építészet

Mit kell tudni a fogyasztóknak a „zöld villamos energiáról”?

zöld villamos energia szolgáltató egészséges életmód zöld villamos energia

Tudnia kell ezt, ha zöld áramra szeretne váltani

Németországban mintegy hatmillió magánháztartás, beleértve a vállalkozásokat is, zöld áramot használ. Sajnos nem minden tarifa tartja be azt, amit ígér. Mert csak azok, akik tanúsított forrásból nyernek zöld villamos energiát, példát mutatnak a megújuló forrásokból, valamint kevesebb nukleáris és fosszilis tüzelőanyagból származó villamos energiával történő átállásra is.

Mit kell tudni a fogyasztóknak a zöld villamos energiáról??

Milyen támogatások vannak a megújuló energiaforrásokból származó villamos energiára Németországban??

A zöld villamos energia ajánlott tarifáit az jellemzi, hogy a szállító befektet egy napelemes vagy szélenergia -rendszerbe is, amelyet egyébként nem építenének meg. A zöld áramszolgáltató LichtBlick zöld áramot szolgáltat, amely 100% -ban megújuló forrásokból áll – a vízenergia teszi ki a többséget.

zöld villamosenergia -ár összehasonlítás villamosenergia -szolgáltatót vált

Németországban kétféle módon lehet elősegíteni és elősegíteni a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia bővítését:

  1. a jogi támogatást az ún Megújuló energia törvény, rövid EEG
  2. a zöld villamos energia tarifájának megválasztása a fogyasztók számára

A legnagyobb siker az EEG -nek köszönhető, amely támogatja a biomassza-, szél-, geotermikus és fotovoltaikus rendszerek üzemeltetőit. Az EEG rögzített díj ellenében díjazza ezt az áramot.

A megújuló energiaforrásokból származó villamos energiát nem lehet megkülönböztetni a hagyományos módon előállított energiától, miután azt az elektromos hálózatba táplálták. Ezért ő is fog a tőzsdén szürke áramnak nevezik. Az EEG által már támogatott villamos energia nem értékesíthető újra zöld áramként. Ennek oka az, hogy a megújuló energiát előállító rendszerek üzemeltetői már megkapták a finanszírozást. A kettős forgalmazási tilalom megakadályozza, hogy ugyanazzal a villamos energiával kétszer kereskedjenek, mint a zöld villamos energiával.

A legtöbb zöld áram külföldről származik

Az EEG azt is jelenti, hogy az áramszolgáltatók külföldről szerzik be az általuk értékesített zöld villamos energia nagy részét. Ezt az teszi lehetővé, hogy Európában a zöld villamos energia iránti kereslet alacsonyabb, mint a rendelkezésre álló mennyiség. Ezenkívül a finanszírozási rendszerek nem működnek ott, mint Németországban. Aki német villamosenergia -fogyasztóként a zöld villamosenergia -tarifa mellett dönt, elsősorban a külföldi megújuló energiák terjesztését támogatja.

Az energiaátmenet döntően a megújuló forrásokból előállított villamosenergia -termelő rendszerek bővítését szolgálja, de a meglévő szélturbinákból származó villamos energia értékesítése nem jár további előnyökkel a környezet számára. A szállítók azonban könnyen értékesíthetik a zöld villamos energiát, mert a „zöld villamos energia” kifejezés nincs törvényileg védve vagy pontosan meghatározva. Ezért jelenleg csak a minőségi pecsétek segítik a fogyasztót annak felismerésében, hogy a tarifa ténylegesen előnyökkel jár -e a környezet számára, vagy éppen zöld megjelenést kapott.

zöld áram egészséges életmód zöld villamos energia

Címkezavar: a fogyasztók így követik nyomon a dolgokat

Németországban nagyszámú címke található a zöld villamos energiára. De valójában csak néhányan alapulnak megalapozott vizsgakövetelményeken. A fogyasztói szövetség szerint jelenleg csak találkoznak következő címkék szigorú követelményeket is, hozzájárulnak a megújuló energiák bővítéséhez és tanúsítják a zöld villamos energiát:

  • az ok-power tömítés
  • a zöld villamos energia címke
  • EcoTopTen a Freiburgi Ökointézetből

A származás igazolása nem pecsét a zöld villamos energiára

A korábban említett pecsétek közül ez a Származási bizonyítvány (HKN) megkülönböztetni. A villamosenergia -tőzsdén forgalmazott bizonyítékok csak azt dokumentálják, hogy a megújuló energiaforrásokból származó villamos energiát a villamosenergia -hálózatba táplálják. Ez garantálja, hogy a zöld villamos energiát nem lehet egyszerűen többször eladni. A HKN további információkat is tartalmaz, például a rendszer korát és helyét, valamint az áramtermelés módját.

A rendszerre vagy a generáció típusára azonban nem vonatkoznak követelések. De éppen ezek a dolgok fontosak a zöld villamosenergia -címkéknél, mert csak a hat évnél fiatalabb rendszereket veszik figyelembe. A bizonyítékokat a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség kezeli, hozza létre és törli.

tipp: A jó zöld villamosenergia -tarifának mindig együtt kell járnia a villamosenergia -fogyasztás csökkentésével a természet érdekében. Azok, akik hajlandók változtatni, különböző tippeket találnak az áramtakarékosságról honlapunkon.

Képjogok:

1. kép: © istock.com/zodebala

2. kép: © istock.com/jwebb