Egészségedre

10 tipp a fájó izmok ellen – járj fájdalommentesen edzés után!

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy -egy ponton az volt az érzésünk, hogy testünk minden egyes része fáj egy fizikai tevékenység után! Még a legártalmatlanabb, kevés erőfeszítést igénylő mozdulatok is fájdalmasak – a fájó izmok ott vannak! De hogyan lehet ezt gyorsan orvosolni? 10 tippet adunk a fájó izmok ellen, hogy az izmok gyorsabban regenerálódhassanak.

Vágj egy jó alakot fájó izmok nélkül

tippek a fájó izmok ellen egészségesen élnek

Ami valójában az izomfájdalom?

Egyszerűen fogalmazva, ez egy izomrost sérülés, amelyet a különböző izomcsoportok fizikai aktivitása okoz. Ezek az izomcsoportok nem alkalmazkodtak a terheléshez. A sérülés következtében az izmok megfeszülnek és fájdalmat okoznak. És ezt fájó izmoknak hívjuk.

A tünetek 24-48 órával a rendkívüli fizikai megterhelés után jelentkeznek, és két napig, néha akár egy hétig is tartanak.

Fontos tudni, hogy a regenerálódás ideje változó. Elvileg néhány tényezőtől függ: minél nagyobb a terhelés, annál tovább tart. Természetesen az izomfeszültség gyakorisága szintén nem kis szerepet játszik. Az izomfájdalom gyakori probléma a fizikailag aktív embereknél. Még az aktív sportolók sem biztosítottak ellene. A kezdőknél azonban a fájdalom és a kellemetlen érzés gyakoribb lehet. Egy másik fontos tényező az életkor. Ahogy öregszik, több napot kell pihennie, hogy teljesen felépüljön.

Ha egy pillanat alatt Ön is fájó izmok áldozata, próbálja ki tippjeinket a fájó izmok ellen.

Nyújtsa meg jól az izmokat edzés előtt és után

testnevelési tippek az izom másnaposság ellen

Tippek a fájó izmok ellen

Aktív helyreállítás – Az edzés utáni izomnyújtás segít ellazulni és visszanyeri teljes mozgásszabadságát. Tartsa nyújtva az izmokat 30 másodpercig.

Hőkezelés – Egy pezsgőfürdő vagy izzadás a szaunában segíthet enyhíteni a fájó izmokat. Ha az izmok hőmérséklete megemelkedik, az jobb véráramláshoz vezet. Ily módon a tápanyagokban gazdag vér eléri a sérült izmokat, és biztosítja a gyors gyógyulást. A hőkezelést legalább 24 órával az expozíció után kell elvégezni.

Hideg zuhany – Az edzés után 10–20 percig tartó hideg zuhanyzás megakadályozhatja a szálak duzzadását és lebomlását. Jégkockákat is közvetlenül az izmokra helyezhet.

Tegyen jégkockákat a fájó izmokra

a fájó izmok elleni tippek jó formában legyenek

A pihentető masszázs segít a fájó izmok ellen

masszázs tippek a fájó izmok ellen

Könnyű masszázs – Nem sportmasszázsról beszélünk, hanem nagyon könnyű masszírozó mozgásokról a feszültség alatt álló izmokon. A masszázs növeli az izmok vérellátását és segíti azok gyógyulását.

Aludj jól – Sok kutatás kimutatta, hogy az alváshiány negatívan befolyásolhatja az izomtömeg termelését és helyreállítását. Az alvás az az idő, amikor a szervezet szintetizálja a legtöbb fehérjét. Tehát a pihentető és hosszú alvás garantálja az erősebb izmokat egy kemény edzés után.

Fogyasszon több fehérjét – Nagy fizikai megterhelés után az étel fontos tényező az izomépítésben és a regenerálódásban. Ebben az esetben a napi menünek feltétlenül tartalmaznia kell fehérjében gazdag ételeket (tojás, tej, állati és növényi fehérjék). A fehérje felépíti az izomszövetet és segít gyógyítani. Fontos továbbá vitaminok és ásványi anyagok bevitele, amelyek helyreállítják az izmok pH -egyensúlyát.

Szerezzen több fehérjét a megfelelő étrenddel

egészséges táplálkozási tippek a fájó izmok ellen

Az ivóvíz egészséges és segíti a szervezet gyógyulását

igyon vizet egészséges tippek a fájó izmok ellen

Igyon sok vizet – Nagyon fontos a test hidratálása edzés közben. De még ezután is több vizet kell inni. A dehidratált állapotban történő mozgás nagyobb izomkárosodáshoz vezethet, és megakadályozhatja a szervezet gyógyulását. Tehát vegyen egy kis vizet.

Nincs alkohol – Tanulmányok kimutatták, hogy az edzés utáni egynél több alkoholos ital meggátolja a szervezet öngyógyító képességét.

Alkalmazzon természetes kenőcsöket – Az izmokat a gyógyszertárból származó természetes kenőcsökkel közvetlenül edzés után kezelheti. A masszírozó mozgások a vérellátást is serkentik. Az árnika kenőcs z. B. ellazítja az izmokat és segít gyorsabban felépülni.

Gyógyszert csak vészhelyzetben vegyen be

gyógyszeres tippek fájó izmok ellen

Könnyű gyulladáscsökkentő gyógyszerek – Az aszpirin, az ibuprofen és más hasonló gyógyszerek segítenek enyhíteni a fájó izmokat. De ezek lassítják a regenerációt, mert megzavarják a fehérjeszintézist. Ezért az ilyen gyógyszerekhez való hozzáférésnek nagyon ritkának kell lennie.

A fájdalmas izmok elleni módszerek vagy tippek mindenkinek másképp működnek, és nem használhatja mindegyiket. Próbálja ki, melyik módszer a leghatékonyabb az Ön számára, hogy előzetesen kímélje ezt a kellemetlenséget. A legbiztonságosabb módja annak, hogy távol tartsa magától a fájó izmokat, ha rendszeresen gyakorol.

A pihentető és hosszú alvás erősebb izmokat garantál

tippek a fájó izmok ellen jól alszanak

A görögdinnye segít megelőzni az izomfájdalmakat

görögdinnye egészséges tippek a fájó izmok ellen

Kenje meg a kenőcsöket a megfeszített izomcsoportokra

    természetes kenőcsök tippek a fájó izmok ellen

Gyakoroljon rendszeresen, hogy ne fájjon az izom

rendszeresen gyakoroljon tippeket a fájó izmok ellen

A forró fürdő elősegíti a vérkeringést

pezsgőfürdő tippeket szed a fájó izmok ellen

A hideg megakadályozza a duzzanatot

sporttippeket csinál a fájó izmok ellen

Ne terhelje túl magát!

tippek a fájó izmok ellen rendszeresen edzenek

Reméljük, hasznosnak találja az izomfájdalom csökkentésére vonatkozó tippjeinket!

tippek a fájó izmok ellen sportolnak