Dekoráció és ünnepségek, barkácsolás

Tojásszínezés-ötletek saját kezűleg

Közeleg a húsvét! A színes húsvéti tojás a húsvét szerves része. A tojások színezése régi és szép szokás – elrejteni a tojásokat, és megpróbálni díszíteni a lakást színes húsvéti tojásokkal a húsvét előtti időben, és természetesen megenni is. Természetesen vásárolhat kész húsvéti tojást is a szupermarketből, de sokkal szórakoztatóbb saját maga elkészíteni és kreatívan díszíteni. Ezért kiválasztottunk néhány tippet és trükköt az Ön számára, hogy a természetes tojásokat színezhesse és ötletesen díszítse!

Színezze a tojásokat mesterséges szövet nélkül

a tojás egészségesen fest

a tojás egészségesen fest

a tojás egészségesen fest

a tojás egészségesen fest

Ha allergiás a mesterséges színezékekre, a tojásokat természetes anyagokkal színezheti. Ezek a színezékek nem olyan hatékonyak, és nincsenek mellékhatásaik. Sok természetből származó növény, mint például zöldségek, gyógynövények és bizonyos típusú teák, akár a saját kertjéből is, gond nélkül használható színezésre. A gyógyszertárban is kaphatók.Az ilyen növények a kertből igazán jól illenek húsvétra! Javasoljuk azonban, hogy a tojásokat a festés előtt mindig ecetes vízzel tisztítsa meg, hogy a lehető legjobban elnyeljék a színt. Még egy trükk – a szabadon tartott csirkék tojása vastagabb héjjal rendelkezik, és főzéskor jobbak színezés nélkül.

Díszítési technikák

érdekes a tojás színe

érdekes a tojás színe

érdekes a tojás színe

A díszítési technikák különböző típusúak és formák, a saját ízlésétől függően. Színes vagy egyszerű, ékszerekkel vagy anélkül. Íme néhány ötlet az Ön számára! hagyd magad inspirálni!

Márványozás

Színezd kreatívan a tojásokat

a tojások ötletesen színeznek

tojás színű márványozás

tojás színű márványozás

A színt először műanyag kesztyűvel kenheti, és hagyja, hogy a forralt meleg tojás guruljon benne. Ezután szárítsa meg a tojást, és ismételje meg egy ideig, amíg el nem éri a kívánt színintenzitást. Van még az ún Csomagolástechnika, azaz a tojást hagymahéjba csomagolják, szövetdarabra kötik, majd a festékfürdőbe teszik. Ezt követően el kell távolítani a harisnyát, de csak akkor, ha a tojás teljesen megszáradt. Ugyanígy ragaszthat a tojáshoz levélmotívumokat is: egyszerűen tegyen egy levelet a tojásra. Ezután ismét húzza meg a harisnyát a tojás felett, hogy a lap a megfelelő helyre legyen rögzítve, majd tegye a festékfürdőbe. Csak óvatosan távolítsa el a harisnyát, ha a tojás megszáradt.

Karcolás technika

tojás vörös színű

a tojás más színű

tojásfolt karcos

tojás színe színes

érdekes a tojás színe

tojás kék színű

Ehhez az érdekes technikához elég vastag héjú tojásokra van szükség, amelyeket erőteljesen színezhet. Amikor a festék már megszáradt, karcolja meg az ékszereket a tálba egy kis késsel vagy pengével.

Foltos tojás

 tojás színe foltos

tojás színe foltos

a tojás természetes módon foltos

tojás színe foltos

A festéket ecsettel permetezzük a tojásra egy teaszűrőn keresztül. Itt is lehetősége van több szín felvitelére szárítás után.

Tojás hagymával díszítve

a tojás természetesen foltos

Színezd a tojást rizzsel

a tojás rózsaszínűvé válik

Így mindenféle motívummal és dekorációval díszítheti a tojásokat. Ragasztható képek, akvarell, konfetti, utazási tojás stb. Is használhatók. Engedje szabadon kreativitását, és töltsön szórakoztató pillanatokat a tojások színezésében!

A tojásszínek szimbolikus jelentése

a tojások szimbolikus színezése

Tudod, hogy minden színnek megvan a maga jelentése? A tojásszínek jelentésétől és szimbolikájától függően azokat odaadhatja valakinek, akivel megosztani vagy kívánni kívánja húsvétra!

tojás vörös színű

tojás vörös színű

Piros – erő, szerelem, életöröm, vitalitás, melegség, kultusz és áldozat. A vörös színnek sok országban különleges jelentése van a tojások számára, mert Jézus kereszthalálára emlékeztet, és az élet színének tekintik. Egyes országokban az a szokás, hogy az első tojást vörösre színezik, és a gyerekek arcát dörzsölik, hogy egész évben egészségesek maradjanak.

a tojás zöldre vált

a tojás zöldre vált

Zöld: remény, új kezdet, boldogság, elégedettség, fiatalság és ártatlanság, nyugalom, harmónia.

tojás kék színű

tojás kék színű

tojás kék színű

Kék: balszerencse és hideg.

tojás színe arany

tojás színe arany tojás színe arany

Arany: pompa vagy isteni és varázslatos Jézus történetében.

a tojások sárgulnak

Sárga: fény, nap, remény a javulásra és a jó időre

tojás színe narancssárga

Narancs: erő, erő, kitartás és ambíció.

tojás fehér színű

tojás fehér színű

Fehér: tisztaság, ártatlanság.

Ha ennek megfelelően kombinálja a színek pontos jelentését a dekorációs technikák szimbólumaival, akkor a végeredmény igazán divatos és egyedi lehet, így az otthoni húsvéti ünneplés örömet okoz a Failien tagoknak!

Megment

Megment