Podovi i pločice

Parket možete i sami brusiti i brtviti!

Drveni podovi su lijepi i pružaju toplinu i udobnost u prostoriji. No s vremenom podne daske i parket gube sjaj, mijenjaju boju prljavštinom i prašinom, a ogrebotine prekrivaju njihovu površinu. Želite li i osvježiti drveni pod i vratiti mu visoki sjaj? Onda ste došli na pravo mjesto! Dat ćemo vam savjete kako sami brusiti i brtviti parket!

Pješčani parket, zapečatite i oživite

DIY projekti brušenje parketa

Važno pri brušenju drvenih podova

Višeslojni parket ima drveni sloj od 2,5 mm do 6 mm. Prilikom brušenja uklanja se približno 0,5 mm, tako da možete izvesti nekoliko prolaza za brušenje. Za parketne podove koji nisu toliko oštećeni u pravilu su dovoljna tri prolaza za brušenje različitih veličina zrna. Počinjete s grubim (24, 40 ili 60 zrna), a završavate finim brušenjem (100 do 120 zrna).

Za postupak brušenja dobro je koristiti brusilicu za parket. Oni se mogu iznajmiti u specijaliziranim prodavaonicama drva ili željezari. Obično ćete za to dobiti mali priručnik s uputama. Najbolje je da ih brzo pročitate na mjestu kako biste odmah riješili sve nejasnoće. Nakon brušenja, pod treba zabrtviti voskom, uljem ili lakom.

Koristite brusilicu prema uputama

Brušenje drvenog poda Brušenje parketa

Savjeti za rukovanje strojem za brušenje

Kako biste mogli dobro obaviti posao i izbjeći skupa oštećenja stroja, postoji nekoliko stvari koje biste trebali uzeti u obzir pri rukovanju strojem za brušenje. Kako biste spriječili stvaranje utora na podu koji se više ne može popraviti, valjak na podu spustite tek kad stroj postigne punu brzinu. Stroj za brušenje radite glatko i ravnomjerno, a na kraju ciklusa brušenja pažljivo ga podignite. Izbjegavajte promjene smjera i nemojte stajati mirno dok stroj radi.

Dodatni savjet: Za brušenje rubova i uglova u prostoriji trebat će vam poseban stroj za brušenje rubova i kutova.

Kako biste izbjegli duboke tragove na valjku, prije brušenja izvucite ili upustite sve čavle. Prilikom brušenja parketa stvara se velika prašina. Stoga razmislite o zaštitnoj odjeći i nosite masku za disanje kako biste se zaštitili od fine prašine.

Sakrij dugotrajne tragove

drveni podovi parket pod brušenje pijeska niz drveni pod

Pješčani parket korak po korak

Pripremite sljedeće:

  • Slikarska folija
  • Šmirgl papir
  • ljepljiva traka
  • Lopatica za parket
  • Lak, ulje ili vosak
  • Stroj za mljevenje
  • čekić
  • sječivo
  • usisavač

Upute u 5 koraka

brušenje parketa DIY projekti ideje za drvene podove

Korak 1: Prije svega, sobu treba očistiti. Teški namještaj i predmeti koje ne možete ukloniti iz sobe prekriveni su folijom i maskirani. Odložite zastore i zastore. Uklonite podloge i čavle također čekićem i dlijetom. Prije nego počnete s brušenjem, dobro je temeljito očistiti pod.

Korak 2: Prvi, grubi korak brušenja koristi se za uklanjanje stare boje i prljavštine. Za to upotrijebite brusni papir granulacije 24 ili 36. Ovo brušenje treba obaviti dijagonalno prema zrnu drva. Prašinu s parketa prije nego što krenete dalje.

3. korak: Za drugo brušenje upotrijebite brusni papir od 60 zrna. Ovdje biste trebali obratiti posebnu pozornost na smjer polaganja parketa kako biste mogli ukloniti tragove brušenja s grubog brušenja i druge neravnine. Uglovi i rubovi se bruse kružnim pokretima bez pritiska. Zatim biste ponovno trebali usisati prašinu. Za popravak pukotina upotrijebite parketnu lopaticu pomiješanu s prašinom za brušenje.

Obratite pozornost na smjer brušenja

brušenje drvenih podova parketni podovi brušenje DIY projekti

Savjet: Parket od riblje kosti treba brusiti po dijagonali sa zrnom. Mozaik parket dijagonalno prema toku vlakana i parket pod kutom od 7 do 15 stupnjeva duž zrna.

Korak 4: Konačno fino podešavanje vrši se sa zrncem od 100 do 120. To se provodi paralelno ili pod pravim kutom prema upadu svjetlosti. Time pod ponovno dobiva potpuno glatku površinu. Zatim se pod praši.

5. korak: Na kraju, parket mora biti zapečaćen. Za to imate izbor između ulja, voska i laka. Lak za brtvljenje je malo složeniji jer je na prvom mjestu temeljni premaz, koji bi nakon brušenja trebalo brusiti i očistiti brusnim papirom veličine 120. Tek tada se nanosi brtveni vosak. S uljima imate izbor između stvrdnjavanja i otvrdnjavanja. Potrebna su najmanje dva koraka, a ako koristite ulje koje se ne stvrdnjava, trebat će vam dodatni zaštitni sloj voska. Raspitajte se o obradi u posebnoj igli.

Napor pri brušenju i brtvljenju parketa ovisi o tome koliko se pod koristi. Zadatak je pomalo iscrpljujući, ali lijep i sjajan rezultat definitivno se isplati!

Dovedite stari parket u visoki sjaj

   Osvježite drveni pod. Obrusite parket

Zatvorite uljem, voskom ili lakom

Zatvorite drveni pod. Obrusite parket

Rezultat je više nego uvjerljiv

Podovi od pješčanog parketa Podovi od pijeska

Angažirajte stručnjaka ako vam je ovaj posao previše naporan

Pješčani parket Drveni pod obrusite

Brušenje parketa: Nosite zaštitnu masku tijekom cijelog procesa

Brušenje parketa drvenim podom