Tetovaže

Cool ideje za tetovaže: keltski simboli i njihovo značenje

stilizirani keltski simboli tetovaža triskele

Već neko vrijeme tetovaže su postale veliki trend – kako među mladima tako i među odraslima. Naravno, to nije slučajno – “djela” body arta ne samo da izgledaju cool i elegantno, već imaju i osobno značenje za osobu koja ih nosi. Tetovaže su način pokazivanja naše individualnosti i to utječe na odabir motiva. Simboli iz stranih kultura vrlo su popularni jer izgledaju romantično i tajanstveno. U ovom ćemo vam članku predstaviti neke keltske simbole i njihova značenja koja možete koristiti za crtanje inspiracije za tetovažu. Pogledajte naše ideje i dopustite se nadahnuti!

Tajanstvena keltska kultura

keltski simboli motiv tetovaže triskele

Keltski simboli i čvorovi imaju osobito mističan i tajanstven učinak, zbog čega su osobito popularni kao motivi tetovaža. Stari Kelti zapravo su imali visoko razvijenu kulturu koja se usredotočila na usmenu predaju. Zbog toga imamo malo dokaza o zamršenoj strukturi njihovih društava, ali neki su simboli s vremenom preživjeli. To je bilo moguće uglavnom zahvaljujući keltskim umjetninama i nakitu koji su do nas došli. Ukrašeni su prekrasnim simbolima koji pružaju informacije o životu tajanstvenih Kelta.

Ta su plemena živjela u srednjoj Europi i uglavnom su se bavila opterećenjem gospodarstva. Izgradili su mnoge gradove i trgovali s Grcima i Rimljanima. O njihovoj kulturi uglavnom učimo iz arheoloških iskopavanja, gdje se nalaze materijalni artefakti. No, keltski simboli izgledaju lijepo i imaju duboko značenje, pa vam u nastavku predstavljamo neke od njih.

Keltski simboli – čvor vječne ljubavi

keltski simboli

U keltskoj kulturi ravnoteža je igrala osobito važnu ulogu – za to se zalaže takozvani “Čvor vječne ljubavi”, koji se sastoji od pet krugova. Četiri vanjska kruga predstavljaju elemente prirode – vodu, zrak, vatru i zemlju, a peti je uravnotežen. U ovom unutarnjem krugu zapravo stoji osoba koja ima skladan odnos s prirodom. Kao motiv tetovaže, čvor vječne ljubavi simbolizira ravnotežu, unutarnji mir i skladan odnos s partnerom. Ako ste upoznali svoju veliku ljubav, čak možete dobiti i partnerske tetovaže sa simbolom.

Keltski simboli – spirala

Ogrlica spiralno elegantna

Sljedeći simbol je spirala – to znači kretanje i osobni razvoj. Zapravo, spirala predstavlja i sam život, ako se to tumači kao vječna promjena. Početak spirale – u sredini označava rođenje ili novi početak. I samu spiralu Kelti su doživljavali kao način života. Kao motiv tetovaže, spirala je pogodna za ljude koji su na putu samootkrivanja.

Značenje dvostruke spirale

Dvostruki spiralni tetovažni zglob

Dvostruka spirala također je uobičajen simbol u keltskoj mitologiji. Označava odnos i prijelaz između suprotnosti – dobrog i lošeg, dana i noći, života i smrti, lijevo i desno. Oni se stalno kreću i međusobno ograničavaju. Taj proces promjene ljudima donosi nadu – nakon svake oluje slijedi sunce. Nije slučajno što je dvostruka spirala simbol keltske božice godišnjih doba – Epone. Kao motiv tetovaže, prikladan je za ljude koji su upravo završili fazu u svom životu i započinju novu.

Simbol “Awen”

keltski simboli awen tetovaža

Simbol “Awen” stiliziran je prikaz vatre – kao tri plamena. Desna označava mušku energiju, lijeva – žensku, a obje se ujedinjuju u trećem plamenu u sredini. Kao tetovaža, Awen je pogodna za ljude koji traže ravnotežu, a još uvijek nisu pronašli svoju veliku ljubav.

Curiti

keltski simboli triskelion

Drugi važan motiv iz kleričke mitologije je znak “Triskele“Ili keltski sunčani kotač. Sastoji se od tri simetrično raspoređene spirale i simbolizira trojstvo bogova u keltskoj kulturi. Drugo značenje simbola vezano je za tri dimenzije vremena – prošlost, sadašnjost i budućnost. Kao tetovaža, ona predstavlja uživanje u trenutku – zapravo to je sve što imamo.

Za više sjajnih keltskih simbola pogledajte slike ispod!

Triquetra tetovaža žena žena

Triskele tetovaža izvornog izgleda

Triskele tetovaža podlaktice

Keltski simboli koji znače Triquetra

Keltski simboli kao motiv tetovaže

Triskelion tetovaža

Značenje spirale tetovaže

Tetovaža spiralno stopalo

Značenje triskeliona

Ogrlica triskelion moderna

tetovaža keltskog križa

Keltski simboli 3D tetovažni križ

elegantne tetovaže zapešća

keltski simboli tetovaža vrat

Triskele stilizirano rame

keltski simboli drvo života

keltski simboli triquetra

tetovaže keltskog čvora

keltski simboli kombiniraju tetovažu

keltski simboli križ ogrlica

keltski simboli drvo lanca života

keltski simboli čvor ogrlica

keltski simboli tetovaže drvo života čvor

keltski simboli triskele

keltski simboli ogrlica srčani čvor

Keltski simboli Awen

keltski simboli dvostruka spirala

Tattoo Awen prsa

keltski simboli tetovaža awen hand