Dom i vrt, ljubav i obitelj

Netoksične sobne biljke za kućnu upotrebu

Zašto otrovne biljke moraju biti nedostupne djeci i životinjama?

Za mnoge ljude, kućni namještaj uključuje gradsku džunglu. Velike i male sobne biljke daju sobama prirodan dodir koji stvara domaću atmosferu. Prilikom odabira “cimera u loncu” razmaženi ste izborom. Od kaktusa u smiješnim oblicima do veličanstveno rascvjetalih mini stabala, mnoge su biljke pogodne za unošenje “života u govornicu”. Međutim, za njih nije presudan samo izgled. Neke sobne biljke mogu izgledati lijepo, ali ispadaju otrovni drugovi. U kućanstvima u kojima žive djeca ili kućni ljubimci mogu biti pravi izvor opasnosti.

Zašto bi otrovne sobne biljke bile nedostupne djeci i životinjama?

Zašto otrovne biljke moraju biti nedostupne djeci i životinjama?

Pixabay.com © ulleo CCO javno vlasništvo Naši “zeleni” cimeri daju svakoj sobi poseban pečat. Međutim, među njima postoje biljke koje mogu pokazati prilično lijepo trnje.

Među sobnim biljkama može se pronaći niz otrovnih primjeraka. Obično ne predstavljaju prijetnju svojim vlasnicima, no vrlo je različito s malom djecom i kućnim ljubimcima. Stavite li ove dijelove biljaka u usta, to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. Slučaj je prošle godine napravio jedan Buldog koji je strahovito umro jedući lišće sago palme, Naslovi. Neke kućne biljke, koliko god izgledale, također predstavljaju opasnost za mačke. Teško je zabraniti pristup baršunastim šapama koje se vole penjati. Ima smisla saznati više prije kupnje biljaka, koji su primjerci otrovni. Ako ih želite potpuno zabraniti sa svoja četiri zida, još uvijek imate veliki izbor neotrovnih zelenih dodataka za vaš dom.

Krasiti neotrovne sobne biljke prozorske klupice ili police, ne morate brinuti o znatiželjnim kućnim ljubimcima ili potomcima koji žele eksperimentirati. Na web stranici, na primjer, možete pronaći veliki izbor Plantsome.de. Onima koji još uvijek rade na svom zelenom palcu od pomoći su savjeti o najboljim mjestima i njezi biljaka. Prilikom ozelenjavanja stana imajte na umu da neotrovne ukrasne biljke ne smiju biti samo u sobama. Sadnja balkona također može magično privući djecu i životinje i stoga bi trebala biti netoksična.

Koje će neotrovne sobne biljke uljepšati stan?

Koje neotrovne sobne biljke uljepšavaju dom?

Pixabay.com © milivigerova CCO javno vlasništvo. Otrovne sobne biljke mogu biti opasni ukrasi. Ako želite biti na sigurnoj strani, stoga biste se trebali odlučiti za netoksične uzorke.

U prirodi neke biljke – uglavnom one s ukusnim plodovima ili šarenim cvjetovima – koriste otrov kako bi se zaštitile od predatora ili drugih prijetnji. Međutim, to ne znači da su njihovi netoksični sastojci optičke provrte. Naprotiv, među njima ima pravih vrhunaca. Hibiskus je nesumnjivo jedan od njih. Egzotična cvjetnica nema otrovnih dijelova biljke pa ne predstavlja opasnost za ljude ili životinje. Atraktivno cvijeće, koje podsjeća na ljeto, sunce i plažu, čini ga lijepim pogledom koji preferira svjetlost. No, lonac za cvijeće ne biste smjeli staviti na vrućinu. Mjesto blizu prozora, ali bez izravne sunčeve svjetlosti, osigurava da hibiskus ponosno prikazuje svoje cvjetove u obliku lijevka od ožujka do listopada. Još jedan atraktivan kandidat za prirodni ukras je datulja s kanarskog otoka, u stručnom svijetu poznatija kao Phoenix canariensis. Svojim velikim, kožnatim listovima unosi trope u vaš dom. Za razliku od hibiskusa, međutim, zauzima puno prostora. Posebno se ugodno osjeća na najsvjetlijim mogućim mjestima, tako da je prikladan za sobe s velikim prozorskim pročeljima ili zimski vrt, na primjer.

Patuljasta palma, koja također voli sunčana i topla područja, znatno je manja. Na prozorskoj dasci privlači pažnju sa svojim plavkasto-zelenim, duboko prorezanim listovima. Iako ne sadrži otrove, morate se pobrinuti da nije dostupan djeci i kućnim ljubimcima. U protivnom, njihovo oštro trnje predstavlja opasnost od ozljeda. Ako biste htjeli u svoj dom unijeti manje dobro utvrđen dlan koji se lako njeguje, savjetujemo vam da upotrijebite palicu ili palicu. Kao i većina palmi, nije otrovna. Isto vrijedi i za zlatnu voćnu palmu. Elegantna sobna biljka najbolje izgleda sama. Njihove resice nalaze se na tankim, višestrukim stabljikama koje dlanu daju bujan izgled. Najbolje uspijeva na svijetlim mjestima bez izravne sunčeve svjetlosti. Još jedna neotrovna vrsta palme koja privlači pozornost kao unutarnji ukras je palma Kentia. Zbog svog izgleda naziva se i Rajskom palmom. To je biljka koja je bezopasna za djecu i životinje, a uz to je i vrlo laka za njegu. Stoga je dobar izbor za početnike.

Palma kineske konoplje također je jedna od robusnih sobnih biljaka. Zimzelena lepezasta palma, međutim, ima listove oštrog ruba. Osim toga, trebali biste znati da je osjetljiv na brašnaste insekte i insekte. Ako je zrak u vaša četiri zida izuzetno suh, dlan može reagirati osušenim vrhovima lišća.

Netoksične ukrasne biljke kao vizualni naglasak

Otrovne sobne biljke mogu biti opasni ukrasi.

Pixabay.com © Hans CCO javno vlasništvo Ako želite istaknuti područje u svom stanu, biljka banane može vam poslužiti kao privlačna osoba.

Netoksična biljka banana idealno je pogodna za sadnju tijekom cijele godine na svijetlom i punom suncu. Pogodan je i za tople prostorije s visokom razinom vlage, poput zimskog vrta. Ako je ovo na južnoj strani, tako da sunce izlazi, to nije problem za biljku, koja je izvorno došla iz jugoistočne Azije.

Još jedna sobna biljka koja nehotice privlači pažnju je stablo novca. Ima debele, bogato razgranate izbojke sa zaobljenim lišćem. Na zelenom, sjajnom lišću često se može vidjeti crvenkasta ivica. Na starijim primjercima možete se diviti bijelom cvijeću. Sukulenti mogu dugo skladištiti zalihe vode pa ih ne morate redovito zalijevati. Ako puno putujete, na stablu novca pronaći ćete ukras za dom koji se lako održava.

Košarica marante također je lisnata ukrasna biljka koju vrijedi vidjeti. Dolazi iz Brazila, točnije iz tropskih prašuma, a popularan je u ovoj zemlji kao egzotični ukras sobe. Međutim, potrebno je malo više njege nego, primjerice, palme. Ako se nalazi na prozorskoj dasci, provjerite je li na sjenovitom mjestu. Osim toga, biljka preferira relativno visoku temperaturu okoline. Soba na južnoj strani jednako je prikladna kao i zimski vrt.

Zimzelene sobne biljke za vašu dnevnu sobu