Kert és növények

Modern kerttervezés illatos növényekkel

A modern kerttervezést egyre inkább az élettér folytatásának tekintik. A belső és külső határok eltűnnek a stílus és a forma egységessége miatt. Ebben az értelemben a növények egyfajta kiegészítők. Jelenlétük alárendelt az általános koncepciónak, és nem öncélú, a jólét és a pihenés kerül előtérbe. Az illatos növények természetesen egyre fontosabbak egy ilyen koncepción belül.

Ezért most összeállítottunk egy listát a nagyon népszerű, csodálatos aromájú virágokról.

Illatkő fehér színben

illatos kő gazdag fehér kert

Kőfüvek, alyssum fajták a modern kerttervezéshez

A legtöbb kőfűszernövény alyssum fajtája éppen csodás illata miatt nagyon népszerű. Ide tartozik például a kőzetgyógynövény és az illatkőben gazdag. A leggyakoribb színek a fehér és a sárga. A szárak többnyire függőlegesen állnak, de vannak, amelyek a földre mennek vagy felemelkednek.

 Néha a virágok lila és rózsaszínűek is lehetnek. A növények évelők, magjaik viszonylag jól tolerálják a fagyot.

Az illatos lonc a kertet sárga színnel is kitölti

illat sövény cseresznye sárga

Illatos lonc minden hobbikertésznek

Az illatos lonc egy másik csodálatos lehetőség lenne, ha szeretné saját kertjét szebb aromákkal gazdagítani. Nagyon kevés karbantartást igényel, és jól fejlődik. Az illatos lonc elérheti a 3 métert is. Átmérője körülbelül 1,50 széles. Általában ékezetek beállítására szolgál a kertben. Az illatos lonc csodálatosan nézne ki egy szélesebb zöldterület hátterében. Ezenkívül lehetővé teszi, hogy több színnel és illattal töltse ki a pihenés vagy a szórakozás területét.

Ennek a növénynek több fajtája létezik. Néhány új, kevésbé invazív hibridet fejlesztettek ki. Egy hobbikertész számára ez lenne a tökéletes megoldás.

A rózsák színükkel, textúrájukkal és illatukkal varázsolnak el

Rózsaszín rózsaszín

A rózsák

A rózsa természetes választás, ha illatos kertet szeretne. Egyébként könnyebb gondoskodni róluk, mint a legtöbb ember gondolná. Kezdőknek is ideális választás lenne. Ezenkívül számos csodálatos, könnyen kezelhető fajta közül választhat.

A Phlox segítségével nagyszerű ékezeteket állíthat be a kertben

Lángvirág flox halvány rózsaszín

Lángvirág, más néven flox

Ha szép illatot szeretne kora tavasszal, akkor ez az évelő növény a tökéletes választás az Ön számára. A lángvirágok újra és újra virágoznak késő tavasztól nyár végéig. Jobb, ha a lángvirágot valahol távol ültetjük más típusú virágoktól. Ezenkívül nem túl jól áll az ilyenek versenyében, és gyorsan zsúfolható.

 A Buddleia vonzza a pillangókat is

Buddleia pillangóval

Buddleia, más néven pillangó lila

Mindannyian ismerjük a Buddleia csodálatos illatát. De nagyszerű, színes virágaira is számíthatunk modern kerttervezésünkhöz. Ez részben annak köszönhető, hogy a Buddleia sok pillangót vonz. Innen származik a köznyelvre jellemzőbb második név.

A virágzó almafa csodálatos illatú

virágzó almafa kert kialakítása

Több levegő a virágzó almafán keresztül

Számos gyönyörű gyümölcsfa van, amelyek színt és illatot kölcsönöznek a kertnek. Ide tartozik az almafa is virágkorában. Ezt a lehetőséget is fontolja meg.

Sok bazsarózsa is gyönyörű aromákat áraszt

A bazsarózsa sokszor nagyszerű illatú

A bazsarózsa

Ma már nagyon sokféle bazsarózsa létezik. A gyönyörű színek mellett remek illatuk is van. Ezek az évelő növények ezért csodálatos befektetés lehet saját kerttervezéséhez.

A szegfűnek is észrevehető és kellemes illata van

szegfű rózsaszín piros

A szegfű

A kétéves szegfű illata is mindenki körében népszerű. Sok különböző alfaj is létezik. A Viesuell megjelenését tekintve jól illeszkednek a kerttervezési stílusok széles választékához. A kínaiak vagy a pünkösdi szegfű például színét és méretét tekintve meglehetősen feltűnőnek tűnik. Ezek a virágok alkalmasak egy vidéki stílusú nagy kert kialakítására.

Az illatos rózsák gyakran díszítik a kerti alagutakat

illatos rózsák a kerti ösvényen

Illatos növények a kerttervezésben

Az illatos növények helyes és hatékony használata egytől függ jól átgondolt kerttervezés együtt. Ne felejtsük el, hogy a virágok gyönyörű tulajdonságainak is van funkciójuk. Valószínűleg vonzzák a rovarokat. Ellenőriznie kell, hogy ez jó -e a kert többi részére is. Néhány lakos allergiás is lehet.

Mielőtt tehát az illatos növényeket választaná, elengedhetetlen, hogy ezeket a szempontokat is figyelembe vegye. Csak ezután készítenek tervet arról, hogy hol lehet őket legjobban használni a lehető legnagyobb hozzáadott érték elérése érdekében.

Illatosított növények virágcserepekben beltéren és kültéren

illatos növények növény konténer

Hogyan használjuk az illatosított növényeket?

A virág típusától függően közvetlenül a talajba helyezheti őket. Ez alkalmas lenne például az évelő bazsarózsa mellé. Más típusú virágokat dobozokba vagy virágtartókba helyezhet. Nyáron kiveheted őket a szabadba, és hagyhatod, hogy újra hibernáljanak bent, amikor beköszönt az ősz. Minden évszakban jobban élvezheti szépségüket és illatukat a teraszon vagy a kertben.

Ebben a videóban még több illatos növényt találhat

Illatos bazsarózsa az ablakpárkányhoz

illatos növények az ablakpárkányon

Az illatos növények alkalmasak vintage dekorációra

illatos növények vintage dekoráció

Illatos növények is díszíthetik a falat

illatos növények a falon