konyha

A megfelelő konyha megtalálása – a konyhai elemek kiválasztásától a szín- és anyagválasztásig

 1. bevezetés

Sok lakásban és házban a konyha központi érintkezési pont, ahol az emberek kommunikálnak, valamint főznek és dolgoznak. A családi élet szilárdan rögzül benne, és manapság különösen a nyitott konyha koncepciói bizonyítják újra és újra, hogy nélkülözhetetlenek az ötletek cseréjéhez, az együtt töltött idő előmozdításához, ugyanakkor modernnek, divatosnak és hangulatosnak is tűnhetnek. jó hangulat. A tökéletes álomkonyha azonban mindenekelőtt pontos tervezést igényel, hogy minden illeszkedjen egymáshoz – legyen szó akár szoba méretéről, konyhai formájáról, anyagairól vagy a megfelelő elektromos készülékek kiválasztásáról, nem feltétlenül kell drága szakembert alkalmazni ezekhez és máshoz. feladatokat. De mely lépéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni a konyha tervezésekor, mely elemek különösen fontosak, és hogyan néz ki az ideális konyha?

A megfelelő konyha megtalálása 1. ábra Tervezés

 1. Először az alaprajz jön

A konyha tervezésénél az alaprajzzal kezdődik. Függetlenül attól, hogy a konyhát teljesen át kell építeni, vagy csak meg kell újítani és helyreállítani, fontosak a tervezett területek, valamint a rendelkezésre álló és a kívánt tér figyelembe vétele. Különösen a következő szempontokat kell figyelembe venni:

Keresse meg a megfelelő konyhai 2. kép alaprajzát

 1. A négyzetméterek száma és alakja

A konyha alapszabálya, hogy legalább 8-10 négyzetméter legyen, hogy kényelmesen dolgozhasson. Ha azonban tágas étkezőt is szeretne integrálni, akkor legalább 12 négyzetméterre kell számítania. Ha elegendő hely van, más megoldások is rendelkezésre állnak, például a népszerű konyhasziget, amelyhez legalább 15-20 négyzetmétert kell tervezni. Ha kétsoros konyha, akkor legalább 2,40 méteres helyiségszélességet is figyelembe kell venni, hogy minden ajtó kinyitható legyen, és a lakók továbbra is gond nélkül mozoghassanak a szobában. U-alakú konyhai egység esetén azonban legalább 2,70 méternek kell lennie. Csak itt látható, hogy egy jól megtervezett alaprajz utólag sok bajtól menthet meg.

Keresse meg a megfelelő konyhai 3. kép tűzhelyet

 1. Csatlakozások elektromos készülékekhez

A tűzhely és a sütő, valamint a hűtőszekrény és a fagyasztó különösen fontosak. Ha ezen a ponton közvetlenül a mosogatógépbe fektet be, akkor a konyhában is kisebb káoszra számíthat. Ezenkívül a mosogatógépeket nagyon környezetbarátnak tekintik, a Bayern 1 -ben megjelent bejegyzés szerint Időt és hosszú távú költségeket takarítanak meg, ezért mindenképpen megéri a fogyasztó számára.

Az eszközök kiválasztásának megkezdése előtt azonban meg kell tervezni az aljzatokat. A konyhában szükséges minimális felszerelés 6-8 aljzat, alapértelmezés szerint 9-11. Ha egy különösen tágas konyhát tervez, ennek megfelelően nagy számú készülékkel, akkor ezt a számot 12-14 darabra növelheti. Ha van étkező, akkor általában 2-4 aljzatot tartalmaz. Ezenkívül a fény és az eszközök helyes telepítése elengedhetetlen:

 • A tűzhely, a mosogató és a munkafelületek ideális esetben további fényforrásokkal vannak felszerelve. A fluoreszkáló csöveket jó munkafényhez ajánljuk, mivel az egyes foltok kedvezőtlen árnyékot vetnek.
 • Az energiatakarékosság érdekében a legjobb, ha a hűtőszekrényt és az éléskamrát egymástól távol állítja be. Sok fogyasztó arra is kíváncsi, hogy az elektromos tűzhely használható -e kritikus eszközként más berendezések mellett. A mai készülékek azonban összességében jól szigeteltek, így most könnyen lehetséges például mosogatógép és elektromos tűzhely egymás mellé állítása.
 1. Vegye figyelembe a szerkezeti jellemzőket

Pontos helyiségméretekre van szükség ahhoz, hogy az új konyha pontosan illeszkedjen, és a rendelkezésre álló hely a lehető leghatékonyabban kihasználható legyen. Néha azonban előfordul, hogy egy szoba nem téglalap alakú vagy könnyen mérhető. Ide tartoznak a kémények, nyúlványok, fülkék, öbölablakok és hasonlók. Valóban szögletesek -e a zugok?

 1. Az egyes konyhai elemek elrendezése – a konyha háromszög

Aki minden nap a konyhában dolgozik, örül a rövid távolságoknak és a praktikus felszerelésnek. A tervezés során figyelembe kell venni a mosogató, a tűzhely és a hűtőszekrény három területét. Együtt képviselik az úgynevezett “konyhai háromszöget”, és így a konyhán belüli főbb sétáló- és munkaútvonalakat.

 

 1. Az eszközök és az elemek közötti távolság

A három állomás közötti útvonalak a következők:

 • 120 – 210 cm a hűtőtől a mosogatóig
 • 120 – 210 cm (kis helyiségekben 90 cm) a mosogatótól a sütőig
 • 120-270 cm a hűtőtől a sütőig

Ezek iránymutatások, mivel a konyha alakja, mérete és elrendezése eltérő, és a konyhai háromszög mindig kicsit másképp néz ki. A konyhai háromszög alapvető forma- és tájékozódási segédeszközként szolgál.

 1. A konyhai formák és azok egyedi előnyei és hátrányai

Az, hogy pontosan hogyan néz ki a konyha felosztása, és hogyan alakul ki a konyhai háromszög, minden esetben nagymértékben függ a választott konyhaformától. Öt közös formát lehet megkülönböztetni, mindegyiknek különböző előnyei és hátrányai vannak.

 1. Egyvonalas

A normál egysoros konyha ideális egyedülálló háztartások számára, és ideális kis költségvetésekhez és korlátozott helyekhez. Hosszú, keskeny helyiségekben is gyakori. Ezzel a formával azonban ajánlott magas és faliszekrényekkel dolgozni, hogy több tárhelyet biztosítson. Erre a célra mélyebb munkafelület és mélyebb kihúzások is használhatók.

A megfelelő konyhai kép megtalálása 4 egysoros

 1. Két sor

A kétsoros konyha ideális 8 négyzetméteres vagy annál nagyobb kis helyiségekhez vagy nyitott alaprajzokhoz. Utóbbi esetben a második sor ezután egyfajta helyosztóként szolgál főzőszigetként. A kétsoros konyhai egység rengeteg munkaterületet kínál. Fontos: a vonalak közötti mozgástartomány kellően nagy. Ez lehetővé teszi, hogy többen is gond nélkül dolgozzanak a konyhában. Ebből a célból legalább 120 centiméter legyen a két konyhai egység között.

 • L alakú

Az L-alakú konyhai egység egy sokoldalú eszköz, amely sokféle helyiségbe illik. A sarokelrendezésnek köszönhetően a sétányok nagyon rövidek, de másrészt a rossz tervezés az L-alakzat 90 fokos szögében kihasználatlan holt sarkot is eredményezhet. Annak érdekében, hogy ne veszítse el ezt az értékes tárolóhelyet, például sarokszekrényeket vagy forgó rondellákat lehet beépíteni.

Keresse meg a megfelelő konyhát 6. ábra L-alakú

 1. U alakú

Az U-alak ideális egy nagyon funkcionális konyhához, mivel nagy tároló- és munkafelületet teremt. Mivel a konyha nagyon nagynak és masszívnak tűnik, nincs szüksége néhány magas szekrényre – különben gyorsan elnyomó érzést kelt. Ha feltétlenül szükség van magas szekrényekre, akkor a legjobban az egyik oldalra vagy a sarkokba illeszkedjenek. Az U-formával nem mindig lehetséges egy további étkező beépítése, mivel a négy fal közül három már megtelt.

Keresse meg a megfelelő konyhát 7. ábra U-alakú

 1. Nyitott konyha, sziget

A nyitott konyha a hozzá tartozó főzőszigettel sok helyet igényel, a megvalósításhoz legalább 15 négyzetméternek rendelkezésre kell állnia. A nyitott konyháknak legalább 80 centiméter szabad mozgásuk van. Ha ez nem megoldható, akkor egy félsziget az alternatíva. Alapvetően a nyitott konyha sok helyet kínál a munkához és a tároláshoz, és szükség esetén bármely terület áthelyezhető a konyhaszigetre. Mivel a konyhai szigetek nagyon rugalmasak, a tervezésnek számos lehetősége van. Például egy másik konyhai formával, más szekrénnyel vagy magas szekrénysorral való kombináció.

A megfelelő konyha megtalálása 8. ábra Nyitott konyha

 1. Ergonomikus konyha – a megfelelő tervezés az egészséghez

A nap nagy részét a konyhában töltik, ezért is fontos az “ergonómia” pontja a tervezés során. A sütő, a munkalap és a mosogató optimális magassága különösen fontos annak érdekében, hogy a mindennapi élet bizonyos pontjain ne forduljanak elő testtartási problémák vagy hátfájás. Ugyanakkor gyorsabban működik. A konyha mindenütt kellemes hely lakni, dolgozni és pihenni.

A megfelelő konyha megtalálása 9. ábra Munkamagasság

 1. A stílus kérdése – vidéki ház, design vagy inkább klasszikus?

Az átlátszó lakk megjelenésű homlokzatok lehetségesek a letisztult és minimalista megjelenés érdekében, de a romantikusabb vidéki ház stílusa sok háztartásban is népszerű. Alapvetően azonban itt szinte bármit meg lehet tenni, feltéve, hogy rendelkezésre áll a szükséges változtatás. Legyen szó természetes kővel ellátott toszkán konyhasarokról, rozsdamentes acél megjelenésű dizájn konyháról vagy észak -orientált változatról sötét fával és hűvös színekkel – bármi megengedett. Csak az a fontos, hogy az elején kiválasztott stílus később módosítható legyen, de ez magas költségekkel jár. Ezért alaposan meg kell fontolni a konyha stílusának megválasztását, hogy a lakók a lehető leghosszabb ideig elégedettek legyenek berendezésükkel. Például egy hozzájárulás inspirációt ad a konyhai stílusok széles választékához Deavita több mint 100 trenddel és konyhai dizájnnal.

 1. Színes kialakítás a konyhában

Bármennyire fontos a konyhai elemek alapvető összetétele és a rendelkezésre álló hely bölcs használata, a színek, formák, minták és anyagok kiválasztása ugyanolyan fontos. E fontos lépés megkezdése előtt azonban alaposan meg kell tervezni és jóvá kell hagyni az alaprajzot. Ezután mehet a finomhangolás és a belsőépítészet.

 

 1. A színek pszichológiája

Tény, hogy a színek közvetlenül befolyásolják az emberek észlelését, és néhány eszközzel teljesen másképp is kinézhetik a szobát. Pontosan ezért fordítanak most nagy figyelmet a fal és más színek használatára a konyhában. Ha nagy hatást szeretne elérni, akkor ne csak a saját ízlése szerint válasszon és kombináljon, hanem fontolja meg a színelmélet néhány fontos szabályát. Mind a konyhában, mind más helyiségekben előnyben részesítenek bizonyos színeket, amelyek például különösen élénkítő hatásúak, nyugalmat közvetítenek, vagy akár megfékezik vagy serkentik az étvágyat. Ezek a színek pszichológiai hatása használható a belsőépítészet során egy bizonyos hangulat megteremtéséhez. Például a következő változatok lehetségesek:

Keresse meg a megfelelő konyhai képet 10 színben

A megvalósítást sokféleképpen lehet megközelíteni. Gyakran elegendő a konyha hátsó falát a kívánt színre festeni, de a padló és a konyhai egység színének is meg kell egyeznie. A fehér konyhák ideálisak a kísérletekhez, mert szinte bármilyen színkombinációt lehetővé tesznek. Másrészt azonban nehezebbé válik, ha maga a konyhai egység színes – ebben az esetben a legjobb, ha csak akkor használ más színt, ha diszkréten a háttérben marad, nem ütközik a meglévő színnel, és nincs túl sok nyugtalanság. a szobában hozza. A minták alkalmasak a sikeres kombinációkra is, amíg a keverék harmonikusnak tűnik.

 1. Modern színtrendek a konyhában

A modern konyhák már nem csak főzésre és munkára szolgálnak, hanem a nappali szerves részét képezik, különösen a nyitott konyha esetében. Különböző anyagok, színek és egyedi felületek segítségével a konyha a nappali kiterjesztésévé válik, és megfelelő hangulatot teremt a baráti társaságokkal való összejövetelekhez, valamint a családdal töltött pillanatokhoz. E tekintetben mindenekelőtt a tervezési és konyhai vásárok hoznak új trendeket a fogyasztókhoz. Néhány népszerű variáció például a következő:

 1. Réz, kő és beton – a színek és anyagok sikeres keveréke

Sok konyhában a design a természet irányába mutat, ami észrevehető a tömör kő munkalapokon vagy a kő megjelenésű szekrény előlapokon. Mindenekelőtt a minőség, a stabilitás, valamint a robusztus tulajdonságok és tartósság teszik olyan népszerűvé a természetes követ. Hátránya a márvány, pala, gránit és társai.: A kövek viszonylag drágák. A kialakítás más, ha betont használnak. Az anyagot valójában hűvösnek tekintik, de ma már egyre inkább használják a belsőépítészetben, és különösen otthonos hatást fejt ki, ha fával kombinálják, és ezáltal mediterrán hangulatot teremt. A fém, különösen a réz használata is izgalmas. A vöröses, lágy csillogás diszkréten, de mégis modern módon ötvöződik a szokatlan konyhai koncepciókkal és ügyesen kiemeli az ékezeteket.

 1. A trendi színű benzin utat talál a konyhákba

A benzin évek óta trendi szín, és folyamatosan újjáéled. Nemesnek és ugyanakkor intenzívnek tűnik, egyetlen figyelemfelkeltőként használható, vagy más színekkel kombinálható. Jó alakot vág a szürke, sárga, fehér és zöld színekkel együtt, de a szín sárgaréz és réz elemekkel is meggyőzhet. Összességében a benzinnel nyugodt és stílusos környezetet lehet létrehozni, amely egy leheletnyi friss levegőt is hoz a saját négy falába.

 • Hajtsa végre a színblokkolást a konyhában

Egy másik lehetőség a konyha színének hozzáadására az úgynevezett színblokkolás. Ez egy olyan tendencia, amelyben az élénk színeket nagy területen alkalmazzák és kombinálják egymással. Általánosságban elmondható, hogy nincs jó vagy rossz a színblokkolás, ezért lehetnek erős kontrasztok. Azok, akik inkább finomabbat választanak, a színkombinációkat a szomszédos színterületek közül választják, mint például a narancs és a piros, valamint egy harmadik, kiegyensúlyozó színt, amely valamelyest szabályozza a hatást. Utóbbihoz a lágy pasztell árnyalatok a legalkalmasabbak.

A megfelelő konyha megtalálása 11. ábra Anyagok

 1. Anyagválasztás – anyagtudomány padlókhoz, homlokzatokhoz és társszerkezetekhez.

A konyhában számos anyag áll össze, amelyek közül néhány hosszú távon bizonyított, míg mások kevésbé hasznosak. Legyen szó konyhai homlokzatról, padlóról, falról vagy szerelésről – az alábbi rövid anyaginformációk a legfontosabb képviselőkről nyújtanak információt.

 

 1. Ajánlások konyhai homlokzatokhoz
 • műanyag – A műanyag könnyen kezelhető, színes és robusztus. Ez olcsó alternatívát jelent a lakk, üveg vagy fa számára. Az alacsony ár miatt azonban a műanyag általában nem tűnik különösen jó minőségűnek.
 • Üveg – Az üveg átláthatóságot és tisztaságot kölcsönöz a konyhának, mivel lehetővé teszi az edények átvilágítását a szekrényeken, de védve van a portól és a ködtől. A kis szobák is világosabbak és tágasabbak.
 • festék – A fényes lakk a fényvisszaverődésnek köszönhetően nagyon elegánsnak és elegánsnak tűnik. Különböző színekben gyönyörű ékezeteket is beállít, emellett nagyon strapabíró és könnyen ápolható.
 • faipari – ha klasszikusnak és rusztikusnak tetszik, akkor a természetes faanyagra támaszkodhat. Mind a drága tömörfa, mind a valamivel olcsóbb furnér meleget és jó hangulatot áraszt a konyhába. Ezenkívül a fa számos tervezési lehetőséget kínál, barátságosnak és nyitottnak tűnik, és a tömítésnek köszönhetően általában könnyen ápolható.
 • rozsdamentes acél – A rozsdamentes acél már régóta nem található csak a professzionális konyhákban. Ehelyett egyre inkább dekoratív elemként használják a nagyon modern konyhákban. Az Edelstrahl hűvös eleganciát áraszt, higiénikus és összességében nagyon könnyen ápolható – a karcolások és csíkok azonban gyorsabban elkaphatják a tekintetet, mint más anyagoknál.
 1. Ajánlások a konyha falához és a konyha padlójához
 • PVC – A PVC klasszikus, olcsó, könnyen lerakható, könnyen ápolható és szinte elpusztíthatatlan. A színek és minták választéka ma már szinte korlátlan, és sok modern ötletet kínál. A természet szerelmeseinek különösen kerülniük kell az anyagot, mivel nyálkahártyával érintkezve veszélyes az egészségre.
 • Csempe – A burkolólapok különösen alkalmasak padlófűtés telepítésekor. Meggyőzőek rusztikus, matt vagy elegánsan fényes változatként is. Itt is nagy a választék, és a legtöbb modell nagyon könnyen ápolható. Néhány évvel ezelőtt a csempe is nagyon népszerű volt konyhai falként, de manapság egyre inkább kiment a divatból. Ehelyett fóliát, edzett üveget vagy rozsdamentes acélt használnak.
 • Fa – Legyen szó faparkettáról, padlólemezről vagy laminált lemezről, a fa továbbra is nagyon népszerű a konyhában, és érdekes kontrasztot képvisel a hűvös, modern konyhákkal. Ez azonban nem különösen strapabíró, ezért további felületkezelést igényel.
 • Terrakotta – A terrakotta padlók különösen ízlésesek és értékesek, és meleg légkört is teremtenek. A körülbelül egy év után kialakuló patinának sok csodálója is van. A fát azonban nem könnyű karbantartani; például a homoknak csiszolópapír hatása van. Víz és enyhén olajos speciális adalékanyag alkalmas ápolásra.
 • Üveggolyó – A márvány finom, ezért jó felületi tömítést igényel. Különösen fontosak az ecet és gyümölcslé fröccsenései, amelyek csúnya foltokat hagynak a védtelen kövön. Alapvetően minden fröccsenést és cseppet a lehető leggyorsabban el kell távolítani.
 1. Ajánlások munkalaphoz, mosogatóhoz és csaptelephez
 • Pult – a munkalapnak a lehető lerombolhatatlannak kell lennie, mert az emberek szinte minden nap dolgoznak rajta. A foltok, a víz és az ütések mindennaposak, és sok feszültséget okozhatnak a panelen. Az anyag kiválasztásakor a hőállóságnak, a karcállóságnak, az ápolási igényeknek és a keménységnek kell szerepet játszania. Többek között fát, koriánt, kristályt, üveget vagy kerámiát használnak ehhez.
 • Mosogató – a mosogatók legnépszerűbb anyaga a rozsdamentes acél, de a kerámiát és az üveget is egyre gyakrabban használják. Ezenkívül nem alkalmas öntöttvas edények és serpenyők tárolására, így nem hiányozhat megfelelő alap.
 • Szerelvény –a választék a krómtól a sárgarézen át a szálcsiszolt acélig terjed; a kemény aranyozás, a réz és a bronz színek szintén népszerűek. Megfelelő óvatossággal bármilyen változat lehetséges, de különösen a színes felületek nagyon érzékenyek. Különösen a savas vagy alkoholos és súroló hatású tisztítószerek általában reakcióba lépnek a fémmel.

1. kép:www.fotolia.com© arsdigital (#93439727)

2. kép: www.fotolia.com© Africa Studio (#110652713)

3. kép: www.fotolia.com© Ingo Bartussek (#27457771)