Podovi i pločice

Domaće fugiranje pločica: kako to učiniti ispravno?

Zidna kupaonica za fugiranje pločica

Želite da Zalijepite pločice sami u kupaonici ili u kuhinji i fugirna masa? Onda ste upravo ovdje! U ovom članku pokazat ćemo vam korak po korak kako pravilno fugirati pločice. Slijedite naše upute za savršen rezultat! Želimo vam puno zabave i uspjeha!

Sami fugirajte pločice: Koliko široki trebaju biti spojevi?

Masa za pločice izvrsne kupaonske pločice

Fugiranje pločica određuje širinu fuge

Podne pločice određuju širinu fuge

Zidne pločice zalijepite sami

velike zidne i podne pločice

Pod od pločica od prirodnog kamena

Zidna kuhinja od mozaika

Konačno ste zalijepili pločice na zid ili pod i izgleda prekrasno! No, još uvijek nešto nedostaje kako bi se dovršila slika pločica – spojevi. Fugiranje pločica zapravo nije tako teško kao što izgleda na prvi pogled. Morate raditi polako i pažljivo kako biste postigli željeni rezultat. Prije nego vam predstavimo naš vodič, dajmo vam nekoliko korisnih savjeta za planiranje.

Dobro planiranje pola je posla – ova izreka vrijedi punom snagom ako sami želite fugirati pločice. Prije svega, važno je slijediti jednostavno pravilo – što su pločice veće, fuge morate ostaviti šire. Razlog je to što se veće pločice šire s promjenama temperature od manjih. U nastavku vam dajemo savršenu širinu fuge ovisno o vrsti pločice:

  • 5 do 10 mm za pločice standardne veličine
  • 2 mm za mozaik pločice
  • 2 do 4 mm za pločice od prirodnog kamena
  • 2 cm za velike pločice s duljinom ruba preko jednog metra

Pomiješajte žbuku prema uputama

Upute za miješanje žbuke

Zatim morate miješati injekcijsku masu prema uputama. Najbolje radi s bušilicom sa pjenjačom. Trebate pripremiti samo onoliko žbuke koliko možete potrošiti za 20 -ak minuta. Također je vrlo važno obratiti pažnju na omjere miješanja kako bi masa posvuda dobila istu boju. I za kraj, ali ne i najmanje važno: smjesa za fugiranje podnih pločica mora biti malo fluidnija u odnosu na onu za zidne pločice, koju je najbolje koristiti lopaticom.

Fugiranje pločica: nanesite mort

Upute za fugiranje pločica

Fugiranje pločica Nanesite žbuku

Pločice imaju korisne savjete

Zidna kupaonica za fugiranje pločica

Fugiranje pločica kako to učiniti

Fugiranje pločica Nanesite žbuku

Slijedi nanošenje žbuke. U slučaju zidnih pločica, morate nanijeti smjesu na pločice gleterom. Radite dijagonalno u smjeru spoja s ciljem ravnomjernog i dubokog djelovanja maltera. Kad se radi o podnim pločicama, morate nanijeti relativno tanku masu pločom za fugiranje ili gumenim brisačem dijagonalno na fugu. Spojeve između poda i zida morate ostaviti onakvima kakvi jesu – ovdje je potreban poseban dilatacijski spoj.

Pustite da se smjesa malo osuši

Lijepljenje i fugiranje pločica kako to učiniti

Pustite da se pločice osuše

Zatim pustite da se injekcijska masa malo osuši, ali ne potpuno stvrdne. Vrijeme čekanja varira ovisno o temperaturi, ventilaciji, sadržaju vode u smjesi itd. Sve dok se malter ne čini sjajnim i vlažnim, već se čini mat, možete nastaviti sa sljedećim korakom.

Isperite

Isperite žbuku

Isperite fugiranje pločica

Višak žbuke uklonite spužvom

Sada slijedi ispiranje. Vlažnom spužvom uklonite višak žbuke sa fuga. Radite pažljivo kako ne biste uzeli premalo niti previše. Preporučujemo da ponovno radite dijagonalno u smjeru pločice. Time se dovršava stvarno fugiranje.

Očistite pločice

Zidne pločice čiste kupaonicu

Fugiranje pločica, zidnih pločica, tkanina za poliranje

Zatim, naravno, morate očistiti pločice tako da na njihovoj površini nema ostataka morta. To je vrlo jednostavno učiniti vlažnom krpom, a površinu možete ispolirati suhom, bez dlačica. Ako dopustite da se mort na pločici osuši, više ga ne možete uklanjati vodom – u tu svrhu potrebno je posebno sredstvo za čišćenje cementnih velova.

Silikonske fuge napravite sami

Nanesite silikonske spojeve

Silikonske fuge napravite sami

Zidne pločice kupaonica 3D moderno

velike kupaonske pločice bijele boje

Pločice imaju savjete i detaljne upute

Pločice s naglaskom u kupaonici prekrasnog izgleda

Fugiranje zidnih pločica u kuhinji

Zrcalne pločice kuhinjskog stražnjeg zida

Sada je vrijeme za dilatacijske spojeve. Područja između poda i zida mogu se lako fugirati silikonom. Samo morate ravnomjerno ubrizgati silikon i spojnom lopaticom zagladiti mekani materijal. Možete čak i raditi s mokrim prstima na uglovima – to je mnogo lakše nego s lopaticom. Još su vam potrebni silikonski spojevi na tuš kadici, kadi i umivaoniku – oni osiguravaju da voda ne može poteći iza keramike. Ove silikonske spojeve izrađujete na već opisani način.