Umjetnosti

Kako naučiti slikati – 10 savjeta za početnike

Kad pogledate sjajnu sliku, teško je vjerovati da je svaki slikar u jednom ili drugom trenutku bio potpuni početnik. Međutim, svi, pa i svaki veliki umjetnik, počinju kao početnici. I to je sasvim u redu! Ovo je jedini način da korak po korak razvijete i produbite svoj talent. Zapravo, od amaterstva do profesionalca potrebno je mnogo vremena.

No, znate li što zapravo znači riječ amater? Dolazi s latinskog i znači “onaj koji voli”. Zato radite nešto što zaista volite. Ako vam je slikarstvo važno, nemojte se bojati biti amater. Međutim, slikanje je super hobi i ima opuštajući i terapeutski učinak. Dakle, promiče naše zdravlje. Budite ljubazni prema sebi i samo strpljivi. Svatko može naučiti slikati, ali naravno potrebno je neko vrijeme.

Svaki je umjetnik u početku bio amater

Naučite slikati slikanje kao hobi

Željeli bismo vam pomoći u tome i zato smo pokušali odgovoriti na neka od glavnih pitanja o “učenju slikanja”. Ovaj popis od 10 često postavljanih pitanja može vam pomoći da počnete slikati i zabavite se dok to radite.

1. Moram li prvo naučiti crtati?

Ako pohađate tradicionalnu umjetničku školu, naučit ćete crtati godinu ili dvije prije nego što dodirnete boju.

Baš kao i učenje novog jezika. Mnogi učitelji slikanja smatraju da bi prvo trebalo naučiti osnove perspektive i zasjenjivanja. Stoga ima smisla prvo poraditi na tehnici crtanja.

Prvi korak – naučite crtati

naučiti slikati naučiti crtati

2. Koje boje trebam koristiti?

Možete birati između akrilnih boja, uljnih boja, uljnih boja topljivih u vodi, akvarela i pastela. Materijal svakog umjetnika ima tipične prednosti i nedostatke koje treba dobro poznavati kako bi se njime moglo dobro savladati.

Uljana boja koristi se stoljećima i poznata je po dubokim, bogatim nijansama. S druge strane, akvareli su prozirni i nježni.

Akrilna boja jako se preporučuje početnicima jer se brzo suši i dobro miješa. Nadalje, akrilna boja može se koristiti na gotovo svakoj površini, na papiru, kao i na platnu i kartonu.

Više o različitim tehnikama slikanja možete pročitati na paint-lernen.org saznajte gdje možete pronaći detaljnije informacije o crtežu, slikanju i umjetnosti.

Akrilna boja idealna je za početnike

Naučite slikati Slikanje kao hobi Akrilne boje

Slikanje akvarelom – tehnika slikanja koju je relativno lako naučiti

naučiti slikati akvarele školske kvalitete

3. Koju marku umjetničke boje trebam kupiti?

Ovisi o vašem proračunu. Isprobajte različite robne marke i pogledajte koje uživate koristiti.

U osnovi postoje dvije vrste boja: boje umjetničke kvalitete i školske boje. Školske boje su jeftinije i možda nisu šarene kao skupe Umjetničke boje.

Tehnike slikanja različitim kistovima 

Naučite slikati četke različitih vrsta

4. Mogu li miješati različite marke boja?

Da, možete miješati različite marke boja, kao i boje različite kvalitete. No, budite oprezni pri miješanju različitih vrsta boja. Na primjer, možete nanijeti uljane boje na osušene akrilne boje, ali ni u kojem slučaju obrnuto.

5. Moram li naučiti teoriju boja?

Teorija boja je gramatika umjetnosti. Što više znate o bojama, bolje ih možete koristiti. Nemojte se plašiti riječi “teorija”. Osnove miješanja boja nije osobito teško razumjeti.

Pravilno nanesite akvarele

Naučite slikati akvarel

6. Na što trebam slikati??

Akrilna boja može se nanositi na papir, karton, drvo ili platno, s upotrebom temeljnog premaza ili bez njega. Akvarel se može slikati na papiru, kartonu ili na posebnim akvarelnim platnima.

Vozilo za uljnu boju mora se prvo temeljno premazati, inače će ulje u boji na kraju istrunuti papir ili niti platna.

7. Koliko četkica mi treba?

Onoliko malo koliko i sami želite. Ne zaboravite redovito čistiti i mijenjati četke.

Kompletna oprema za četke

najbolja marka četkica za boje - Vrste i oblici umjetničkih četkica

8. Koliko često trebam čistiti četke??

Ako želite da vam četke dugo traju, temeljito i potpuno ih očistite svaki put kad prestanete slikati. Akrilne i akvarelne boje mogu se ukloniti samo vodom. Međutim, za uklanjanje uljane boje morat ćete koristiti kemijsko otapalo, poput sredstva za čišćenje četkica.

9. Kada je slika doista gotova??

Bolje prestati prerano nego prekasno. Lakše je nešto dodati kasnije nego poništiti. Ostavite sliku na stranu oko tjedan dana. Ostavite ga negdje gdje ga možete redovito vidjeti, čak sjednite preko puta njega i kritički zurite u njega.

Dopustite da vaša kreativnost preuzme vaš um i tijelo!

naučiti slikati tehnike slikanja

10. Mogu li nacrtati fotografiju?

Nema apsolutno ništa loše u korištenju fotografije za referencu. Međutim, ako želite reproducirati fotografiju kao sliku, to je druga stvar jer ovisi o tome tko posjeduje prava na sliku i namjeravate li prodati svoje djelo.

Ako ste snimili sliku, imate prava na ovu sliku i možete je reproducirati. Ali ako ste fotografirali drugu osobu ili skupinu ljudi, možda će vam trebati njihovo dopuštenje da biste reproducirali njihovu sličnost na slici.

No, ako želite naslikati sliku koju je snimio netko drugi (npr. Fotografiju iz modnog časopisa), a zatim tu sliku prodati, morate dobiti dopuštenje od osobe ili agencije.

Naučite slikati akvarelom

Lako-apstraktno-slikanje akvarelom-za početnike-lisica-lješnjak-za-lepršavost stranice-4

Slikanje u slobodno vrijeme potiče kreativnost i opuštajući djeluje na um. Ako vam je to strast, slušajte svoje srce i nastavite razvijati svoj talent.

Isprobajte i uvježbajte različite tehnike slikanja

Naučite slikati akrilne boje slikarske tehnike