uređaja

8K televizori: isplati li se ažurirati?

Prvi 4K televizori pojavili su se na tržištu 2012. Iako je ova tehnologija prisutna toliko dugo, tek u posljednjih nekoliko godina uređaji su postali toliko popularni i pristupačni za više od šačice ljudi. 4K se smatrao najimpresivnijom i nenadmašivom tehnologijom u pogledu kvalitete slike. No, jamči vam da će vam brzina kojom se tehnologija u posljednje vrijeme razvijala zaskočiti. Taman kad su 4K televizori trebali postići cilj, pojavili su se 8K televizori koji sada prijete da će im otimati predstavu ispod nosa prethodnika.

Prvi prototip bio je već 2013 CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, vidjeti. Prvi proizvod spreman za tržište tada se pojavio 2018. godine. Danas neka od najvećih imena u televizijskoj industriji, uključujući LG, Samsung, Sharp i Sony, proizvode 8K televizore. Ali budimo iskreni. Je li 8K nešto u što biste sada trebali uložiti ili 4K još uvijek upravlja čamcem? Dajemo vam najvažnije i najnovije informacije o sljedećem TV trendu kako biste lakše donijeli informiranu odluku.

Kvaliteta slike i uronjenost kao dosad nijedna tehnologija

8K televizija Vrijedi li ažurirati uronjenost i kvalitetu slike kao nijedan drugi uređaj

Sve što trebate znati o 8K televizorima

8K je razlučivost zaslona koja odgovara broju vodoravnih i okomitih piksela. Što je više piksela, to je bolja kvaliteta slike. Na prvi pogled čini se da 8K pruža dvostruko veću rezoluciju od 4K. Međutim, to nije tako.

Zbog dvodimenzionalne prirode piksela, to je zapravo četiri puta više od 4K (3840 x 2160) i 16 puta više od HD-a (1920 x 1080)! Rezolucija 8K odgovara 7680 x 4320 ili oko 33 milijuna piksela! Ovaj ogroman broj znači da 8K televizor može prikazati nevjerojatno oštre i jasne slike koje vam praktički iskaču s ekrana. Ali nema ih 3D naočale potrebno!

To je puno piksela i primijetit ćete ih prvi put kad ih pogledate

8K televizija Vrijedi li ažurirati četiri puta više piksela nego 4k

Kvaliteta slike je naravno posebno uočljiva na većim ekranima

8K TV Isplati li se ažuriranje sjajnog televizora

Izvrsna kvaliteta, ali što je sa 8K sadržajem?

8K je nova tehnologija pa još nema previše sadržaja od kojih bi mogli imati koristi. Ova se tendencija brzo mijenja kako bi zadovoljila ogromnu potražnju. Streaming usluge kao što su Vimeo, Netflix, Amazon, Vudu i YouTube već nude tisuće videozapisa u 4K i 8K kvaliteti. Japanski NHK jedan je od rijetkih ekskluzivnih 8K kanala u svijetu. the Olimpijske igre Tokio 2020 također se snimaju i emitiraju u 8K.

Hollywood naravno ne zaostaje mnogo. Neki redatelji već koriste 8K kamere za snimanje filmova za veliko platno. “Mortalni motori” i “Čuvari galaksije Vol. 2” neki su od najnovijih primjera toga.

Međutim, ne morate se oslanjati samo na 8K sadržaj da biste uživali u potencijalu 8K uređaja. Baš kao što 4K televizor može poboljšati 1080p sadržaj za bolje gledanje, 8K televizori mogu učiniti isto s 4K, pa čak i HD sadržajem.

Slike i video zapisi praktički vam priskaču u dnevnu sobu

8K TV Isplati li se nadogradnja skočiti prema vama

Kada će 8K televizori postati dostupni??

8K televizori ove će godine vjerojatno ostati preskupi za većinu potrošača. No, možete biti sigurni da će cijene brzo pasti. Uostalom, većina velikih proizvođača već proizvodi 8K uređaje, a konkurencija je jaka.

8K televizori trenutno su dostupni u veličinama od kompaktnih 55 inča do ogromnih 292 inča, pri čemu najjeftiniji koštaju nešto više od 3.000 eura, a najskuplji nevjerojatnih 100.000 eura. Kad se jednom nađe kod kuće, tako skup 8K televizor trebao bi se odmah postaviti na zid kako bi se izbjeglo slučajno (i kobno) prevrtanje i kako bi se uštedio vrijedan prostor u prostoriji. Hoće li zidni držač televizora biti ravan, nagnut ili okretan, u potpunosti ovisi o vašim željama i vašem omiljenom položaju sjedenja. Pogledajte, primjerice, Vogelovu. Uostalom, nizozemska tvrtka odgovorna je za prvi zidni nosač zvučnika na svijetu i to puno znači.

Ravni zidni nosači za televizore idealni su za male prostore

8K TV Isplati li se ažurirati ravni zidni nosač iz vogela

Savršena slika iz svakog kuta s okretnim zidnim nosačem za TV

8K TV Isplati li se ažurirati okretni zidni nosač iz vogela

Svaki 8K televizor napredak je u značajkama, funkcijama, pa čak i komponentama bilo kojeg 4K uređaja. 8K televizori pružaju najbolje slike i uronjenost, bez obzira na cijenu, gledate li vijesti ili Olimpijske igre. Pravo ažuriranje! Što biste drugo mogli tražiti na televiziji??

Idealno za spavaću sobu ili kuhinju

8K TV Isplati li se ažurirati tv vogels s nagibnim zidnim nosačem