Uređenje vrta

Sadnja suhozida u vrtu: koje su vrste prikladne za to?

Plavi jastuci od suhozida

Imate li suhozid u svom vrtu? Onda ste upravo ovdje! U ovom postu pokazat ćemo vam kako od svog vrtnog zida možete saditi tako da privuče pažnju. Ovdje možete saznati koje su vrste biljaka najbolje za zidne spojeve i kako se o njima treba njegovati kako bi vaš zid na kraju izgledao kao pravo, šareno more cvijeća! Nadamo se da vam se sviđa naša ideja i nadamo se da ćete uživati ​​čitajući je!

Sami sagradite suhozid

Suhozid sadnja pennywort izdržljiv

Zid od suhozida zasadi ljubičasto plave jastuke

Suhozidi sade odgovarajuće vrste cvijeća

Suhozid od prirodnog kamena savršen je zaslon za privatnost u vrtu, a također je pogodan za odvajanje pojedinih vrtnih površina jedna od druge. Zid možete izgraditi i sami, iako je ovo izazovan DIY projekt koji zahtijeva malo više vremena i truda. Zapravo, mnogi ljudi rade bez toga jer jednostavno ne mogu zamisliti izgradnju zida bez cementa ili drugog ljepila. Polaganje neobrađenog prirodnog kamenja jedno na drugo poput slagalice, ovisno o njihovoj veličini, također zahtijeva puno strpljenja. No, ovaj zadatak nije nemoguć – na mreži postoji mnogo uputa koje vam mogu pomoći u izgradnji, a ako gradite ukrasni zid, ni on ne smije biti previsok – oko 0,5-1 metar je sasvim dovoljno. No ako se ipak ne usudite sami to učiniti, mogli biste profesionalno sagraditi kameni zid. Kamen kao prirodni materijal jednostavno bi se savršeno uklopio u okolni vrtni krajolik, a ako i zasadite zid, izgledat će posebno privlačno. I kako to zapravo funkcionira? Čitajte dalje kako biste saznali odgovor!

Sadnja suhozida – savjeti i trikovi

Savjeti i trikovi za sadnju suhozida

Suhozid biljka hornwort

Plavi jastuci od suhozida

Izgradite suhozide i posadite privlačne poglede u vrtu

Izgradite suhozid i zasadite kolnik

Iako postoje biljne vrste koje mogu uspijevati u samostojećem kamenom zidu, potporni zidovi su najprikladniji za sadnju jer imaju stražnju vezu sa zemljom koja biljkama neprestano osigurava hranjive tvari i vlagu. Ove vrste zidova također je lakše izgraditi jer tlo pruža potporu leđima pri izgradnji. No, ako se ipak odlučite za samostojeći suhozid (ili ga već imate u vrtu), u zglobove biste mogli staviti malo zemlje i pijeska (1: 1) kako bi se biljke lakše ukorijenile. Prilikom sadnje zida vrlo je važno ne stavljati biljke preblizu jedna drugoj kako ne bi ometale jedna drugu ili potpuno prekrile lijep izgled kamena. Postoje i biljne vrste koje se nekontrolirano šire i koje bolje izbjegavajte, poput većine biljaka penjačica ili ošišane glave (Soleirolia soleirolii). Ako sami gradite zid, trebali biste ostaviti veće, otprilike 2 prsta široke fuge između kamenja tijekom procesa izgradnje, koji su s visine od približno 20 cm iznad tla. U idealnom slučaju, ove praznine također imaju kontakt s tlom iza sebe (kada je u pitanju potporni zid) – pa bi biljke imale i dovoljno prostora za korijenje. Spojevi se zatim do polovice napune podlogom od jednog dijela pijeska i jednog dijela vrtne zemlje. Sada se mlade biljke stavljaju vrlo pažljivo u pukotine kako ne bi oštetile korijenje. Dodajte malo više supstrata laganim pritiskom prstima, a zatim biljke obilno zalijevajte posudom za zalijevanje. Kako zemlja ne bi ispala iz spoja, mogli biste je i kliniti malim kamenjem. Ako kasnije presadite svoj suhozid, najbolja varijanta su biljke s plitkim korijenjem i sukulenti, koje je najbolje staviti u fuge u proljetnim mjesecima.

Za sadnju suhozida posebno su prikladne izdržljive biljke i biljke koje vole sušu. Važno je uzeti u obzir i različita područja zida:

Zidite suhozide – prikladne vrste biljaka

Biljne vrste suhozida stijene

Suhozidi postavljaju jastuke grčke plave boje

Za vrh zida:

  • Patuljasti grmovi, vrste klisura i svilene bušotine, grmovi grmlja (Spiraea chamaedryfolia)
  • Vrste potočnjaka (Arabis alpina, Arabis aubrietoides, Arabis blepharophylla)
  • Različite vrste kamenih biljaka (Alyssum montanum, Alyssum wulfenianum, Alyssum saxatile compactum)
  • Vrsta plavog jastuka (Aubrieta tauricola, Aubrieta x cultorum)
  • Kamene sorte torbica (Aethionema grandiflorum, Aethionema armenum, Aethionema schistosum

Sadnja zvončića suhozidom

Suhozidne biljke vrste cvijeća kamena biljka

Za zidnu stranu:

  • Grčki plavi jastuk (Aubrieta deltoidea)
  • Začinsko kamenjar (sedum acre, S. spurium)
  • Borovica (Lysimachia nummularia)
  • Zvončić (Campanula poscharskyana, C. portenschlagiana)
  • Porculansko cvijeće (Saxifraga umbrosa)

Biljke suhozida vrste cvijeća karanfil

Suhozidi zasaduju porculansko cvijeće

Biljka suhozida vruća kamenjara