Vrt i biljke

10 savjeta za sprječavanje štetočina u vrtu

Dizajn i održavanje vrta aktualna su tema ljeti. Prekrasni vanjski prostor nudi nam puno sklada i novu kvalitetu života. To smo pokazali u brojnim člancima na našoj web stranici. Zasada je dobro. Ali što učiniti s gamadima? Učiniti nešto po tom pitanju bez utjecaja na prirodu oko vas je briga broj 1 u modernom održavanju vrtova. Pročitajte i naših deset savjeta.

Nudibranchi su veliki problem u vrtu

nudibranchs

Savjet broj 1: identificirajte greške

Prije svega, trebalo bi preciznije identificirati što se zapravo može opisati kao štetočine ili gamad u vrtu. Neki insekti ili životinje samo ograničavaju našu udobnost. Inače su čak korisni za vrt. Tipičan primjer u tom smislu su mravi. Mali pomagači imaju vrlo posebnu funkciju. Trčeći olabave tlo. Zbog toga će se biljke u vrtu lakše ukorijeniti s mravima. Stoga biste radije trebali izolirati mrave iz samo nekoliko područja. Na taj način otežavate pristup mjestima poput sjedećih, opuštajućih i blagovaonica. To se može učiniti, na primjer, kamenom oblogom ili prstenovima za ljepilo.

S druge strane, golice se mogu opisati kao pravi štetnici. Jednostavno imaju veliki apetit za lišćem zelenih biljaka i stoga ih mogu uništiti. Također su vam potrebni učinkoviti lijekovi protiv različitih vrsta uši. Uglavnom se radi o listovima, vuni, ljuskicama i krvnim ušima.

Mnogi se štetnici mogu ukloniti ručno

čeljusne uši

Savjet broj 2: kako ručno ukloniti štetnike

Oni koji žele koristiti ekološki prihvatljiva sredstva mogu ručno ukloniti štetnike. S goličicama je prilično jednostavno. Velike su i lako se hvataju rukom. Prioritetno uklonite one koje su se već popele na biljke.

Snažan mlaz vode također može pomoći kod ušiju. Ova je metoda ekološki prihvatljiva i učinkovita, ali pomalo dosadna. Moralo bi se redovito ponavljati.

Mravi nisu štetočine, već veliki pomagači u vrtu

mravi prijatelji s dizajnom vrta

Savjet broj 3: borite se protiv štetočina vodom

Jak mlaz vode ponekad može biti savršeno rješenje protiv štetočina. Ovim jednostavno možete tuširati biljke u vrtu. Međutim, ova praksa ponekad može biti opasna. Prekomjerna vlaga može uzrokovati druge probleme. Nakon ovoga bi trebao biti jak "kiša" sušite biljke ako je moguće. Ljeti je to najbolje učiniti rano ujutro ili kasno navečer. U suprotnom će biljke poprskane vodom uvenuti pod vrućim suncem.

Bubamare ne štete i pojedu nešto gamadi

bubamare jedu neke uši

4: Prirodni neprijatelji u vrtu

Kao i mravi, krtice također rahle tlo. Također jedu mnogo štetočina. Broj buba i crva u vrtu mogli bi iznimno smanjiti krtice. Pomažu protiv sirutke i naftalina. Zato je njihova uporaba u vrtu vrlo korisna.

Žučne mušice, čipkarice i bubamare hrane se različitim vrstama ušiju. Grove hoverflies i naušnice također mogu biti od velike pomoći u tom pogledu.

Zato nemojte slučajno sve ove pomagače klasificirati kao štetočine. Upravo suprotno: izbjegavate prave bez upotrebe kemijskih tvari.

Miris nekih biljaka pomaže protiv štetočina u kući i vrtu

dopuštene biljke protiv štetočina

Savjet broj 5: biljni miris protiv štetočina

Postoje određene biljke s mirisom koji odbija štetočine. Uši možete uspješno otjerati uz pomoć koprive, origana, lišća paprati i češnjaka. Neem i rabarbara također mogu biti vrlo korisni.

Potreban vam je izvadak iz njega. To možete dobiti iz mnogih različitih prirodnih recepata. Na internetu se mogu pronaći razne ideje.

Zamka za životinje DIY

mišolovka

Izvor slike: http://ungeziefer-ratgeber.info/

Savjet broj 6: zamka za životinje

Male životinje dolaze u svaki vrt u potrazi za hranom. Ne morate ih ubiti. Alternativno, možete ih uloviti i jednostavno istjerati iz svog vrta. U drugom slučaju upotrijebite živu zamku umjesto klasične zamke za miša. Klasična mišolovka dobro radi na puževima, uključujući štakore, naravno. No, u to mogu ući i druge životinje. Na primjer, mogu ugroziti živote mačaka i pasa. Žive zamke čuvaju život štetnika i drugih životinja i izbjegavaju nepotrebne ozljede. Na primjer, ako doista želite uloviti krtice, preporučili bismo drugu opciju: Ove su životinje pod zaštitom prirode. Gornja slika je primjer zamke za miševe “uradi sam”.

Kemijske tvari protiv štetočina trebaju se koristiti samo u vrlo kritičnim slučajevima

što rjeđe kemijske tvari

Savjet broj 7: kemijski klub

Kemijski klub, koji se naziva i kemijski klub, vrlo je univerzalan pripravak protiv štetočina. Kao što ime govori, ovo nije prirodni lijek. Ali to je doista učinkovito. Upotrijebite kemijsku palicu kada su se štetnici već uvelike proširili. Bolje je to učiniti samo jednom, a zatim prijeći na prirodna i ekološki prihvatljiva sredstva.

Ohlađena voda od krumpira također pomaže protiv štetočina

voda od krumpira

Savjet broj 8: krumpir i voda od krumpira

Voda od krumpira djelotvoran je i ekološki prihvatljiv lijek protiv štetočina. Kad skuhate krumpir, aktivni sastojak solan odvaja se od vode. Možete ga koristiti kao prirodni herbicid. Ohladite i koristite na manjim površinama. Na taj ćete se način uspješno boriti protiv ušiju.

Također možete ukloniti mnoge štetočine organskom jezgrom i mekim sapunom

organski sapun

Savjet broj 9: organski sapun od skute i meki sapun

Organski sapun od skute još je jedan učinkovit lijek protiv ušiju. Ima posebna svojstva koja ga čine prikladnim za tu namjenu. Za razliku od ostalih sapuna, nema miris, ne sadrži masti i bojila. Za uporabu morate utrljati sapun, a zatim ga skuhati u vodi. Pustite da se otopina ohladi i napunite njome bocu s raspršivačem. Nanesite ovo na zahvaćene biljke i područja.

Mekani sapun također se koristi za borbu protiv gamadi, a posebno ušiju. Budući da je tekući, lakše ga je koristiti.

Ponekad su i mehaničke barijere protiv štetočina vrlo dobre

prirodni zapleti protiv gamadi

Savjet broj 10: Naravno, blokirajte pristup štetočinama

Mehaničke prepreke korisno su i ekološki prihvatljivo sredstvo u borbi protiv štetočina. Različite mogućnosti su mreže s mrežom, runo, plastične ograde. Podignuti kreveti vrlo su složena, ali učinkovita opcija. Oni uvelike olakšavaju dizajn vrta. Puzajuće gamad ne stiže tamo, a ostatak možete bolje kontrolirati zbog ograničenog područja.

Sažetak i relevantne teme

Deset metoda protiv gamadi privlači temu "Borite se protiv štetočina u vrtu" ne od, ali ponudite uvid u to. Iznad svega, pokazuju da moderno održavanje vrta može imati velike koristi od prirodnih resursa. Kemijske tvari se mogu svesti na minimum.

Prije nego što učinite bilo što, trebali biste pažljivo identificirati štetočine

također i štetočine

Prije nego što upotrijebite bilo koju metodu protiv štetočina, trebate učiniti ili uzeti u obzir sljedeće:

  • Koja metoda u mom slučaju djeluje najučinkovitije?
  • Kakve nuspojave ima?
  • Mogu li međusobno kombinirati nekoliko metoda??
  • U kojem vremenskom intervalu morate ponoviti radnju?

Čim se odlučite za jednu ili više metoda protiv gamadi, ponovno ih detaljno istražite na Internetu i provedite ih što je točnije moguće. Jedino tako možete biti sigurni da ćete postići najbolji rezultat. Na kraju, razmislite o temi "Štetočine u vrtu" u širem kontekstu.

U pomoćnom vrtu i ukrasnom vrtu potrebne su različite mjere. U prvom slučaju neki su kukci korisni i važno ih je držati podalje od kuće kako ne bi utjecali na našu udobnost.

Konačno, ne zaboravite da osim štetočina možete pomisliti i na druge opasnosti u vrtu, poput gljivica ili korova. Mnogi su agensi učinkoviti iu borbi protiv njih. Stoga, uvijek težite višestrukim koristima! To vam ostavlja više vremena za uređenje vrta i kreativne i zabavne aktivnosti.

oštećeno povrće

svijetle boje koje se lako pamte

borove uši 2

uši crvi

neke gamad se ne može prepoznati po boji

šteta za rajčice