építészet

Modern építészet: Rövid és gyakorlati útmutató kezdőknek – 1. rész

Weboldalunkon konkrét példákon keresztül többször bemutattuk, hogy mit jelent a kortárs és a modern építészet, és hogyan befolyásolja modern társadalmunkat. Ennek ellenére sokak számára ez a fontos kifejezés a mai napig kissé homályos. Ennek oka a modern építészet változatos aspektusai és megnyilvánulásai. A modern építészet valójában nagyon konkrét célokat követ: a megfelelő életteret kell biztosítania a modern életmódnak. A modern építészetnek köszönhetően életünknek könnyebbé, egészségesebbé és ökológiaibbá kell válnia. E céloknak megfelelően a modern építészet világos elvek szerint működik. A következő cikkben a lehető legegyszerűbben és érthetőbben válaszolunk a következő kérdésekre:

  • Melyek a modern építészet fő elvei?
  • Mi a különbség a „modern és kortárs építészet” kifejezések között?
  • Mely stílusok tekinthetők a modern építészet részének??
  • Melyek a modern építészet leghíresebb építészei?

A modern építészet alkalmazkodik a környezethez

vállalati építési ötletek modern építészet

Egyszerű magyarázat a “modern építészet” kifejezésre

A modern építészetet, amelyet modernistának is neveznek, az innovatív és újszerű technológiák alkalmazása határozza meg. Tipikus építőanyagok az acél, vasbeton és üveg. A modern építészet fő alapelve: A forma a funkcióból származik.

Ezenkívül a minimalizmus a legfontosabb. A modern építészet a második világháború után kapta meg elsődleges szerepét. Akkoriban főleg középületek építésére használták. De a legtágabb értelemben a 19. század vége óta szinte minden fontos építészeti stílus modernnek tekinthető.

A minimalizmus a modern építés egyik alapelve

életmód kortárs építészet modern építészet

A modern építészet eredete

A modern építészeti mozgalom a 19. század végén kezdődött. Ezt az időt a műszaki forradalom uralta, amely számos innovatív anyagot és építési technikát hozott magával. Abban az időben az építőipar egyértelműen eltávolodott a hagyományos építészeti stílusoktól. Az építőmérnökök funkcionális és innovatív ötleteket kerestek. A lapos üveg, az öntöttvas és az acél lehetővé tette, hogy az épületszerkezetek magasabbak és könnyebbek legyenek. Ekkor épültek az első felhőkarcolók az USA -ban. A megoldást a városok szűk lakóterének megoldására szánták. A tűzálló acél vázszerkezet és a modern liftek, amelyeket üzemeltet Elisha Otis találták ki.

A modulpanelek gyakoriak

modern építészet aktuális trendjei

Konkrét építészeti példák a modern építkezés első szakaszából: William Le Baron Jenney 1883-as tízemeletes felhőkarcolója, valamint Luis Sullivan chicagói monumentális épülete 1905-ből. Ez különösen értékes a különböző építészeti stílusok ötvözése miatt mint például a neogótikus, neoreneszánsz és a Beaux-Arts építészet. Egy másik emblematikus felhőkarcoló 1912 -ből származik. Ez a Doro Woolworth épület, amelyet Cass Gilbert épített. Ez volt a világ legnagyobb épülete is 1929 -ig. Abban az évben a Chryslar épületet Rose Chrysler építette.

A modern építészeti tervezés az extrém élő ötletek forrásává válhat 

modern építészet építési ötletek kortárs építészet

A modern építészet jellemzői

Íme a modern építészet fő jellemzői!

Díszek nélkül

A burkolatok és díszlécek, valamint a modern épületek egyéb díszítő elemei a lehető legegyszerűbb formában készülnek. Az egyéni karaktert általában az anyagok érdekes kombinációival és a nagyobb mintákkal érik el.

Geometriai formák

A téglalap alakú és más geometriai formák uralják a modern és kortárs épületek kialakítását.

A hely optimális kihasználása egy másik nagyon fontos elv

modern építészet nagyon nagy építészeti stílus

A függőleges felületek optimális használata

A modern épületeket az alacsony mennyezet uralja. A többszintes magasságnak köszönhetően a függőleges területet optimálisabban használják, mint a korábbi építészeti stílusokban.

A hagyományos anyagok új módon történő felhasználása

A modern esztétika hagyományos anyagokkal is elérhető, mint például tégla, fa és kő. Például sima falburkolatokhoz és más típusú lineáris szerkezetekhez használják őket.

A nagy lejtős mennyezet a modern építészetre jellemző

modern építészeti ötletek álomotthon építészek

Anyagi őszinteség

Az anyagi őszinteség fontos kifejezés, és a természetes esztétika magas megbecsülését jelenti. Például a modern építészetben az ember inkább fest, mint fát. Így érheti el a természetes megjelenést. Ugyanez vonatkozik más természetes építőanyagok használatára is.

Homályos határok belül és kívül

A környezet gyakran a belsőépítészet részévé válik a kiterjedt üvegfelületek használatával. Ez drámai kilátást nyújt a városi panorámákra vagy a gyönyörű tájakra, és élményt nyújtanak a belső térben is.

A széles üvegfelületek is feltűnőek

modern építészet modern homlokzatok

Nyitott lakóterek

Jellemzőek a nyitott, modern, különböző funkciókat ötvöző lakóterek is. A konyha, az ebédlő és a nappali ma gyakran ugyanazon térszerkezet részét képezi. Ez sokkal könnyebbé teszi a mindennapi élet „áramlását”.

Több fény a mindennapi életben

A széles üvegfelületek több természetes fényt is biztosítanak a lakásokban és házakban. Ez érdekes fény- / árnyékhatásokat hoz létre a belső térben. Különleges dekoráció nélkül is izgalmassá teszik a hangulatot, és állandó átalakulás és változatosság érzését keltik.

Ily módon a modern építészet eggyé válik a környezettel

modern építészet modern városok

A hely előnyeinek optimális kihasználása

Egy modern épületet általában úgy helyeznek el a területen, hogy előnyeit optimálisan használják ki. A nagyobb fák vagy más természetes elemek természetes árnyékként vagy adatvédelmi képernyőként szolgálhatnak.

A különbség a modern és a modern építészet között

Mindkét kifejezés sok esetben átfedésben van, ezért gyakran összetévesztik őket. A modern építészet egyértelműen megfelel az imént leírt kritériumoknak. A kortárs építészet viszont viszonylag új kifejezés. Ez olyan épületeket jelent, amelyeket az utóbbi évtizedekben különösen aktuálisnak tartunk. A kortárs építészetnek mindig rendkívül látványosnak és rendkívül lenyűgözőnek kell lennie. Használhatja, de nem feltétlenül szükséges a modern építészet formáit.

Az üvegfalak nagyszerű fény- / árnyékhatást kölcsönöznek a belső térnek

modern építészet gyönyörű tájak

Íme néhány más differenciáló lista:

  • Kísérletek és új építési technikák alkalmazása,
  • Az ismert anyagok és technikák adaptálása és fejlesztése,
  • Új építőanyagok kipróbálása,
  • Az ismert szerkezeti korlátok kiterjesztése,
  • Kísérletek innovatív alaprajzokkal,
  • Új technológiák alkalmazása.

Megígértük, hogy megmutatjuk a modern stílus különböző stílusait. Ismertetett modern építészek listáját állítjuk össze az Ön számára. Mindezek az információk a modern építészetről szóló cikkünk második részében találhatók.

A világításnak nagy szerepe van a modern épületek külső megjelenésében is 

modern építészeti úszómedence ötletek

A modern építészet gyakran tekinthető egyfajta provokációnak

modern építészeti városépítési ötletek

a modern építészet álomotthon ötletei

modern építészet kortárs építészet futurizmus

Ugyanazok a modern stílusok egyszerre befolyásolják az építészetet, a formatervezést és a képzőművészetet

modern építészet kortárs építészeti ötletek

modern homlokzattervezés modern építészet

nagyon aktuális trendek a modern építészetben

A formák és minták ismétlődése a homlokzatokon a modern építészetre jellemző 

nagyon szép épület modern építészet

városépítési ötletek modern építészet

trendek a modern építészet tereprendezésében