ured

Savršena ergonomija na radnom mjestu – s ovih 5 savjeta zaštitit ćete leđa i oči

Danas većinu svog života provodimo sjedeći. Na poslu, u automobilu, ispred televizora, za stolom … sjedeći položaj je sveprisutan i zapravo se smatra sasvim prirodnim. Međutim, ljudi nisu stvoreni za mirno sjedenje i stajanje, već za kretanje i razvoj. Stoga stagnirajući sjedeći položaj dugoročno negativno utječe na tijelo i um i dovodi do različitih tegoba poput bolova u leđima i glavobolje, napetosti mišića, smetnji vida i nedostatka koncentracije.

nedostatak ergonomije na radnom mjestu uzrokuje bolove u leđima

Nije slučajno da ergonomija na radnom mjestu postaje sve važnija i regulirana posebnim smjernicama u Zakonu o zaštiti na radu. Smatra se takozvanim preventivnim zdravljem i zaštitom na radu, čiji je cilj osigurati optimalne, bezopasne uvjete rada za zaposlenike. Govori se o savršenoj ergodinamici pri radu, što znači nešto poput omogućavanja veće dinamike na radnom mjestu. Dolje ćete pronaći pet važnih savjeta koji su temeljni za ergonomski rad, posebno kada je u pitanju VDU radna stanica. Pažljivo ih pročitajte i provjerite što je ispravno ili pogrešno na vašem radnom mjestu. Ne prepuštajte savršenu ergonomiju na radnom mjestu slučaju, jer o tome ovisi vaša održiva dobrobit i optimalne performanse.

1. Savjet: Ergonomija počinje pravilnom uredskom stolicom

Liječnici medicine rada i fizioterapeuti sve više govore o dinamičnom sjedenju. Zapravo, možete koristiti različite alate i ponašanja za pretvaranje krutog sjedenja u dinamičnije stanje. To znači da se svjesno osigurava da tijelo redovito mijenja svoj položaj. Ergonomska uredska stolica jedno je od najvažnijih pomagala i neizostavan je dio osnovne uredske opreme. To nudi mogućnost sjedenja uspravno, ali i uvijek iznova savijenog naprijed ili natrag. Važno je da uredska stolica ima sjedište podesivo po visini, naslon i naslone za ruke. Takozvani lumbalni jastučić, ispupčenje naslona, ​​trebao bi vam biti točno na liniji pojasa, a ne iznad njega. Leđa se još bolje opuštaju, rastežu se intervertebralni diskovi, a napetost mišića uvelike se sprječava. U pravilu, stopala bi trebala biti potpuno na podu s bedrima i bedrima pod kutom od 90 °.

savjeti za najbolju ergonomiju na radnom mjestu

Savjet 2: stol podesiv po visini za veću fleksibilnost

Radni stol nije manje važan za optimalnu ergonomiju na radnom mjestu. Prema zakonu, ova bi radna površina trebala imati najmanje 160 x 80 cm. Sve dolje smatra se policom i nije savršeno za rad. Sjajni lakovi koji reflektiraju svjetlost su nepovoljni. Trebali biste se osloniti na ravne rubove stola i mat površine. Ergonomski stol svakako bi trebao biti i podesiv po visini. Električno podesivi stolovi, poput ovog, idealni su kod posebnih postavljača. To znači da uvijek možete postaviti točnu visinu koja vam je potrebna za vrijeme rada i pritiskom na gumb pretvoriti svoju sjedeću radnu stanicu u stojeću poziciju. To stvara dodatni učinak buđenja i pametno nadopunjuje dinamično sjedenje.

ergonomija na radnim stolovima podesivim po visini

3. Savjet: Pravilno podesite zaslon

Dobar zaslon trebao bi imati najmanje 24" veliki kao i okretni i podesivi po visini. To se može postaviti prema potrebi, na takav način da mu gornji rub bude u razini očiju. Prilikom gledanja u ekran, glavu treba vrlo malo spustiti. Udaljenost između očiju i monitora ne smije biti manja od 50-70 cm. Treba izbjegavati preveliki kontrast između zaslona i ambijentalnog svjetla, kao i puno reflektirajućeg svjetla na površini monitora. Također je važno da je tipkovnica u skladu s zaslonom kako se oči i vratna kralježnica ne bi nepotrebno naprezali.

Ispravno postavite ergonomiju na zaslonu radnog mjesta

4. Savjet: Obratite pozornost na svjetlost, buku i vlagu

Uvjeti osvjetljenja ne igraju samo odlučujuću ulogu kod kuće, već i za ergonomiju na radnom mjestu. Ekskluzivno, ometajuće svjetlo može imati ogroman utjecaj na dobrobit i, kao rezultat toga, performanse, osobito kada radite ispred ekrana. Stoga preporučujemo neizravno, ujednačeno svjetlo. Bočni pad svjetlosti također je optimalan pri dnevnom svjetlu. To znači da prozor uvijek mora biti sa strane radnika. Razina buke ne smije prelaziti 55 db kako se ne bi poremetio radni proces. A savršena vlažnost u prostoriji trebala bi biti između 40 i 60%. Ugodna temperatura između 20 i 22 ° C pokazala se najboljom za koncentriran i učinkovit rad u uredu. Ne smijete zaboraviti na opskrbu kisikom i redovito provjetravati prostorije od po 5 minuta.

optimalna ergonomija na radnom mjestu zahvaljujući dobroj uredskoj opremi

Savjet 5: Unesite više kretanja u svakodnevni uredski život

Ergonomija na radnom mjestu nesumnjivo uključuje osobnu odgovornost i pažljivo ponašanje. Zapravo, i sami se aktivirajte i redovito pravite pauze, što pozitivno utječe na radnu učinkovitost i tjelesnu spremnost. Stručnjaci se kunu u takozvano “pravilo 40-15-5”. To znači: dinamički sjediti 40 minuta dok radite, provesti 15 minuta stojeći i kretati se 5 minuta. Svakako vam je potrebno malo discipline na početku kako biste se svjesno navikli. No, to će se poslije definitivno isplatiti tisuću puta.

Savjeti za savršenu ergonomiju na radnom mjestu

Zaključak:

Odgovarajuća ergonomija na radnom mjestu bitna je za fizičko i mentalno zdravlje svakog zaposlenika. Poslodavci nisu samo zakonski obvezni to učiniti, već i sami imaju koristi od toga. Budući da su zdravi i zadovoljni zaposlenici jedan od najvažnijih preduvjeta za održivi poslovni uspjeh. Stoga obratite pozornost na ergonomske uredske stolice, stolove podesive po visini i visokokvalitetne zaslone. Sjednite dinamično, redovito ustajte između i napravite nekoliko koraka do kuhinje za kavu ili do fotokopirnog stroja. Omogućite optimalne svjetlosne i bučne uvjete i svaka dva sata provjetravajte otprilike 5 minuta kako biste zrak u prostoriji opskrbili s puno kisika. Kao što to često biva u životu, dobra ravnoteža bitna je ovdje na radnom području i nikada je ne smijete zanemariti.

  radni stolovi podesivi po visini za savršenu ergonomiju na radnom mjestu