Kerti bútor

Zen kert: békét találni zöld környezetben

Zen kert: békét találni zöld környezetben

Nyugalmat találni nemcsak a saját négy falán belül, hanem azon kívül is – a japán zen kertek egyre népszerűbbek. Mert békét és nyugalmat adnak, lelassítják a mindennapokat. Bárki létrehozhatja saját pihenőhelyét a kertben egy kis térrel, megfelelő edényekkel és néhány ügyes mozdulattal. A következő ötletek a tökéletes Zen kerthez pontosan megmutatják, hogyan működik ez.

Ez nem hiányozhat egyetlen zen kertből sem

Ez nem hiányozhat egyetlen zen kertből sem

Annak érdekében, hogy a Zen kert valóban a pihenés végső helyévé váljon, bizonyos design elemek nem hiányozhatnak. A hagyományos japán zen kertben a víz, a növények és a kövek a legfontosabb elemek. Harmadik, harmonikus csapatot alkotnak, aminek a saját testét és elméjét is összhangba kell hoznia.

A víz mellett elengedhetetlen dizájnelemek a kavics és a nagyobb kövek (szintén sziklák), valamint a dekoratív elrendezésű bokrok (hasonlóan a sziklakerthez). Mindenekelőtt a kavics mintázata különösen fontos, mert áramló vonalak kerülnek bele, amelyek a víz hullámmintáját szimbolizálják, és stimuláló és kiegyensúlyozó hatást fejtenek ki a testre és a lélekre.

Annak érdekében, hogy ez az energia működjön rajtad, és pihenjen a Zen kertben, nem szabad hiányozni a megfelelő ülőhelyekről. tovább garten-und-freizeit.de nagy választékot talál, így a nyugágy, a társalgó vagy a függő szék optimálisan integrálható saját zen kertjébe.

A tervezés a minden és a vége-így válik valóra a saját Zen kertje

A tervezés a minden és a vége-így válik valóra a saját Zen kertje

Egy pihenőhely nem igényel sok helyet. A Zen kert optimális tervezése kulcsfontosságú, mivel lehetővé teszi a legkisebb sarok használatát is. Ideális esetben a zen kert az ablak vagy a terasz közvetlen látómezejében van, hogy távolról is biztosítsa az egyensúlyt és a jólétet. A zen kertek a nyugalom, a meditáció és az egyensúly helyszíne, és segítenek a stressz mögött hagyni. A Zen kertet keretezheti például egy adatvédelmi képernyő (sövény vagy hordozható adatvédelmi képernyő). Az első vázlat ajánlott a kert kialakításához. Gyorsan kiderül, hol helyezkednek el a kövek, erdők és apró bokrok, és milyen kiterjedt a kavicsos terület. Annak érdekében, hogy a kavics optimálisan elosztható legyen, először 20 cm ásást kell végezni. Ez lehetővé teszi a talaj kavicsos feltöltését, így nem csak tökéletesen kombinálható a kert többi felével. Az ásatás biztosítja azt is, hogy a gyomoknak vagy gyökereknek nincs esélyük, és a harmonikus, ívelt A kavics felületének képe ne pusztítson el a nyugalom kertjében.

Kövek és növények a megfelelő helyen. A kövek és a növények fontos elemek a zen kertben, és optimálisan kell elhelyezni őket. Ha akarja, például stilizálhat egy patakot egyes lépcsőfokokkal a kavicságyon, és ügyesen integrálhatja a kis növényszigeteket. A gránit vagy a bazalt ideális az ilyen lépcsőkhöz. Annak érdekében, hogy ne zavarja a harmóniát, legfeljebb kétféle kőt kell használni a kertben. Tipp: Mindig figyeljen a páratlan számú kövekre

A hagyományos japán kertekben mindig vannak furcsa elemek. Az aszimmetria ezen formája ellensúlyozza a Zen-ek lineáris architektúráját, és harmonikus egyensúlyt teremt. A zen kert közepén általában buja főkő található, amelyet két kisebb kő vesz körül. A kavicsok tengere keretezi a kövek többi részét.

Virágzó növényeket alig lehet találni a zen kertben. az Zen kertek mindig legyen valami varázslatos – nyugtató aurája, amelyet csak a virágzó növények zavarnának meg. Ezért egy japán kertben elsősorban örökzöld fákat talál. A tűlevelűek és a kiválasztott ciprusfajok ideálisak kerti bonsai kivágásához és a Zen kert csendes varázslatához. Egy fa különösen népszerű: a fenyő. A japánok számára a hosszú életet, a kitartást és az erőt szimbolizálja, így gyakran megtalálható a nyugalom oázisaiban. Annak érdekében, hogy a fák szépen megjelenjenek, ügyesen méretre vágják őket. Ha nem bízol magadban, akkor kereshetsz igazi mestert a topiáriumhoz (online). A kavicsos hullámmozgások az élet és energiák áramlását szimbolizálják, és az otthoni zen kertben is kötelezőek. A japán azáleák, boróka- és tiszafák, valamint a hamis ciprusok különösen szemet gyönyörködtetőek, mert buja zöldjeik minden Zen-kertben megtalálhatók.

A moha elengedhetetlen a jó hangulathoz. A kövek és az örökzöld fák mellett van még egy dizájnelem, ami nem hiányozhat a zen kertben: a mohák. Az egyes elemek összekapcsolására és pihenésre szolgálnak. A használt mohafajok nemcsak különösen jól néznek ki, hanem a kényelem és a nyugalom érzését is keltik könnyű, bolyhos felületükkel.

Tippek a zen kert gondozásához

Tippek a zen kert gondozásához

Annak érdekében, hogy a zen kert öröme a lehető leghosszabb ideig tartson, optimálisan kell gondoskodni róla. A topiary vágása különösen fontos. Évente legalább kétszer a kivágásokra van szükség a hajtások metszéséhez és a fa formába hozásához. De nem csak az optikáról van szó, hanem inkább a meditatív és figyelmes munkáról. Azok, akik gondozzák zen kertjüket és időt fektetnek, békét találnak, és maguk mögött hagyják a stresszes mindennapokat. A gyomnövények filigrán leszedése vagy a seprés elősegíti a belső egyensúlyt is, és elősegíti a stressz csökkentését. Fontos, hogy a Zen kert tulajdonosai bekapcsolódjanak nyugodt környezetükbe, és valóban lehetővé tegyék az elme számára a pihenést. A kavics rendszeres gereblyézése és az új hullámok szintén meditatív művek, amelyek gyorsan kifejtik hatásukat az elmére. A Zen kert célja a szimmetria és az anti-szimmetria ötvözése, és mindenekelőtt annak biztosítása, hogy a kavicson ne legyenek zavaró levelek vagy nem hullámos minták.

Zen kert menni

Zen kert menni

Mindazoknak, akiknek nem lehet saját zen kertjük a friss levegőn, de nem szeretnénk lemondani a meditatív hatásról, van egy optimális megoldás: a zen kert elvihető. Kis formátumban a kavics, az apró kövek és a zöld is meditatív nyugalmat nyújthat a legkisebb, például 30 × 30 cm -es helyiségben. Vannak kész készletek a boltokban erre, de saját tervezése is gyorsan elkészíthető mindössze néhány egyszerű lépéssel és megfelelő kiegészítőkkel. Szüksége van egy kisebb dobozra / tálra, némi kavicsra, páratlan számú kőre és zöldre (például moha és egy mini bonsai). A kavics fontos hullámmozgásai villával csodálatosan létrehozhatók, így a meditáció és a béke japán stílusban is megélhető a legkisebb helyeken is.

képek

1. ábra: pixabay.com @abraxac (CC0 Creative Commons)

2. ábra: pixabay.com @Briam-Aranyos (CC0 Creative Commons)