Način života

Japanski potezi u kolekciji Louis Vuitton Resort 2018

Louis Vuitton Cruise kolekcije često se prikazuju na prekrasnim lokacijama diljem svijeta. Već je bilo fantastičnih predstava u Muzeju suvremene umjetnosti Niterói u Rio de Janeiru i u kući Boba Hopea u Palm Springsu, koju je dizajnirao poznati dizajner John Lautner. No ove godine imamo vjerojatno najatraktivnije mjesto do sada. To je to Muzej Miho u Japanu, koji se nalazi u blizini Kjota. Arhitekt ove impresivne zgrade zove se I. M. Pei. Kao i svake godine, mjesto tradicionalno ima veze s temom zbirke. Ove su godine mnogi simboli japanske kulture u prvom planu u predstavljenoj odjeći.

Tema kojom dominiraju Japanci također je odredila lokalitet

lokalitet

Odabir lokacije događaja i ideja koja stoji iza Louis Vuitton kolekcije

Izbor direktora marke Nicolas Ghesquière ima mnogo veze s japanskim potezima u zbirci ove godine. Nicolas Ghesquière tijekom dva desetljeća redovito je putovao u Japan. Njegova sklonost ovoj zemlji ne može se zanemariti.

Arhitektica projekta Muesum je Pei. Ono što je Pei ovdje htio predstaviti naziva se “Shangri-la” na japanskom i “Paradise on Earth” na njemačkom. Težnja za skladom i savršenstvom u japanskoj kulturi vrlo je očita u njezinoj arhitekturi. Isto vrijedi i za interkulturalne reference. U djelu Pei nalazimo repliku staklene piramide Louvre.

Ova je struktura savršena za predstavljanje odjevne kolekcije: japanski elementi uspješno se kombiniraju sa suvremenim modnim trendovima i raznim drugim kulturnim utjecajima u kolekciji Louis Vuitton.

Otkrivamo spoj japanskih i svjetskih trendova u kolekciji i u arhitekturi

super arhitektura

Kansai Yamamotos i odmaralište Louis Vuitton 2018

Dizajner kolekcije je Kansai Yamamoto. Ovo je upečatljivo za njegov stil Odjeća za Davida Bowieja, koju je japanski dizajner stvorio za velikog pjevača. No, ova zbirka uključuje i torbice sa slikovitim elementima kabukija.

Projekti Kansaija Yamamota protežu se daleko izvan granica Japana. Karakter njegove zemlje snažno je zastupljen u njegovim remek -djelima. Istodobno, čini mnogo kako bi ga proširio svijetom. Zahvaljujući popularizaciji japanske kulture, drugi japanski dizajneri poput Kenza Takade, Yohji Yamamota i Rei Kawakubo također su postali poznati na Zapadu.

Na mnoge modele uvelike utječe japanska tradicija

šareni japanski

Tipični tradicionalni elementi

Broj tipičnih elemenata koji se pojavljuju u zbirci zapravo nije tako velik. Njihove interpretacijske postaje raznovrsnije su. Očito je cilj svesti ga na ono bitno. Ti se elementi uvijek iznova mogu pronaći u svim modelima, koji prema dizajneru odražavaju najvažnije stilske značajke ove kulture. Često vidimo šminku od kabukija, tradicionalne ribarske elemente, neke tipične boje. Mnogo se spominje japanski film Stray Cat Rock iz 1970. godine.

Teška i hrabra sinteza, ne mislite li? No, upravo to čini modne i kulturne projekte Louisa Vuittona toliko genijalnima.

Široki krojevi i silueta pješčanog sata – otkrivamo oboje u kolekciji

blazer-lady-lv-resort-2018

Linije zbirke

Predimenzionirani sakoi, koji također imaju liniju pješčanog sata, pokazali su se prikladnima za ovu kolekciju Louisa Vuittona. Izgledaju vrlo moderno, ali istodobno pokazuju jasan utjecaj tradicionalnih japanskih stilova.

Na pozornici za trčanje još je bilo nekoliko kožnih jakni kratkih rukava i privlačnih linija ramena. Općenito, prevladava mladenački stil. To je postignuto skraćenim rezovima, zahvaljujući kojima su ruke i noge vrlo malo pokrivene.

Odjeću karakterizira slojevit, ponekad i kulturni izgled. Zato izgledaju uredno i ujednačeno unatoč mnogim integriranim elementima. Duge haljine ili suknje ili velovi od čipke, četvrtasti rubovi na bijeloj tkanini i traperice u boji elastične su značajke ove kolekcije.

the-town-resort-2018

prozirne tkanine

elegance-resort-2018

traperice uskih boja

japanski sklad u bojama

boje japanskog uzorka

jeans-pattern-lv-resort2018

mladenački izgled

klasično inspirirano bojama

klasična-japansko-europska-fuzija

kratko dječački

lv-japan-1

prirode i arhitekture

make-up-japanski

duhovna haljina

tradicionalne kombinacije boja

tradicionalni izgled i šminka

mjesto-zanimljivo

ispred ulaznog prostora