tepih

Savjeti i trikovi o tome kako očistiti tepih kućnim lijekovima!

Tepisi su bitni za dizajn interijera jer mu daju puno udobnosti i ugodnog karaktera. S druge strane, tepih može skupiti puno prašine i drugih vrsta prljavštine. To bi pak moglo biti jako štetno za naše zdravlje. Vrlo je važno kako točno čistite tepih. Kemijska sredstva mogu utjecati na njegovu kvalitetu, a također su štetna za naše tijelo. Jeste li znali da tepihe možete učinkovito čistiti kućanskim lijekovima? Evo naših savjeta i trikova za to.

Čist tepih važan je za naše zdravlje

tepih za čišćenje tepiha s uzorkom

Uzmite u obzir materijal tepiha

Postoje mnoge metode kućnih lijekova koje se mogu koristiti za učinkovito čišćenje tepiha. Svaki je prikladan za različite materijale. Stoga je prije nego što počnete dobro pronaći odgovarajuće alate za čišćenje. Naročito obojeni tekstil riskira blijede mrlje od octa ili limunske kiseline, na primjer.

U ovom slučaju dolje ponuđene metode su neprikladne. Što je tekstil nježniji, agenti bi mogli biti agresivniji. Međutim, čak i sa čvrstim varijantama morate biti oprezni. Prvo obradite mali kut prostirke metodom koju ste odabrali. Tek tada to trebate nanijeti na ostatak površine tepiha.

Uvijek imajte čist tepih, pogotovo ako imate djecu kod kuće

dijete čisti tepih sa psom

Ovako možete kemijski očistiti tepih

Posebno zimi, ali i tijekom cijele godine, potrebno je dosta vremena za potpuno čišćenje tepiha. No, kemijsko čišćenje također je opcija i možete je koristiti češće. Potrebni su vam jednostavni proizvodi poput sode bikarbone ili kukuruznog škroba. Takve su metode također korisne pri čišćenju tepiha koji nije dopušten u perilici rublja.

Preporučena sredstva za čišćenje tepiha prikladna su i za djecu

čišćenje tepiha - izvrsne ideje za djecu

Suho čišćenje tepiha korak po korak

Tepih koji namjeravate očistiti trebao bi biti postavljen na mjesto na kojem se neće hodati sljedećih pola dana. Alternativno, možete jednostavno preskočiti malo prostora na jedan dan. Pomiješajte pola standardnog pakiranja sode bikarbone s približno istom količinom kukuruznog škroba. Zaista odvojite vrijeme za postizanje vrlo konzistentne mješavine. Zatim posipajte prah po cijeloj površini tepiha. Možda ćete moći koristiti četku s odgovarajućim mekim čekinjama. Ostavite ovu smjesu da djeluje oko 12 sati. Sada biste trebali vrlo pažljivo čistiti dobrim usisavačem.

Možete obaviti kemijsko i mokro čišćenje kućnim lijekovima!

čišćenje tepiha šarenih uzoraka

Dubinsko vlažno čišćenje kućnim lijekovima

Za to vam je potreban ocat, neutralni deterdžent i omekšivač. Svi ovi proizvodi imaju oboje dezinfekcija kao i učinak dubokog čišćenja. Za najbolji učinak slijedite ove korake:

  • Raširite prostirku u prostoriji koja se smije smočiti.
  • Uz pomoć crijeva ili kante trebali biste ga zaista smočiti.
  • Napunite kantu napola vodom i napunite je s puno neutralnog deterdženta.
  • Uz pomoć odgovarajuće četke s čekinjama koje nisu previše robusne ili veće spužve, vodu s deterdžentom možete rasporediti po cijeloj površini tepiha.
  • Zatim nekoliko puta prođite četkom ili spužvom kroz površinu.
  • Na kraju, trebate ponovno isprati uz pomoć kante ili crijeva.
  • Nakon što se deterdžent potpuno ispere, vodu morate pomiješati s octom u kanti. Opet obilno rasporedite po tepihu.
  • Ostavite nekoliko minuta i ponovno isperite s puno vode.
  • Zatim biste trebali ponoviti postupak s omekšivačem tkanine.
  • Ostavite da se tepih osuši na prikladnom mjestu.

Izbjegavajte čišćenje kemijskim tvarima u kućanstvu!

Očistite tepih spužvom

Redovito osvježavajte tepihe

Osnovno čišćenje uvijek oduzima puno vremena i ne može zamijeniti redovno održavanje. Međutim, možete koristiti sljedeću metodu za redovito osvježavanje i dezinfekciju svih tekstila u vašem domu. U bočici s raspršivačem pomiješajte 5-6 kapi ulja čajevca, približno 250 ml. Ocat i pola pakiranja sode bikarbone. Po želji možete dodati omekšivač. Prije upotrebe bočicu dobro protresite.

Možete ga koristiti za prskanje madraca, tepiha i sofe barem jednom tjedno. Tako će ostati svježi i dezinficirani. To biste trebali učiniti tijekom dana i nakon toga vrlo dobro prozračiti sobu.

Kako biste mogli napraviti domaća sredstva za čišćenje, najbolje je imati pri ruci dosta boca s raspršivačem

Očistite tepih i koristite kućanske lijekove

Soda bikarbona i ocat prilično su univerzalni proizvodi za čišćenje kućanstva 

čišćenje tepiha bijele boje

Kućnim lijekovima možete osvježiti i dezinficirati svaku sobu

čišćenje tepiha prekrasan dizajn interijera

Želimo vam ugodne trenutke kod kuće sa savršeno očišćenim tepisima 

sjajne ideje za čišćenje tepiha