Utazás és nyaralás

Akkor elmegyek: miért nem csak a hívőknek szólnak a zarándoklatok

A zarándoklat, mint az önismeret útja, régóta nemcsak a vallásos emberek számára jelent valamit, hanem általában hozzájárulhat a testi és szellemi jólét fenntartható javításához, valamint a saját világnézethez..

2006. május 22 -én megjelent egy könyv a német könyvesboltokban: Elmentem volt a címe és maradt 100 hétig a német bestseller lista élén. A tartalom korántsem volt izgalmas thriller, hanem „csak” egy utazási jelentés: A szórakoztató Hape Kerkeling elindult a spanyolországi Santiago de Compostela -i zarándoklatra, és papírra vetette tapasztalatait. A munkát annyira sikeressé tette az az egyszerű tény, hogy itt egy “ember a társadalom közepéről” minden nagy vallásosság nélkül vállalta a zarándoklat szigorát, felfogta azt az önfelfedezés útjának, és leírta az olvasónak.

1) xtberlin Pixabay

Zarándoklat: Már nem csak áldozat a mélyen hívő emberekért, hanem a látóhatárt szélesítő határélmény mindenki számára.

És ugyanez a helyzet még tíz évvel a könyv megjelenése után és 15 évvel Kerkeling útja után is: a zarándoklat egyetemes orvosság lehet a kiégés és a fogyasztás közti közös betegségek ellen számos szinten – és ezt anélkül, hogy egy csöpp vallásosnak kellene lennie. A következő cikk megvizsgálja, miért van ez így, és tippeket is ad arról, hogyan és hová menjen zarándokútra, még akkor is, ha az útvonalnak semmi köze a valláshoz vagy a meggyőződéshez.

 1) Zarándoklatok, csak mély hívők teszik ezt, ugye??

1.1 Mi a zarándoklat??

Először is, a zarándoklat szó semleges módon foglalja össze a vallásilag motivált utazást gyalog vagy közlekedési eszközzel egy zarándokhelyre. Ennek okai változatosak, csakúgy, mint a célok és nem utolsó sorban a vallás: a zarándokokat ugyanúgy ismerik a kereszténységben, mint a többi világvallásban: a muszlimok többek között Mekkába és Medinába zarándokolnak. Hinduk Haridwarba vagy Kanchipuramba. Egy buddhist pedig Lumbini vagy Bodghgaya vonz.

2) PixelAnarchy Pixabay

A zarándoklat sok vallás része volt az ókortól kezdve, és a mai napig megőrizték a bűnbánat és az önfelfedezés egyik formáját..

1.1.1 A zarándoklat története

Még az ókorban is bizonyos helyeket különösen tiszteltek, így az emberek arra vándoroltak, hogy megtérjenek vagy imádkozzanak: A görögök elsősorban Artemis templomba zarándokoltak, a vadászat istensége, az erdő és a nők és gyermekek őre. Később a BetHaMikdasch, a jeruzsálemi templom felemelkedett Jeruzsálemben, és a judaizmus központi referenciapontjává vált. Ma az izraeli város három vallás kiindulópontja: a zsidók számára az említett okok miatt, a keresztények számára, mint Jézus Krisztus halálának és feltámadásának helyszíne, valamint a muszlimoknak, mert ott található a Szikla kupola, a legrégebbi szent épület ennek a vallásnak. Ezek és más zarándokhelyek a mai napig célpontok a vallásos emberek számára.

1.1.1.1 Zarándoklat? Zarándoklat? A különbség

Még akkor is, ha mindkét kifejezést gyakran szinonimaként használják, van különbség: a zarándoklat az általános kifejezés minden szent helyre irányuló útra – nem számít, hogy melyik vallásról van szó. A zarándoklatok viszont tisztán katolikus hagyományok, amelyek kizárólag csoportokban, meghatározott időpontokban és közös céllal zajlanak, mind földrajzi, mind ideológiai szempontból (pl. Együtt imádkoznak a gyógyulásért egy zarándok kápolnában).

3) WikimediaImages Pixabay

A zarándoklatok katolikus intézmények, és gyakran különleges templomokkal vagy kápolnákkal rendelkeznek.

1.1.2 A zarándoklatok és zarándoklatok okai

A zarándoklatok fő oka természetesen többnyire vallási jellegű: az utazás nehézségei a bűnbánatot hivatottak szolgálni. A hosszú bolyongás folyamata állítólag lehetővé teszi a szellemi megvilágosodást. Ezenkívül a hitből fakadó zarándoklatok a saját hitük bizonyításáról és megerősítéséről is szólnak. Az iszlámban például a Hajj, a Mekkai zarándoklat befejezése legalább egyszer kötelező minden istenes muszlim számára.

1.2 Hol történik a zarándoklat??

1.2.1 Szent Jakab útja

A Camino de Santiago egy gyűjtemény különböző zarándokutak, amelyek egész Európában kezdődnek és a spanyolországi Santiago de Compostela -ban fejeződnek be, Jakab apostol sírjánál. A tényleges útvonala (és amit ma közismert nevén a Camino de Santiago), a Camino Francés, a kiindulási ponttól függően Somportból vagy Roncesvallesből indul, és körülbelül 800 kilométeren keresztül vezet a célállomásig.

4) Websi Pixabay

A táblákon stilizált kagylóhéj vagy a padlóba ágyazva Európa -szerte azt jelképezi, hogy egy útvonal a Camino de Santiago része.

1.2.1.1 A szórakoztató útközben: Hape Kerkeling és sikeres regénye

A német szórakoztató számára a Szent Jakab útja hirtelen hallásvesztés és az epehólyag eltávolítása után kezdődött. Kerkeling tanulmányozta Shirley MacLaine “The Camino de Santiago: A Spiritual Journey” című könyvét, és úgy döntött, hogy ezt az utat választja a stressz csökkentése érdekében. Az utazás során új szemszögből ismerte fel önmagát és hitét („buddhista keresztény felépítménnyel”) – és mellette leírja a különböző embereket, akik vele túráztak az útvonalon. A könyv annyira sikeres volt, hogy azóta film is készült belőle – bár nem mentes a kritikától, mint a “Süddeutsche” kérdések.

1.2.2 Lourdes

A dél -franciaországi várost, pontosabban egy forrást ott nevezték el Mária -jelenések sora zarándokhely 1858 -ban. Értelemszerűen itt kevesebb a túraútvonal, de a különböző országokból érkező csoportok minden évben meghatározott időben érkeznek. A helyi Massabielle -barlang forrásvizében való fürdőzés egy módja annak, hogy a hívők meggyógyuljanak a betegségekből.

1.2.3 Einsiedeln

A svájci város a Szent Jakab -út egyik útvonalán található, és a Szent Meinrad -kápolna a korábbi időkben találkozóhelyként szolgált azoknak a zarándokoknak, akik különböző kiindulópontokból akartak Santiago de Compostela -ba menni. Ma egy csodálatos kép, a Maria Einsiedeln vonzza a zarándokokat a helyi kolostorba – az útvonal megfelel a régi Szent Jakab útjának.

1.2.4 Jeruzsálem

Mint már említettük, az izraeli város három hitközség zarándokhelye. A keresztények számára a Szent Sír különösen fontos. Elvileg a zarándoklat is Santiago de Compostela -ban kezdődik, és Franciaországon, Svájcon, Ausztrián, a Balkánon és Törökországon keresztül vezet Jeruzsálembe. A Szent Jakab útjával ellentétben nem tucatnyi út vezet a célhoz, de elvileg az út bármely pontján el lehet indulni: A Németországban élők itt kezdik el zarándoklatukat stb..

 5) Irina Uzv Pixabay

Jeruzsálem három világvallás: a kereszténység, az iszlám és a judaizmus fontos zarándokhelye.

2) Nem vagyok hívő, miért menjek zarándokútra?

Mint már említettük, a hit, a vallásosság vagy a spiritualitás nem követelmény a zarándoklathoz. A gyaloglás teszi értelmesebbé a zarándoklatot:

2.1 A hosszú futás meditatív

2.1.1 Miért jó a túrázás a léleknek?

Egyedül a széles tájon, csak az alatta lévő útvonal, a cél messze és semmi más. A zarándok stílusú túrázás arra kényszeríti az embert, hogy felejtse el a mindennapokat. Csak a következő lépés és a saját éned számít. Ez megtisztítja a lényeget, és felszabadítja a lelket: nincs kinevezés, nincs találkozó, nincs érv – a Geo folyóirat “menekülés a túlzott stimuláció elől” nevezi. Ez a menekülés pedig szó szerint „teret teremt a fejben”. A test elkezd változni az erőfeszítéssel szemben. A problémák a futásra összpontosulnak, az agynak nem kell más miatt aggódnia, és ellazulhat.

6) skeeze Pixabay

A hosszú túrázás vagy futás egyfajta mámorba sodorja az embereket, és csökkenti a mindennapi stresszt.

2.1.1.1 Futópszichológia

Ez teszi ezt a hatást itt leírt Használja ki a meditatív gyaloglás előnyeit, amely pszichológiai szinten szorosan kapcsolódik a zarándoklathoz. Elvileg az elengedésről szól – hallgatni saját testére, és egyszerűen harmóniában lenni a természettel. Az erőfeszítéstől függően nem csak a maratonfutók számoltak be szinte mámoros állapotról, amely nem különbözik a meditáció állapotától, amelyben a testet és az elmét ilyen hosszú útvonalakon szállítják.

2.1.2 Mit tesz a természet a stresszesekkel

Mindenekelőtt a távoli térség magányában való futás is befolyásolja a stressztényezőt: itt nincs nyomás. A kilátás vándorolhat a magányos tájon, ahol általában a mozgalmas, túlzsúfolt belvárosokhoz szokott. A civilizációs stressztényezők teljes hiánya biztosítja, hogy a zarándokok automatikusan ellazuljanak – mélyen ellazulva, ahogy a népnyelv nevezné. A Washingtoni Egyetem tudósai ugyanezt tehetik rekonstruálni a tesztben.

 2.1.3 A futás különböző perspektívákat hoz

Ezeknek a benyomásoknak az összessége – erőfeszítés, stresszmentesség, természet, önmagával való elfoglaltság – biztosítja, hogy a zarándokok másképp lássák a dolgokat:

2.1.3.1 Több, mint “sétálni” és “élvezni a természetet”

Amikor a kívánságok olyan mértékben csökkentek, hogy egy szállóágy és egy tányér leves teljesen elegendő a nap jutalmául, akkor a fogyasztás és minden más, ami meghatározza a modern világunkat, más érintést kap. Utazásuk végeztével a zarándokok rendszeresen beszámolnak arról, hogy a mindennapi dolgok már nem tűnnek olyan fontosnak számukra, hogy megtanulták élvezni az apróságokat. Ez minden helyzetben kifizetődhet, mert a túrázással az emberek automatikusan megtanulnak lemondani mindenről, ami felesleges.

7) Unsplash Pixabay

Ha napokig messze távolodik a civilizációtól, gondolatai és problémái arra redukálódnak, ami előttetek áll. Ezenkívül az ember megtanul koncentrálni a lényegesekre.

2.1.3.2 Kulcsszó lassulás

A zarándokok mindenekelőtt lehetőséget kínálnak a „lassúság újbóli felfedezésére”: például a 800 kilométeres Camino de Santiago autóval egy napon belül teljesíthető – ami teljesen ellensúlyozná jelentését. A zarándoklat háttere, különösen napjainkban, hogy megtudja, mennyire lassulhat, ha a napi célállomás 200 vagy 400 helyett mindössze 20 kilométerre van. Ugyanakkor ez a lassúság lehetővé teszi a zarándokok és a természet számára mindenki Az érzékszervek megragadásához – az ablakok árnyékolása nélkül.

8) rggroning Pixabay

Zarándoklat során minden világi dolognak bele kell férnie egy hátizsákba – ez automatikusan azt jelenti, hogy a zarándok sokkal kevesebbel is együtt tud és kell is.

2.1.3.3 Zarándoklat és a szegénység

A zarándoklat másik fontos tényezője a világi dolgok hiánya: a zarándok csak azt szállítja, amit egy napig a vállán hordhat – legjobb esetben egy váltóruhát és vizet, összességében tíz kiló körül. A mobiltelefonok és minden más, amit a modern emberek nélkülözhetetlennek tartanak, ki vannak téve annak, amit szigorúan véve: az előtétnek. Az istenhívő zarándokok számára ez a szegénységi forma vallási kötelesség, és azok, akik nem vallási okokból teljesítik az utat, anyagi szinten is megtanulnak a lényegre koncentrálni. Filozófiai szempontból az embert sós víznek lehetne nevezni: a zarándoklat mindent felforral, ami jelentéktelen, és végül csak a tartalom – a só – marad.

2.2 Ennek nem kell zarándokútnak lennie

A legjobb dolog ezekben a tényezőkben az a tény, hogy nem is kell elkötelezett zarándokútnak lennie ahhoz, hogy elérje ezt a belső békét és szabadságot.

2.2.1 Miért alkalmasak más túraútvonalak is

Elvileg minden, több napon át tartó túraútvonal ideálisan alkalmas a zarándoklat pszichológiájának megtapasztalására: Bármilyen útvonal, amelyen este aludni kell, elegendő. Természetesen a következő elv érvényes: minél közelebb a természethez és félreeső, annál jobb. A zarándokutakat úgy tervezték, hogy bizonyos időközönként pihenőhelyeket biztosítsanak a zarándokoknak. De ha akarod, elvileg át is sétálhatsz az európai vagy más túraútvonalakon – szükség esetén hálózsákkal a hátadon. Mindenesetre a tapasztalat ugyanaz.

9) Öntödei Pixabay

Ha vallásos háttér nélkül szeretne zarándokútra indulni, akkor gyakorlatilag bármilyen útvonalat zarándokutává alakíthat: Bármely hosszú út igénybe veheti a futó pszichológia hatásait.

2.2.2 Egyéb túraútvonalak listája

2.2.2.1 Európa

Európában a Európai hosszú távú túraútvonalak amelyek több ezer kilométer hosszúak:

 • E5 Pointe du Raz (Bretagne) városból Velencébe, 3500 kilométer
 • E7 a Kanári -szigetekről Lisszabonon keresztül Ukrajnába, 4330 kilométer
 • E8 Dursey Head -től (Írország) Németországon keresztül Isztambulba, 4390 kilométer
 • E2 Galway (Írország) – Nizza, 4850 kilométer
 • E1 Észak -fok (Észak -Norvégia) Szicíliáig, 4900 kilométer
 • E9 St. Vincent -fok (Portugália) Észtországba, 5000 kilométer
 • E6 Kilpisjärvi (Finnország) – Dardanellák (Törökország), 5200 kilométer
 • E3 Isztambul – St. Vincent -fok (Portugália), 6950 kilométer
 • E4 St. Vincent -fok (Portugália) Ciprusra, 10450 kilométer

Természetesen minden európai túraútvonal csak részben érhető el, senkinek nem kell végigjárnia a teljes útvonalat, hogy megtapasztalja a zarándoklat hatását..

 2.2.2.2 Észak -Amerika

 • Appalachian Trail (USA) Mount Katahdin (Maine) – Springer Mountain (Georgia), 3500 kilométer
 • Pacific Crest Rail a Manning Parkból, Kanadából a Campo -ba, Kaliforniába, 4286 kilométer
 • Continental Divide Trail (USA) a Glacier Nemzeti Parktól (Montana) Új -Mexikóig, 5000 kilométer
 • A Trans Canada útvonal Kanadán keresztül keletről nyugati partra, 18078 kilométer

Ugyanez vonatkozik az észak -amerikai kontinens ösvényeire is: ezeket sem kell teljesen lefedni. Azok számára, akik értékelik a Közép -Európához hasonló éghajlatot és a különösen monumentális természeti élményt, a kanadai Alberta -ban található IcefieldsParkway ajánlott. Csatlakozik e forrás szerint A Banff és Jasper nemzeti parkok 232 kilométer hosszúak.

2.2.2.3 Ázsia

 • Everest Trek (Nepál) Lukla és Lukla között (körkörös túra), 150 kilométer
 • 1. útvonal (Vietnam) Cá Mau -tól Lang Son -ig (kínai határ), 2300 kilométer
 • Mongol nyomvonal Ulánbátor (Mongólia) és Ulan-Ude (Oroszország) között, 590 kilométer

Az ázsiai kontinens hatalmas mérete miatt itt kevesebb a hagyományos, azaz állami fenntartású túraútvonal, mint Európában és Észak-Amerikában, hanem inkább a hátizsákosok körében évtizedek alatt honosodott és hivatalos státusszal nem rendelkező útvonalak, pl. Everest Trek.

 2.3 Sem hit, sem szellemiség nem szükséges

Aki ekkor megértette a hosszú túra hátterét, mint a lassulás és a belső béke forrását, az is megérti, hogy ehhez nincs szükség vallásra. A korábbi időkben a hit gyakran volt az egyetlen módja annak, hogy elkerülje a mindennapi életet. Ma mindenki élvezheti a nyaralás előnyeit.

2.3.1 A zarándoklat mint határeset

A pszichológiai szinthez hozzátartozik az is, hogy a legtöbb ember számára a zarándoklat extrém élmény: Ki sétál 20 vagy több kilométert otthon minden nap – és hosszabb időn keresztül? Sokan az irodai munkában boldogok, ha napi egy kilométert érnek el. Ebben az értelemben a zarándoklat erőfeszítései rendkívüli határterületté válnak, amelyben a test minden tekintetben kiszakad a mindennapi életből.

2.3.2 A zarándoklat mint közösségi élmény

A túrázóknak általában társaságuk van a zarándokutakon, és egy másik útvonalon érdemes lehet másokkal együtt menni. Nem mindegy, hogy az emberek már ismerik egymást, vagy csak a helyszínen ismerkednek meg egymással: Fontos, hogy mindenki másképp élje át a zarándoklat nehézségeit. Ezen tapasztalatok cseréje további ismeretszerzéshez vezethet – ráadásul az a bizonyosság, hogy a nehéz dolgokat közösen elsajátítottuk, nemcsak a csapatszellemet erősíti, hanem gyakran lehetővé teszi, hogy az ilyen csapatmunka ismét motiválja magát a nap utolsó kilométerein.

10) Unsplash Pixabay

Minél tovább és nehezebb a saját maga által választott zarándokút, annál nagyobb a határa ennek a határesetnek – ezt követően a legtöbb zarándok teljesen másképp látja a mindennapi dolgokat.

3) Oké, most megpróbálom, mit?

Ha most érdekli, ne csak a főnökéhez menjen, és kérjen szabadságot: Mint már említettük, a zarándoklat rendkívül kimerítő folyamat, amely gyakran több hetes vagy akár több hónapos alapos felkészülést igényel. És néhány alapvető szabályt, amelyeket be kell tartani az útvonalon – függetlenül attól, hogy ez a Camino de Santiago vagy egy egész napos túra Kanadán keresztül.

3.1 Indulás előtt

3.1.1 Útvonal meghatározása

Mint említettük, maga az útvonal kevésbé fontos. A fontos azonban az, hogy az éghajlat és a terep tekintetében megfeleljen a saját képességeinek – legalábbis azoknak, amelyeket néhány hónapon belül biztonságosan el lehet érni az edzéseken. Természetesen egy téli túra a Sziklás -hegységben felszabadíthatja az elmét és a lelket, de ha otthon a pékséghez sétál, akkor könnyebb útvonallal kell kezdenie. Különösen az igazi zarándokutak Európában nemcsak éghajlati előnyökkel járnak, hanem azt is, hogy sokféle túrázó képességeihez alkalmazkodnak, és jól ki vannak táblázva. Miután megtalálta az útvonalat, ki kell számolnia azt is, hogy mennyit kell menetelnie naponta – nem szabad túl szűk célokat kitűzni.

11) Hermann Pixabay

Zarándoklatra való felkészüléskor a következők érvényesek: Lassan növelje a napi távolságokat egy későbbi szakasz szakaszának hosszára. Ne feledje továbbá, hogy a terepnek és az éghajlatnak nagyjából meg kell felelnie a későbbi zarándokútnak.

3.1.2 Fizikai felkészülés

Nélkülözhetetlen, hogy rendszeres és lassan növekvő nyújtásokkal felkészítsük a testet a jövőbeli stresszre. Kezdheti rövid, három kilométeres távokkal, amelyek hetek alatt a zarándoklat kiszámított napi szakaszáig növekednek. Ezenkívül a megfelelő hátizsákkal és a várt súllyal kell edzenie. Bővebben az edzésről és a felszerelésről olvassa el itt.

3.2 A zarándoklat során

3.2.1 A lélek és a test gondozása

A zarándoklat elsősorban önmaga megtisztítását szolgálja, de nem szabad elhanyagolni a testet, mint a fő terhet viselő tárgyat: ügyelni kell a lábak ellenőrzésére és a zokni cseréjére minden egyes alkalommal – ez megakadályozza, hogy a hólyagok elkerülhetetlenül izzadjanak. Emellett rengeteg buborékfóliát és elsősegélycsomagot kell tartalmaznia a hátizsákban. Este pedig az izmoknak és az ízületeknek elegendő időt kell adni a pihenésre: nem csak ezért kell rövidre tartani a napi szakaszokat. A zarándoklat nem a menetelő teljesítményről szól, hanem a tudásról.

12) Hans Pixabay

A kiváló minőségű és kényelmes túracipő egyike azon kevés anyagoknak, amelyekre a zarándokoknak figyelniük kell – a megfelelő és könnyen szállítható vízellátás mellett.

3.2.2 Sok lépés, sok korty

Nem számít, hogy a túrára hideg vagy meleg területeken kerül sor: Fontos, hogy több liter víz legyen nálad, és valóban igyál belőle – két liter elegendő erre az előkészített zarándokutakon, mint például a St. . Az igazán magányos területeken ez magában foglalja a víztisztító tabletták vagy kis hordozható szűrők készletét is, így a készletek minden vízfolyáson feltölthetők. Vigyázat: A túl kevés folyadék életveszélyes lehet! Itt a zarándokok kivételesen – a kényelmes túracipőkön kívül – visszaeshetnek a modern technológiára a hidratáló hólyag formájában: A modern műanyagoknak köszönhetően alig több, mint maga a tartalom, a hátizsákban van, és lehetővé teszi az ivást sétálás közben egy tömlő.

4) Összefoglalás és következtetés: a zarándokok segíthetnek mindenkinek a belső iránytű átrendezésében

13) A Pixabay feloldása

A zarándoklat, mint határterület lényege, hogy az út a cél. Ezt a spirituális és fizikai szintű ismeretszerzést minden nem vallásos személy is felhasználhatja a lelke helyreállításához és a mindennapi élet stresszének radikális csökkentéséhez.

E cikk tanulsága az, hogy a hosszú távú zarándoklat jellegű túra általában mindenki számára alkalmas. Még azok is, akik az országban élnek, és ritkán, vagy soha nem kell megküzdeniük a városi stresszel, eljuthatnak hektikus világunk bizonyos pontjaira, ahol „minden túl sok lesz”. A zarándoklat szélsőségein keresztül minden más relaxációs formához hasonlóan segíti a testet, a pszichét és mindenekelőtt a lelket nemcsak az új ismeretekhez, de mindenekelőtt egy másik nézőponthoz. Akinek ma sok túlórával, állandó stresszel és talán találkozással kell megküzdenie egy pszichológus kanapéján, meg kell fontolnia, hogy a következő nyaralását a tengerparton tölti -e, vagy inkább igazi kikapcsolódást szeretne találni egy magányos túraútvonal.

Kép források:

1) xtberlin © pixabay.com (CC0 licenc)

2) PixelAnarchy © pixabay.com (CC0 licenc)

3) WikimediaImages © pixabay.com (CC0 licenc)

4) Websi © pixabay.com (CC0 licenc)

5) IrninaUzv © pixabay.com (CC0 licenc)

6) skeeze © pixabay.com (CC0 licenc)

7) Unsplash feloldása © pixabay.com (CC0 licenc)

8) rggroning © pixabay.com (CC0 licenc)

9) Öntödei © pixabay.com (CC0 licenc)

10) Unsplash feloldása © pixabay.com (CC0 licenc)

11) Hermann © pixabay.com (CC0 licenc)

12) Hans © pixabay.com (CC0 licenc)

13) Unsplash feloldása © pixabay.com (CC0 licenc)