Uređenje vrta

Rubni kreveti za više reda u vrtu: praktične ideje

Granica kreveta od pješčenjaka

Kako bi izgledao lijepo, vrt se mora ne samo dobro njegovati, već i urediti. U tu je svrhu prije svega potrebno da su pojedina područja jasno međusobno odvojena – upravo se za to koristi granica kreveta. Granica cvjetnjaka ispunjava i mnoge druge praktične zadatke, a vrlo je jednostavno to učiniti sami – da biste saznali više, pročitajte naš članak! Ovdje nudimo nekoliko atraktivnih prijedloga za obrube kreveta koji bi vam se sigurno svidjeli. Nadamo se da ćete u tome pronaći inspiraciju kako biste svoj vrt učinili ljepšim i kreativnijim! Zabavite se čitajući!

Rub je neophodan za svaki vrt

Klasični kameni rub

Okvir kreveta od granita

Obrub kreveta od čelika Corten

Riječno kamenje obrubljeno krevetom šljunak

Granica kreveta ne služi samo za odvajanje cvjetnjaka od okolnog ruba travnjaka ili vrtnih staza – to također štiti gredice od najezde korova. Obrub može izgledati posebno sjajno pa se pretvara u oko u zelenom vrtnom krajoliku. Obrub kreveta lako se može napraviti od prirodnog kamena, drveta i plastike, čak i obrub kreveta od metala – u ovom ćemo članku ukratko razmotriti prednosti i nedostatke različitih materijala. I fotografije bi vam dale vizualnu predstavu o svakoj varijanti – na taj način nadamo se da ćemo vam olakšati odabir. Mnogo je privlačnih ideja koje ne samo da izgledaju super originalno, već vam i daju priliku uštedjeti mnogo novca – to uključuje, na primjer, uokvirivanje kreveta staklenim bocama, ciglama i crijepom, recikliranim drvom, šljunkom ili riječno kamenje. Samo pustite mašti na volju i rezultat će definitivno biti jedinstven! Preporučljivo je unaprijed nacrtati malu skicu kako biste mogli točno izračunati koliko metara su vaši kreveti ili koliko kamena, drva itd..

Obrub od repe od kamena

Okružuje granitni krevet

Posteljina od prirodnog kamena, prekrasnog izgleda

Krevet okružuje jeftinu ciglu

Betonske palisade od ivice za repu

Betonski rub

Prirodni kamen jedna je od najpopularnijih varijanti za rubne krevete, jer je jeftin i osobito se uspješno integrira u okolni vrtni krajolik. Kamenje također izgleda jako elegantno i stvara jasne obrise – na ovaj će način vaš vrt izgledati posebno dobro strukturiran. Imate mogućnost odabira između različitih oblika i boja, a možete i dizajnirati izvornu zakrivljenu ili zakrivljenu obrub. Jeftina alternativa prirodnom kamenu je lijevani kamen – napravljen je od Zemeta, ali ima prekrasan kameni izgled. Možete čak i sami napraviti lijevanje kamena – u tu svrhu možete upotrijebiti bijeli cement, koji se može uliti u različite oblike. Možete čak i obojiti ovo ako želite i stvoriti vrlo individualnu granicu za vaš vrt. Granitni rubnici ili betonske palisade posebno su impresivni – oni se mogu pronaći u većini prodavaonica gvožđa i savršen su odabir za malo veće krevete.

Rubovi obruba drva

Drvene palisade obrubljuju krevet

Rubovi obruba drva

Rubovi obruba drva

Obrub kreveta od recikliranog drva

Bambus obrubljen krevetom

Druga popularna varijanta obruba je drvo – opet zbog svog ugodnog prirodnog izgleda. Drvene rubove možete sami i brzo izraditi, ali to ne stvara idealan zaobljeni oblik za rubove kreveta. Kutni izgled drvenih obruba ne čini ih manje privlačnima – samo pogledajte gornje fotografije i uvjerite se sami! To je jeftina varijanta za izradu rubova od recikliranog drva ili starih paleta. Staro drvo ima sjajan izgled i daje vrtu rustikalni izgled, ali u usporedbi s kamenom i plastikom manje je izdržljivo pa ga treba redovito bojati i lakirati.

Okružuje plastični krevet

Okvir kreveta od plastike

Plastični okvir kreveta s drvenim izgledom

Okružuje plastični krevet

Obrub od plastičnog kreveta zapravo je najjeftinija opcija koju možete odabrati. Također je i najjednostavniji za korištenje jer ne morate kopati zemlju. Zanimljivi plastični profili mogu se pronaći u željezari, a neki se čak mogu oblikovati i škarama! Granica plastičnog kreveta nažalost je manje stabilna u usporedbi s drugim varijantama i može postati krhka zimi zbog mraza.