Soba za bebe

Opremanje dječje sobe – što je važno?

Ako dolazi dijete, roditelji nisu samo sretni i u dobrom iščekivanju, već moraju brinuti i oko opremanja dječje sobe. Uostalom, mali bi trebao ljudska sreća što ima lijep dom, u kojem može provesti godine svog djetinjstva. No, što je važno u dječjoj sobi? Koji je namještaj prikladan i, pitanje je cijene, treba li sobu namjestiti prvo za bebu, a kasnije za malu djecu? U ovom članku raspravlja se o nekoliko točaka.

opremanje dječje sobe savjeti za opremanje dječji krevetić

Kako izgleda prava dječja soba? Svatko mora sam sebi odgovoriti na ovo pitanje – postoje, međutim, neka načela.

Odabir prave sobe

Ovo se pitanje posebno javlja u kućama s više soba. U stanovima obično postoji treća soba koju su roditelji prethodno koristili kao radnu sobu, odmaralište ili za veliki ormar. Sobe za goste također su često idealne dječje sobe. Međutim, odabrana soba uvijek bi trebala zadovoljiti neke zajedničke točke:

  • svjetlo – Naravno, u vrtiću se postavljaju svjetiljke. No, dječja soba trebala bi imati veliki prozor kroz koji pada dovoljno dnevne svjetlosti. To nije važno samo za bebu, već je u mališanima jednostavno ugodnije kada sunce padne kroz prozor.
  • volumen – dječja soba koja se nalazi izravno na prometnoj ulici nije uvijek prikladna. Posebno bebe i mala djeca mogli bi imati problema sa spavanjem u uličnoj buci.
  • Roletne – dobro je kad se dječja soba može potpuno zamračiti. To je osobito istinito kada se ispred sobe nalaze ulične svjetiljke. Svjetlosno zagađenje često sprječava djecu da spavaju.
  • mjesto – nalazi se u stanu onaj pravi za dječju sobu važno, pogotovo ako beba od početka spava u svojoj sobi. Dobro je ako je dječja soba u neposrednoj blizini spavaće sobe. Roditelji se mogu brinuti o djetetu puno bolje nego ako je soba na drugom kraju stana.
  • veličina – Doduše, roditelji posebno u iznajmljenim stanovima rijetko imaju ikakav utjecaj na to. No, dječja soba treba imati najmanje deset četvornih metara. Inače će biti preusko i dijete će se kasnije teško moći igrati između namještaja. Osim toga, mnoge setove namještaja teško je uklopiti u vrlo male dječje sobe.

namještaj dječja soba postavljena dječja soba

Koji su elementi presudni?

U ovom trenutku budući roditelji moraju si postaviti važno pitanje: Žele li prvo potpuno opremiti sobu za bebu, a kasnije kupiti novi namještaj ili bi veliki dio namještaja trebao pratiti potomstvo nekoliko godina? Uostalom, potpuno je moguće obuhvatiti dob od dojenčadi do školarca od samog početka:

  • garderoba – ormar ne treba mijenjati, barem do kraja osnovne škole, ako nije oštećen. Važno je osigurati da ormar bude dovoljno velik tako da se sva dječja odjeća najprije uklopi, a zatim i odjeća za malu djecu i školsku djecu. Savjet: Ako ormar namjeravate zadržati dulje, odaberite model iz kojeg starije dijete može samostalno izvući odjeću.
  • police – police su jednostavno praktične za roditelje novorođenčadi. Ovdje se udobno i uredno mogu spremiti presvlake, pelene, proizvodi za njegu i još mnogo toga. Ako dijete nije u dobi za promjenu, na policama ima dovoljno prostora za skladištenje igračaka i djetetovog blaga. Savjet: Ako se oslanjate na police koje imaju dovoljno velike pretince za kutije za skladištenje, možete odmah spriječiti nered.
  • pisaći stol – Naravno, stol nije važan za bebu ili vrlo malo dijete. Međutim, roditeljima može biti od koristi. Možete ga koristiti za manje poslove ako beba spava i općenito ima problema sa spavanjem sama. Od vrtića nadalje stol je iznimno važan. Gdje bi drugdje trebali slikati slike ili petljati sa svojim malim umjetninama?

Stolovi za presvlačenje i krevetići jedini su komadi namještaja koji su zapravo namijenjeni samo bebama. Ovakav namještaj kasnije je teško prenamijeniti i bebe ne bi trebale spavati u krevetu namijenjenom maloj djeci i osnovnoškolcima. Uzgoj namještaja alternativa je zamjeni namještaja. Kao što naziv govori, komadi namještaja mogu se naknadno opremiti tako da praktički “odrastu” s djetetom. Što se tiče, primjerice, namještaja, nije problem pretvoriti bivši krevetac za bebe u dječji krevetić. Šipke se lako mogu ukloniti a uz malo vještine može se stvoriti prekrasan krevet za malu djecu. Ako to ne želite, možete pitati Krug prijatelja o dječjim krevetićima i stolovima za presvlačenje. Komadi namještaja rado se predaju rabljeni ili prenose prijateljima.

dekor sobe za bebe

Savjeti i ideje za dizajn interijera

Beba možda neće mnogo brinuti o namještaju ili dizajnu sobe. Međutim, čim dijete poraste, svakako će obratiti pozornost na dizajn, a možda će čak poželjeti i vlastite boje zidova. Roditelji naravno moraju sami odlučiti hoće li odgovoriti na želje. Ako možete reći spol djeteta prije rođenja, možete barem slobodno odabrati boje zidova. Ovisno o veličini i svjetlosnim uvjetima u prostoriji, ružičastu i plavu svakako treba odabrati svijetlu kako soba ne bi izgledala previše tamno.

Međutim, roditelji mogu lako provesti mnoge dizajnerske ideje uz malo truda. Zid se kasnije može izvrsno preraditi fototapetom prema željama djeteta, zidne tetovaže pružaju mogućnost da se odazovete najdražim herojima mališana bez puno rada.

Ono što nikako ne smije nedostajati je prekrasan tepih – pogotovo kada se laminat inače polaže u prostoriji. Tepisi za igru ​​nude prekrasne dizajnerske ideje i omogućuju djetetu da se dobro igra. Popularni tepisi za igru ​​s ulicama, kućama i zelenim površinama kao otisci mali su naglasci za djevojčice i dječake. Čak uče i sa strane.

bebybett savjeti za opremanje dječje sobe

Mališani se moraju osjećati ugodno u dječjoj sobi.

Zaključak – postavljanje nije tako teško

Prilikom projektiranja dječje sobe jedino je komplicirano implementirati vlastiti ukus i odlučiti koji su komadi namještaja prikladni. Unatoč svom uzbuđenju koje pogađa svaki par roditelja prije poroda, vrtić može biti gotov i spreman za malu sreću već nakon vikenda. No, uvijek biste trebali obratiti pozornost na kvalitetu namještaja i sigurnost. Zaobljeni kutovi su neophodni za djecu – a roditelji izbjegavaju modrice ako udare o rubove.

dekor sobe za bebe postavljena soba za bebe