posuđe

Šumske jagode – pravi dar prirode

šumske jagode šumsko voće grm tri

Upoznajte svojstva šumskih jagoda

Šumske jagode posebno su fascinantne jer su tako male, a opet tako aromatične i super ukusne. Nekako se čini da u sebi imaju svu čaroliju prirode. Ne samo da su ukusni, već su i nevjerojatno zdravi. Mnogo više od onih koji rastu u vrtu.

Šumske jagode sazrijevaju tek u ljetnim mjesecima

šumske jagode grm šumskog voća

Šumske jagode najčešće se mogu vidjeti u vrtovima

šumske jagode šumsko voće voće

Pecite, kuhajte ili jedite svježe, jagode imaju fantastičan okus

šumske jagode jedno šumsko voće

distribucija

Šumske jagode proširile su se u šumi bez ljudskih ruku. To ih čini jednim od najčišćih darova prirode za naš stol. Raste u gotovo svim vrstama šuma, ali i na sjenovitim livadama. Mogu se naći u suhim i vlažnim regijama. Tamo se mogu pronaći između lipnja i kolovoza. To uvelike ovisi o specifičnostima različitih regija.

Šumske jagode ne traju dugo, čak ni u hladnjaku

šumske jagode šumsko voće

Biljke jagode brzo se razmnožavaju

šumske jagode šumsko voće cvjetovi lišće

Sastojci

Korisni sastojci su vrlo brojni. Imaju vrlo veliku količinu vitamina C, vitamina B, pektina, karotena, mangana, cinka, kroma, željeza i fosfora. Listovi sadrže veliku količinu tanina i flavonoida. Od njega se pravi čaj s prilično gorkim okusom.

Jagode se mogu uzgajati i na balkonu

čaj od šumskih jagoda šumsko voće

Ljekovita svojstva

Šumske jagode mogu se koristiti u vrlo različite svrhe. Može se koristiti za rješavanje problema s jetrom i probavnim sustavom općenito. Krvni tlak se može regulirati. U velikim količinama mogu se suprotstaviti anemiji i nedostatku vitamina. Također se može koristiti za regulaciju kolesterola i metabolizma. Također mogu suzbiti upalu u bubrezima.

Ljekovito je i lišće jagode

šumske jagode list šumskog voća

Kako možete imati koristi od njihovih dobrih svojstava tijekom cijele godine?

Ne možete brati šumske jagode tijekom cijele godine. No postoje načini na koje možete iskoristiti njihova dobra svojstva tijekom cijele godine. U tu svrhu morate ih ubrati rano i usredotočiti se na čuvanje i očuvanje lišća. Listove čuvajte na suhom i dobro prozračenom mjestu. Stavite lišće u dobro zatvorene kutije. To biste onda mogli koristiti za pripremu čaja zimi.

Iskoristite sva svojstva jagode!

šumske jagode čaj od šumskog voća

Pripremite čaj od šumskih jagoda

Da biste to učinili, trebate 2-3 žlice usitnjenog suhog lišća. Prelije se 500 ml vruće vode. Cijela stvar se ostavi odmarati 15 minuta. Čaj pijte tri puta dnevno prije jela. Čaj od šumskih jagoda možete piti sami ili u smjesi s drugim voćnim čajevima.

Pekmez od jagoda ili kolač od rabarbare od jagoda – sve je dopušteno.

šumske jagode džem od šumskog voća

Džem od šumskih jagoda

Zimi većina ljudi vjerojatno više voli džem nego čaj. Jer ovo je stvarno aromatično i ukusno. Kad ih jednom isprobate, ne možete ih zaboraviti. Branje i priprema jagoda za pekmez oduzima puno vremena i truda. No, može se jasno reći da ovo čini zimu čarobno ukusnom.

Domaći džem od jagoda savršen je poklon

šumske jagode šumsko voće

recept

Recept za pekmez od šumskih jagoda isti je kao i za one iz vrta. Evo ga!

Sastojci za 2 kilograma šumskih jagoda:

– 2 kilograma voća

– 2 kilograma šećera

– 1 žlica limunske kiseline

Od jagoda se mogu napraviti nezaboravni deserti od jagoda

šumske jagode šumsko voće

Priprema:

Uklonite ručke s jagoda i sve ih dobro operite. Zatim ih pustite da se jako dobro ocijede. Svaka kap vode previše je minus za okus.

Jagode stavite u duboki spremnik i dodajte im šećer. Polako će se šećer početi topiti. Najbolje je to učiniti u ranim poslijepodnevnim satima i miješati jagode svakih 30-40 minuta. Tada možete ostaviti plovilo ovako cijelu noć.

Možete i sami skuhati žele od jagoda i upotrijebiti ga za pečenje kolačića od jagoda

čaše šumskog voća šumske jagode

Sljedeći dan ulijte smjesu u duboki lonac i stavite je na ringlu. Kad šumske jagode počnu kuhati, stvarat će se pjena. To biste trebali ukloniti, a zatim grijaću ploču uzastopno namještati na nižu temperaturu. Morate pričekati dok cijela stvar ne postane gusta.

2-3 minute nakon uklanjanja s ploče za kuhanje, uzmite limunsku kiselinu i umiješajte je. Gotovi džem se distribuira u suhe čaše. Okrećete ovo s poklopcem prema dolje. To je više nego dovoljno za njihovu sterilizaciju.

Ne čekajte zimu da uživate u okusu karamele! No, većinu domaćeg džema ostavite za hladnije godišnje doba …

Uostalom, sada imate toliko svježih jagoda! Uživajte sada! Želimo vam dobar apetit!

Švicarski rolat s jagodama – pravi klasik

desert od šumskog voća od šumskih jagoda

Šumske jagode – jednostavno ih se ne možete zasititi

šumske jagode šumski plod jezik