Uređenje vrta

Sjena prizemlja: 8 biljnih vrsta koje se lako njeguju

Tlocrt hladovina đurđevak

Nije uvijek lako pronaći odgovarajuće biljke za sjenovita mjesta u vrtu. S druge strane, nije lijepo ostaviti gola mjesta u vrtnom krajoliku koja se lako mogu kolonizirati korovom ili mahovinom. U ovom ćemo članku predložiti rješenje – zašto ne otići na pokrivač tla koji dobro uspijeva u sjeni! U nastavku ćete pronaći 10 prekrasnih ideja za nijansu pokrivača za koje je posebno lako njegovati i zadiviti svojim prekrasnim izgledom. Neka vas inspirira!

Tlo pokrivača – zimzeleno

Tlo pokrivač nijansa zimzelenka Vinca Minor

Zimzeleni pokrivač tla jednostavan za njegu, robustan

Zimzeleno veliko plavo cvijeće

Sadnja zimzelena pokrivača tla

Tlo pokrov zimzelena

Pokrivači tla neophodni su za svaki vrt. Izrađuju lijep zeleni tepih koji će spriječiti rast korova. Postoje i cvjetnice i zimzelene vrste koje će uljepšati vaš vrt tijekom cijele godine. Izvrstan primjer za to je plavi zimzelen (Vinca Minor), koji također uspijeva u sjeni. Ovaj patuljasti grm koji stvara tepih naraste do visine 10-15 cm i može se saditi u malim ili velikim skupinama. Većina sorti Immegrün, poput bijele Vinca Minor Alba, cvate od svibnja do rujna.

Tlo pokrivača – ljubičice božura

Peony Violet Green Carpet

Ljubičice nijanse prizemlja prekrivene aromatičnim

Ljubičice sjenovito mjesto za njegu

Zemljani pokrov u sjeni božura

Ljubičice božura spadaju među divno proljetno cvijeće koje je također pogodno kao pokrivač tla za sjenovita mjesta. Cvjetovi su nježni, u obliku srca i mogu se vidjeti u proljetnim mjesecima svibnju i lipnju. Ovisno o specifičnoj sorti, božurne ljubičice mogu cvjetati ljubičasto ili bijelo.

Patuljasta kozja brada

Patuljasta kozja brada sjenovito mjesto ispod drveća

Patuljasta kozja brada bijeli cvjetovi

Zemljani pokrov sjena patuljasta kozja brada

Poseban pogled u vrtu privlači patuljasta kozja brada (Aruncus aethhusfolius). Biljka ima duge, nježne metlice bijelog cvijeća koje se pojavljuju u lipnju i srpnju. Osim toga, visok je najviše 25 cm i idealan je za sadnju ispod velikog stabla, na primjer. A u jesen lišće mini grmlja postane narančasto, što zapravo izgleda jako privlačno!

Vilenjačko cvijeće koje voli sjenu

Tlo pokrivač nijansa cvijeta crvenog vilenjaka

Vilenjački cvijet veličanstveno cvjeta

Posadite cvijet vilenjaka kao pokrivač tla

Vilenjački cvijet Rosa Queen tamno ružičasti cvjetovi

Tlo pokrivač vilenjački cvijet Galadriel

Jeste li ikada čuli za cvijet vilenjaka “Frohnleiten” (Epimedium Perralchicum)? Ove biljke s malim žutim cvjetovima savršene su za pokrivanje tla i preferiraju djelomično zasjenjeno do sjenovito mjesto. Listovi mijenjaju boju svake sezone. Na primjer, ljeti i zimi su zelene, dok u jesen i proljeće poprimaju zanimljivu smeđecrvenu boju.

Zapravo, svi patuljasti cvjetovi su izdržljivi, a postoje i druge sorte koje možete posaditi kao pokrivač tla. Tu spadaju patuljasti cvijet “Sulphureium” (Epimedium versicolor), koji impresionira svojim atraktivnim lišćem, kao i “Elf Queen” (Epimedium grandiflorum). Zapravo posljednja biljka je penumbra s fascinantnim, kremastim bijelim cvjetovima. Također preporučujemo vilenjački cvijet “Galadriel” zbog njegovih dvobojnih cvjetova u obliku zvijezde i sorte “Rose Queen”, koja u travnju i svibnju cvjeta tamno ružičastom bojom.

Mirisni đurđevci

Nježni cvjetovi đurđevka

Posadite đurđevke kao pokrivač tla

Miris đurđevka predivan

Tlocrt sjena đurđevak

A oni koji cijene ne samo cvijeće, već i prekrasan miris, mogu se odlučiti za đurđevak (Convallaria majalis) kao pokrivač tla. Biljka preferira sjenovita mjesta i rastresito tlo bogato humusom. Ovisno o sorti, cvjetovi mogu imati različit oblik, veličinu, boju i miris.

Sjajan spar

Veličanstveni cvjetovi lopatice ružičasto-ljubičasti

Tlo pokrivača hladovina sjajan spar

Sjajne spar biljke cvjetovi ljubičasti prekrasan izgled

Zatim ćemo vam predstaviti sjajan spar (Astilbe chinesis). Cvjetaju u ljubičastoj i ružičastoj boji i zaista privlače poglede – samo pogledajte fotografije i uvjerite se sami! Biljka doseže visinu od oko 40 cm, brzo se razmnožava i može pokriti veliko područje za kratko vrijeme. Njegovi se lijepi cvjetovi pojavljuju između kolovoza i rujna.

Cvjetovi od pjene

Cvjetovi od pjene na sjenovitom mjestu

Pjenasti cvjetovi pokrivači tla koji se lako njeguju

Pjenasti cvjetovi u sjeni pokrivača tla

Pjenasto cvijeće biljka yarte cvjetovi kremasto bijele boje

Pjenasti cvjetovi u sjeni pokrivača tla

Naš sljedeći prijedlog su cvjetovi od pjene (Tiarella cordifolia). Biljka treba vlažno tlo bogato humusom i više voli sjenovita nego sunčana mjesta. Nježni, bijeli cvjetovi pojavljuju se u svibnju i oduševljavaju oči svojim prekrasnim izgledom.

Waldsteinie

Tlo pokrov nijansa niske zlatice

niski cvjetovi borovnice svijetložuti

Tlo pokrivač nijansa Waldsteinia

Waldsteinie (Waldsteinana ternata), koja se naziva i niska ili tepišna zlatica, prekrasan je pokrivač tla koji brzo prekriva golo područje i čuva ga od korova. Biljka cvate od travnja do lipnja jarko žutim cvjetovima koji ugodno kontrastiraju sa zimzelenim lišćem. Sjenovito mjesto pod velikim drvetom čije se tlo ljeti ne potpuno isušuje jednostavno je idealno za borovnicu.

Možete pronaći više ideja za sjenu pokrivača tla koji se lako njeguje ovdje.