rasvjeta

Pravo svjetlo za kućni ured

Pravo svjetlo za kućni ured

Pandemija koronavirusa drži cijeli svijet u neizvjesnosti i postala je pravi izazov za modernizirani svijet rada. Radna mjesta su u kratkom vremenu pretvorena u matične urede, konferencije i sastanci provode se digitalno. Neki već duže vrijeme rade potpuno od kuće, drugi tek sada postavljaju svoja radna mjesta u svoja četiri zida. Ako je život primarno tu, način na koji je naš dom osvijetljen od velike je važnosti.

Dnevno svjetlo na radnom mjestu, bilo kod kuće ili u uredu, bitno je za zdravlje, dobru koncentraciju i produktivnost. Bez obzira pišete li e -poštu, čitate pismo ili izrađujete Excel proračunske tablice – stalni pogled na zaslon i koncentrirani rad stresni su za vaše oči. Svjetlost je također važna za dobrobit, jer ima ogroman utjecaj na zadovoljstvo i raspoloženje. Kako biste izbjegli probleme s očima i glavobolju, vaš kućni ured trebao bi biti jednako osvijetljen. U većini slučajeva za to nema dovoljno dnevnog svjetla. Dobra vijest – dnevno svjetlo i prirodne boje vanjskog svijeta mogu se oponašati odgovarajućom rasvjetom. U ovom ćete članku pronaći korisne savjete za optimalno osvjetljenje radnog mjesta.

Koliko svjetla nam je potrebno u kućnom uredu za optimalno osvjetljenje radnog mjesta??

Koliko svjetla nam je potrebno u kućnom uredu za optimalno osvjetljenje radnog mjesta?

Kao što je već spomenuto, svjetlo utječe na zdravlje i raspoloženje. Ali koliko vam svjetla zapravo treba za produktivan radni dan? Kao i u ostalim sobama u stanu, opća rasvjeta također postavlja temelj za dobar koncept osvjetljenja u kućnom uredu. Ne trebaju vam svijetle fluorescentne cijevi kao u uredu otvorenog tipa, već klasična svjetla za dnevnu sobu, poput stropnih svjetiljki, privjesaka itd. Dvije vrijednosti su važne u planiranju svjetla – jakost svjetlosti i razina osvjetljenja, lumeni i lux.

Svjetlosni intenzitet mjeri se u lumenima i pokazuje koliki svjetlosni tok emitira svjetiljka – što je veća vrijednost, to je jači svjetlosni intenzitet. No to nam ne daje odgovor na pitanje – koliko svjetla nam je potrebno u matičnom uredu. Razlog – moramo precizno odrediti optimalnu rasvjetu za našu studiju. Ovisi o veličini prostorije. Da bismo dobili točniji odgovor, potrebna nam je druga vrijednost – lux (lx). Lux se koristi za mjerenje svjetline koja zapravo dolazi na osvijetljenu površinu, bez obzira na to koliko svjetla lampe emitiraju. Zvuči li to previše komplicirano? Bez brige! Posebni uređaji koji to mogu mjeriti već se mogu naći na tržištu. Osvjetljenje mjeri se takozvanim lux mjeračem.

U kućnom uredu postiže se osvjetljenje od 500 do 1000 luksa. U usporedbi s ovim – u uredu otvorenog tipa preporučene vrijednosti su 750 do 1500 luksa. Te se vrijednosti odnose i na starije osobe ili osobe s vidom oštećenja. Čak i s dobro poznatim vatom možete izračunati optimalnu rasvjetu – potrebno vam je oko 6 do 10 vati po četvornom metru.

Pravo svjetlo za vaš kućni ured možete pronaći u 5 koraka

Pravo svjetlo za vaš kućni ured možete pronaći u 5 koraka

  1. Prikladnost Svijetla boja i Temperatura boje – Neutralna bijela rasvjeta s 4000 Kelvina pogodna je za kućni ured. Hladno svjetlo s većim udjelom plave boje potiče produktivnost i koncentraciju
  2. Pobrinite se da imate dovoljno neizravno osvjetljenje
  3. Važno je da svjetlo možete postaviti pojedinačno u kućnom uredu. To postaje moguće, na primjer, s Stone lampe. Uvjerite se da izlaz svjetla usmjeren ispod nema odsjaj.
  4. Čarobna riječ je sjaj – s jednim ujednačena svjetlina izbjegavajte prejake kontraste i premalo ili previše sjene, a svjetlost se ravnomjerno raspoređuje u radnom području.
  5. Obratite pažnju na položaj ekrana. Dnevno svjetlo je dobro, ali ne na ekranu. Nema potrebe da sunčeva svjetlost pada na ekran. Rolete, rolete i zavjese pomažu u tome.

Zaključno, željeli bismo s vama podijeliti naša osnovna pravila za planiranje rasvjete. Zamislite sunčan dan! Ovako biste se trebali osjećati u svom kućnom uredu! Ovo je pravo svjetlo za kućni ured.

Pravo svjetlo za kućni ured