Projektowanie wnętrz

Pokrzywa 199

Nettleton 199 został zaprojektowany przez SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects i OKHA Interiors w Cape Town, Republika Południowej Afryki.

Witryna znajduje się z boku Głowy Lwa i ma fantastyczne widoki na Ocean Atlantycki na zachodzie. Podjęto decyzję o stworzeniu przestrzeni o podwójnej objętości na szczycie działki, która mogłaby połączyć dziedziniec ogrodowy ze wschodem, jednocześnie wykorzystując widoki na ocean na zachodzie.

Hol wejściowy jest dramatyczną, pionową przestrzenią i stanowi kontrapunkt dla przestrzeni mieszkalnych. Kubatura tej dużej powierzchni jest modulowana przez dwupoziomową podłogę oraz przez podłogę sypialni, która unosi się w przestrzeni i jest zawieszona na dachu. Ten element, który ma miękką krzywiznę, zawiera sypialnię główną, a jej pomieszczenia pomocnicze są oddzielone od salonu podwójną objętością kompletem okiennic z drewna orzechowego.

„Budynek zapewnia przestrzennie dramatyczną i dynamiczną przestrzeń wewnętrzną na wielką skalę. Celem wystroju wnętrza było stworzenie bardziej miękkiego i intymnego kontrapunktu, nie naruszając jednocześnie czystych, geometrycznych linii architektury. Te elementy mogą harmonijnie współistnieć i współgrać ze sobą” – mówi Adam Court z OKHA Interiors.

Dzięki wykorzystaniu szerokiej bazy tekstur i wykończeń, wystrój wydaje się naturalny i subtelnie organiczny, a wygoda ma ogromne znaczenie przez cały czas; ogólna atmosfera jest spokojna i pogodna?.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz stronę internetową