Vrt i biljke

Dizajn ideje na otvorenom svih veličina

Imate li vanjski prostor koji želite uljepšati kako biste ljeti proširili svoj životni prostor? Na primjer, mislite li da je prevelik ili premalen?

Radovi sljedeća tri kanadska vlasnika kuća ilustriraju kako se može stvoriti savršena oaza na otvorenom, bez obzira na to koliko je velika ili mala površina..

dnevni boravak bijeli plavi jastuk drvo stolno cvijeće na otvorenomVanjski prostor s bijelim kaučima i plavim jastucima

Kanađani su poznati po tome što uvijek iskorištavaju potencijal vanjskih prostora i maksimalno ga koriste.

Među tri dizajnerske sobe prikazane u nastavku nalaze se i uska terasa i vrlo široko krilo. Svi su oni svjedočanstvo posebnog talenta njihovih vlasnika u projektiranju vanjskih prostora.

Bijele zavjese odgovaraju crvenim sofama

stolić za kavu crvene kauč zavjese cvijeće izvan vanjskog područja

Sada dolazimo do djela ovih kreativnih dizajnera u konkretnim terminima.

Odvažan dizajn male terase – 9 četvornih metara

Vlasnica i dizajnerica Stacey Cohen odlučila se za mali vanjski prostor koji se lako održava u svom stanu na 20. katu u Torontu. Potpuno se oslobađa posuda s biljkama i cvijećem te se umjesto toga odlučuje za rezano cvijeće i svijeće kad nešto organizira.

Bazen u vrtu

bijela stolica bazen bazen palme vanjski prostor

Stacey je dizajnirala terasu s takozvanim “sustavom klika”. “Uz pomoć boce vina” smislila bi to, smije se, i daje prostoriji puno topline i osjećaja.

Velika soba okrenuta prema jugozapadu izgleda vrlo osobno. Tamo možete postići individualni izgled zahvaljujući nekoliko podpodručja koja su međusobno odvojena staklom i betonom. Osim toga, jastuci u podebljanim, svijetlim bojama stvaraju puno raspoloženja. Cijelu stvar nadopunjuju stolnjaci, vaze, stolić i stolice. Svi su ti predmeti izrađeni u spokojnim bojama poput tirkizne.

Žuta stolica i moderna vaza

stolica dnevni boravak stol jastuk vaza na otvorenom

Modularni kauč, izrađen od istrošene tikovine, sastoji se od dva dijela. Stacy je ovdje iskoristila njihova svojstva kako bi bolje strukturirala površinu u prostoriji. Navlake od tkanine mogu se skinuti i oprati i univerzalne su za sva godišnja doba. Jaka paleta boja i ovdje je pronašla odgovarajuću primjenu. Prikazuje mješavinu tirkizne, plave i zelene boje i pomaže u stvaranju glatkog prijelaza iznutra u vanjsko područje.

Svijetla suvremena terasa za sunčanje – 32 četvorna metra

narančasta stolica izvan stola

Gotovo kao u bajci, svake godine, čim dođe topla sezona, vlasnica i dizajnerica stana Lisa Sterio ima na raspolaganju dodatnih 32 četvorna metra prostora. Vaš stan, koji se nalazi u povijesnoj kući, podijeljen je u tri sobe. Stan ima oblik potkove. Sadrži terasu za sunčanje i daje joj privatni karakter.

Ovdje možete vidjeti krovnu terasu

dnevni boravak bijeli namještaj cvijeće stol

Sati ujutro i navečer koji se ovdje provode s prijateljima i obitelji dobro su skriveni od nepoznatih očiju, zahvaljujući tlocrtu stana i pogledu kojim dominiraju stabla i gomile u pozadini.

Vatra i kamenje u dvorištu

vatrogasna stolica kameni crveni jastuk

Udobna sjedala, preveliki lonci za cvijeće, luksuzni pribor, pa čak i umjetnička djela na istrošenom zidu stvaraju osjećaj unutarnjeg prostora na terasi. Ovo je upravo prava atmosfera za večernje zabave.

Dedonov stol i stolice u Barceloni pokazuju “savršenu bijelu boju”, kaže vlasnica Lisa Sterio. Podvig koji izvadi i objesi ga na zid svaki put kad organizira zabavu vani. Van stavlja i prevelike posude za cvijeće. Tamo zasađene hortenzije dodaju dramatičnu visinu i bujno zelenilo ambijentu terase.

Terasa s puno biljaka

biljni kauč drveni stol

Sretno eklektično dvorište – 58 četvornih metara

Baš kao i stanu kojem pripada, i ovo je područje ispunjeno smislenim bojama i osobnošću. Dvorište je dio stana na prvom katu Jillian Harris. Dugo je služio kao neženja, a zatim je potpuno preuređen.

Jillian Harris dizajnerica je interijera stanova i voditeljica Canadian Handyman Challengea. Eklektičan ukras daje sobi veselo raspoloženje čak i u tmurnim danima, kojih je na zapadnoj obali poprilično. “Htjela sam dizajnirati na bujan, impresivan, ali pristupačan način”, kaže Julia. “Htjela sam da se gosti osjećaju sretno čim izađu van.”

Moderan namještaj na terasi

bijela stolna stolica more vani

Žute stolice od stakloplastike u obliku zdjela bile su među prvim “pravim namještajem” koji je Julian stvorio. Ako to iznesete van, vanjsko područje dobiva boju i karakter. Ova vrsta namještaja također je otporna na promjene vremena.

Niske i udobne sofe tjeraju vas da poželite biti ovdje u vrtu do kasno u noć. U to vrijeme Harris pali svijeće i svjetiljke kako bi zabava izišla van. Drugi element koji snažno definira ambijent je zadimljena plavo-siva boja koja stanu daje osjećaj sigurnosti.

Palme u dvorištu osvježavaju dizajn

stol sa stolicom za palme vani

Koliko je velika vaša terasa? Jesu li prezentirane ideje odvažne ili odgovaraju vašem stilu? Nadamo se da ste dobili dobru inspiraciju i ideje za dizajn vlastitog doma!

Ljubičasti, narančasti, žuti i plavi jastuci dobra su kombinacija sa smeđim namještajem

šareni stol s jastucima izvan smeđe narančaste boje

Fotografija: Angus Fergusson

terraflamehome.com