimetara koji su okrenuti pri kopanju, bezbroj oblika života po četvornom metru (vidi grafiku). Prilikom kopanja njihov se životni prostor okrenuo naglavačke – Organizmi koji se naseljavaju dublje sada su na površini i obrnuto. To može osigurati da će krevet biti manje produktivan u narednoj godini.

2. Otpustite vilicom za kopanje

Berba krumpira, mladi krumpir

Upravo zato što je sve češće da lopata nije najbolji alat za otpuštanje tla, drugi se uređaji fokusiraju. Jedan od njih: grobna vilica – u načelu vile sa stabilnošću lopate. No, s jednom odlučujućom prednošću: gdje se lopata zabija u zemlju poput noža, vilica za kopanje mnogo je nježnija.

Postupak je sličan postupku kopanja – tj. S jedne strane kreveta na drugu, uvijek sprijeda prema natrag – s jednom razlikom: vilica za kopanje se samo probuši, nakratko povuče unatrag i tako podignuti komadić mrvice Upravo zato što je sve češće da lopata nije najbolji alat za otpuštanje tla, drugi se uređaji fokusiraju. Jedan od njih: grobna vilica – u načelu vile sa stabilnošću lopate. No, s jednom odlučujućom prednošću: gdje se lopata zabija u zemlju poput noža, vilica za kopanje mnogo je nježnija.

Time se također rahljuje tlo i dopušta zraku da dopre do nižih slojeva tla, ali bez ometanja mikrokozmosa tla – a povrh toga je daleko manje naporan i mnogo brži.

3. Prozračite sa zubom krmače

Zub krmače možda je jedan od najstarijih alata za obradu tla poznatih čovjeku – a u isto vrijeme, kao ručni alat, nalikuje svom velikom bratu, koji visi iza traktora na velikim poljima. U principu, zub krmače sastoji se samo od duge drške i jednog jata pričvršćenog na nju. To ima nekoliko prednosti, ali i nedostataka.

Velika prednost: U usporedbi sa svim ostalim alatima u ovom članku, svinjski zub s cijenama između deset i 30 eura za visokokvalitetne komade trebao bi biti na donjem kraju. Osim toga, sam je posao relativno jednostavan: zub krmače jednostavno se provlači kroz gredicu u redovima s razmakom od desetak centimetara – pa opet poprečno dok tlo ne prijeđe njegov veliki brat, koji visi iza traktora na velikim poljima. U načelu, zub krmače sastoji se samo od duge ručke i jednog jata pričvršćenog na nju. Ovo ima nekoliko prednosti, ali i nedostataka.

To omogućuje vrlo učinkovito, nježno, ali ipak duboko olabavljenje – NABU ga naziva i “Organski rastresljivač zemlje par excellence“. A na lakim tlima potpuno je dovoljan sam zub krmače. U slučaju težeg tla, međutim, preporučljivo je koristiti ga kao drugi korak u kombinaciji s vilicom za kopanje.

Međutim: Budući da zubi sijanja imaju samo jedno jato, rad s velikim gredicama može potrajati nekoliko sati – ako ispod površine ima korijena i sličnih prepreka, cijela stvar postaje zaista iscrpljujuća.

Međutim, kombinacija iskopa vilice i sijanja zuba ima još jednu odlučujuću prednost: ne mora se nužno koristiti u jesen, jer mraz ovdje nije važan kao pomoćnik, zbog čega se radovi mogu izvesti i na početku vrtlarske godine.

 

4. Puna snaga s kultivatorom

Većina normalnih vrtlara iz hobija s krevetima do 50 četvornih metara trebali bi moći lako obraditi bilo koji oblik tla dosadašnjim metodama. Međutim, valja napomenuti da postoje iznimke:

 • Izuzetno ilovasta i stoga teška tla koja se teško mogu ručno provjetriti
 • Kreveti daleko iznad dvoznamenkastih četvornih metara, koje je nemoguće ručno obraditi u roku od jednog dana
 • Zeljaste gredice koje nisu obrađivane nekoliko godina

U svim tim slučajevima vrtlaru iz hobija treba više snage nego što njegovo tijelo može unijeti u tlo ručnim alatima – i tu dolazi do izražaja motika za pogon: motorna,rotirajući niz noževa. Ovaj posao nije osobito blag prema tlu, ali u gore spomenutim slučajevima često je od podređene važnosti, jer nakon što je pravilno mljeven, Sauzahn i Co. su dovoljni u sljedećim godinama.

Budući da je freza daleko najskuplji uređaj na ovom popisu, u osnovi postoje dva pristupa:

 1. Nova kupovina od specijaliziranog trgovca
 2. Rabljena kupovina (uglavnom od privatnika)

Kupnja novog prirodno ima odlučujuću prednost: dobivate potpuno novi uređaj bez ikakvih znakova trošenja i to vam odgovara sva prava kupca u pogledu jamstva i jamstva dostupno – ako doista planirate dugoročno i želite koristiti uređaj dugi niz godina, bolje je da to učinite.

Međutim: Dobri uređaji brzo koštaju srednje do visoke troznamenkaste iznose-iako ima i freza za 150 eura, oni često imaju ozbiljne nedostatke ili praktički ne postoje zalihe rezervnih dijelova.

Rotirajuća motika, obrada tla s frezom

Alternativa je pogled na lokalni oglasni papir ili jedan od bezbroj korištenih portala na Internetu. Praktički uvijek postoji netko tko odustane od svog hobija, smanji broj ili se želi riješiti svog upravljača iz nekog drugog razloga. To omogućuje dobivanje vrlo kvalitetnih uređaja po relativno niskim cijenama. Međutim: kako ne biste nasjeli na istrošenu motiku, potrebno vam je puno iskustva u ovom segmentu – netko tko poznaje temu trebao bi biti tu kad kupujete.

No tada je motorna glodalica alternativa kada je u pitanju brza obrada velikih površina. Jedan savjet: Naravno da su uređaji teški. Međutim, ovo je njihova prednost: što noževi imaju veću težinu, to bolje kopaju svoj put kroz zemlju – zbog toga se vrlo lagane, električne freze mogu koristiti samo za vrlo rahla tla – motor s izgaranjem je bolja alternativa za sve ostale vrste tla Alternativa je pogled na lokalni oglasni papir ili jedan od bezbroj korištenih portala na Internetu. Praktički uvijek postoji netko tko odustane od svog hobija, smanji broj ili se želi riješiti svog upravljača iz nekog drugog razloga. To omogućuje dobivanje vrlo kvalitetnih uređaja po relativno niskim cijenama. Međutim: kako ne biste nasjeli na istrošenu motiku, potrebno vam je puno iskustva u ovom segmentu – netko tko poznaje temu trebao bi biti tu kad kupujete.

Nakon popuštanja

No, samo zato što se tlo sada provjetrava nakon upotrebe lopata, iskopavanja vilica i slično, ne znači da je već bilo sklono tome. Jer sada bi u svakom slučaju trebalo nanosi se tanki sloj kompostne zemlje i mogu se lako unijeti grabljicama ili grabljicama. Tada vrtlari mogu prikupljeno jesensko lišće upotrijebiti i za drugu upotrebu: razbacano tanko po cijelom krevetu, lišće sprječava da previše hladnoće uđe u zemlju. Gliste i slični mogu odraditi svoj posao malo duže i tako učiniti svoj dio posla kako bi osigurali da savršeno olabavljena gredica bogata hranjivim tvarima čeka ponovnu sadnju u proljeće.

Zaključak

Kad je identificirano posljednje povrće, ambiciozni vrtlar iz hobija nikako ne smije dići noge, već mora zemlji vratiti ono što je dao. Cilj bi uvijek trebao biti rad sa živim bićima u mrvici umjesto protiv njih. Ako želite maksimalnu kompatibilnost, stoga se ograničite na kopanje vilica i sijanje zuba – svi ostali, s druge strane, definitivno mogu imati koristi od performansi freze. Lopatica se, međutim, bolje koristi za druge zadatke – u većini slučajeva čini više štete nego koristi.

Izvori slika:

1) fotolia.com© Dar1930

2)fotolia.com© Ingo Bartussek

3)fotolia.com© Marina Lohrbach

4)fotolia.com© jokapix

5)fotolia.com© Marina Lohrbach