egészséges étel, egészség

A pálmaolaj egészséges? – Érdekes tények, amelyeket tudnia kell

A pálmaolaj káros az egészségre

Ma a pálmaolaj számos élelmiszer- és kozmetikai termék szerves része, ezért érdemes feltenni magának a következő kérdéseket: egészséges -e a pálmaolaj? Milyen hatással van az emberi szervezetre? És vannak káros mellékhatásai? Ebben a cikkben mindent megtudhat erről! Íme néhány érdekes és hasznos tény a pálmaolajról, amelyeket tudnia kell fogyasztása és használata előtt. Reméljük, élvezni fogja az olvasást!

A pálmaolaj egészséges – széles körben használják az élelmiszeriparban

Étel pálmaolaj nélkül

Nyerjen pálmaolajat

Étel pálmaolajjal

kórokozó élelmiszer pálmaolaj szupermarket grafikus

Egyél csokoládét pálmaolaj nélkül

A pálmaolaj káros élelmiszer pálmaolajjal

A pálmaolajat az olajpálma gyümölcséből nyerik, amely Spanyolországban, Indonéziában, Malajziában és sok más trópusi éghajlatú országban nő. Mivel ez a növényi zsír sokkal olcsóbb, mint például a vaj vagy a napraforgóolaj, széles körben használják az élelmiszeriparban. Ma a pálmaolajból margarint, kenetet, sajtot, pékárukat, csokoládét és számos más készterméket készítenek. A fogyasztói tanácsadó központ kutatása kimutatta, hogy ma a szupermarket minden második terméke pálmaolajat tartalmaz! Pontosan ezért olyan fontos meghatározni az egészségre gyakorolt ​​hatását. A pálmaolaj íze hasonló a vajhoz, és nagyon népszerű, mert sok terméknek megfelelő krémes állagot ad. De ennek más előnyei is vannak – például zsáklevesekkel biztosítja, hogy a por ne ragadjon a zsákhoz. A pálmaolaj kinyerése és feldolgozása szintén sokkal könnyebb és olcsóbb a többi növényi olajhoz képest, ami szintén nagy előny az ipar számára. Sok szakértő azonban osztja azt a véleményt, hogy a pálmaolaj fogyasztása káros az egészségre, és szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez és akár rákhoz is vezethet. De vajon jogosak -e ezek a félelmek, és mennyire egészséges a pálmaolaj? Olvasson tovább, hogy megtudja a választ!

a pálmaolaj egészséges

Pálmaolaj -termelés növényi zsíros olaj pálma

Pálmaolaj -termelés

Pálmaolaj -termelés növényi zsír

Világméretű pálmaolaj -termelés

A pálmaolaj egészséges pálmaolaj -termelés a világon

A pálmaolaj egészséges – összetevők, tápértékek és a szervezetre gyakorolt ​​hatások

mi az a pálmaolaj

A pálmaolaj egészséges érdekes tények

A pálmaolaj egészséges bőre

Pálmaolaj termékek kozmetikumok

A pálmaolaj körülbelül 52 százalék telített zsírsavat tartalmaz – ebben az arányban nem tartozik a legegészségesebb zsírtípusok közé. De rendkívül gazdag karotinokban – a természetes pálmaolaj 50 -szer több karotint tartalmaz, mint a paradicsom, és körülbelül 15 -ször többet, mint a sárgarépa! Emiatt valóban előnyös a bőr és a szem számára, és számos kozmetikai termékben használják. A pálmaolaj erős antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek harcolnak a káros szabad gyökökkel és lassítják a sejtek öregedési folyamatát. Ezek közé tartozik például az E -vitamin – a „szépség -vitamin” és a Q10 koenzim. Ami pedig a tápértékét illeti- más növényi és állati zsírokhoz képest a pálmaolaj egyáltalán nem magas kalóriatartalmú. 100 grammja körülbelül 900 kalóriát tartalmaz, így pálmaolajat tartalmazó ételeket fogyaszthat, még akkor is, ha diétázik. Akkor honnan származnak a félelmek attól, hogy a pálmaolaj káros, sőt veszélyes??

Honnan származnak a félelmek attól, hogy a pálmaolaj káros az egészségre??

A pálmaolaj fogyasztása befolyásolja az egészséget

Nutella pálmaolaj

Egészségesen főzni pálmaolajjal

Pálmaolaj termékek margarin

rákkeltő ételek pálmaolajjal

A pálmaolaj egészséges hatással van a szervezetre

2016 májusában az Európai Élelmiszerhatóság közzétett egy tanulmányt, amelynek eredményei azt mutatják, hogy egyes pálmaolajat tartalmazó élelmiszerek betegségeket okozhatnak. A tanulmány szerint azonban az olaj önmagában nem egészségtelen – a további feldolgozás során káros lesz. Ha a pálmaolajat 200 ° C fölé melegítik, transzzsírsavakat képez, amelyek kórokozó hatással vannak az emberi szervezetre, és akár rákot is okozhatnak. Ez vonatkozik egyes termékekre, például a margarinra, de másokra nem így van – a világszerte népszerű „Nutella” kenőcs nagy mennyiségű pálmaolajat tartalmaz, de nem egészségtelen, mert az olajat semmilyen hőkezelésnek nem vetik alá.

A pálmaolaj egészséges – hasznos vásárlási tippek

Olaj pálma gyümölcs pálmaolaj természetes termék

rákkeltő élelmiszer pálmaolaj

Tehát a pálmaolaj egészséges? Az objektív válasz – igen és nem. Valójában minél többet dolgozzák fel az olajat, annál egészségtelenebb lesz. Ezért tanácsos csak biotermesztésű finomítatlan pálmaolajat vagy azt tartalmazó termékeket vásárolni. A piacon általában organikus pálmaolajat találhat sötét csavaros üvegekben, amelyeket felnyitás után a hűtőszekrényben kell tárolni. Természetesen nem könnyű egyáltalán nem vásárolni finomított pálmaolajjal készült termékeket. A feldolgozás káros következményeivel kapcsolatos problémát az iparnak kell megoldania.