Dekoracija i proslave

Andy Warhol radi

Andy Warhol radi slike

Djela Andyja Warhola simbol su pop kulture diljem svijeta. Andy Warhol bio je najuspješniji i visoko plaćeni ilustrator u New Yorku čak i prije nego što je počeo stvarati umjetnost za galerije. Unatoč tiskanim slikama Marilyn Monroe, limenkama za juhu i senzacionalnim novinskim člancima, brzo je postao sinonim za pop-art. Izašao je iz siromaštva i tame imigrantske obitelji u Istočnoj Europi u Pittsburghu kako bi postao karizmatični magnet za boeme u New Yorku i, na kraju, kako bi pronašao mjesto u visokom društvu. Za mnoge, njegov uspon odražava jednu od ambicija Pop Arta, donijeti popularne stilove i teme u ekskluzivne salone visoke umjetnosti. Njegov uspon do statusa popularnog simbola predstavlja novu vrstu slave i ozloglašenosti za izvrsnog umjetnika.

Andy Warhol Works: Marilyn Monroe

Andy Warhol radi: portret Marilyn Monroe

Ključne ideje

Warholove prve komercijalne ilustracije nedavno su pozdravljene kao arena u kojoj je naučio manipulirati popularnim ukusima. Njegovi su crteži često bili čudni, ukrasni i hiroviti, a njihov se ton potpuno razlikuje od hladnog i bezličnog raspoloženja njegova pop arta.

Andy Warhol Works: John Lennon

Andy Warhol radi portret Lennona Beatlera

Mnoge rasprave i dalje okružuju kultne sitotiskane slike s kojima je Warhol početkom 1960-ih osvojio ugled pop umjetnika. Neki vide njegovu seriju smrti i katastrofe i njegove slike s Marilyn kao izraz njegove tuge na javnim događajima. Drugi ih vide kao neke od najranijih izraza “suosjećajnog umora” – način na koji javnost gubi sposobnost suosjećanja s događajima od kojih se osjeća udaljeno. Drugi misle da njegove slike pokušavaju registrirati i obraditi šok zastrašujućih događaja na ekranima.

Andy Warhol Works: Pop Art Lubanja

Andy Warhol radi Totenschaedel 1976. godine

Iako su mnogi umjetnici slikali iz popularne kulture u 20. stoljeću, pop art označava važnu novu etapu u podjeli između visokih i niskih umjetničkih oblika. Warholove slike s početka 1960 -ih bile su važne za ovaj razvojni pionirski rad, ali je upitno jesu li različite aktivnosti njegovih kasnijih godina bile jednako utjecajne u širenju utjecaja pop -arta u drugim sferama. To dodatno potkopava granice između svjetova visoke umjetnosti i popularne kulture.

Andy Warhol Works: Michael Jackson

Andy Warhol radi pop ikonu Michaela Jacksona

Iako bi Warhol nastavio slikati, službeno se povukao iz medija 1965. kako bi se usredotočio na stvaranje eksperimentalnih filmova. Unatoč godinama zanemarivanja, ovi su filmovi u posljednje vrijeme izazvali široko zanimanje. Warhol se danas smatra jednim od najvažnijih filmaša tog vremena.

Andy Warhol Works: Elvis Presley

Andy Warhol radi Elvisa

Kritičari su tradicionalno vidjeli kako Warholova karijera pada 1968. nakon što ga je ustrijelila Valerie Solanas. Promatrajući njegove rane slike, zanemarili su aktivnosti koje su mu zaokupljale pozornost u kasnijim godinama – filmove, zabave, prikupljanje, objavljivanje i naručene portrete. Ipak, neki su počeli misliti da svi ovi poduhvati čine Warholovo najvažnije naslijeđe jer najavljuju različite interese, aktivnosti i intervencije koje umjetnici danas imaju.

Andy Warhol i portret društva

Andy Warhol djela Christiana Balea

Andy Warhol radi ruž za usne

Andy Warhol Werkedddd

Andy-Warhol-Werkeddd

Opsjednut slavnošću, kulturom potrošača i mehaničkom (re) produkcijom, pop umjetnik Andy Warhol stvorio je neke od najpoznatijih slika 20. stoljeća. Poznat po svojim šalama i umjetnosti, povremeno je razmišljao kako je “umjetnost ono s čime se možete izvući” i “svi će biti poznati 15 minuta”. Warhol se udaljio od popularne kulture i svakodnevnog predmeta s djelima poput svojih 32 Campbell konzerve za juhu (1962.), skulptura Brillo Paddose i portreta Marilyn Monroe, koji postižu medij sitotiska sa svojim karakterističnim tvrdim rubovima i ravnim područjima u boji . Poznat po kulturi slavnih osoba, Factory Studiu (radikalnom društvenom i kreativnom loncu za topljenje) i avangardnim filmovima poput Chelsea Girls (1966.), Warhol je također bio mentor umjetnicima poput Keitha Haringa i Jean-Michela Basquiata. Njegov pop -senzibilitet sada je standardna praksa i preuzimaju ga ugledni suvremeni umjetnici poput Richarda Princea, Takashija Murakamija, Jeffa Koonsa i bezbroj drugih.

Andy Warhol djela Velika umjetnička izložba izložbe pop art ikona Amberg

Andy Warhol radi

Pop umjetnik Andy Warhol smiješi se u New Yorku na ovoj fotografiji iz 1976. godine.

Andy Warhol Art Car 1979

Andy Warhol BMW M1 1979

Andy Warhol sa svojim Art Car 1979

Andy Warhol Art Car 1979

Portret Andyja Warhola

Andy_Warhol_Moonwalk_pink

Andy-Warhol_Cow

Andy-Warhol_Self-Portrait_2-slika je promijenjena Andy-Warhol-Benz-Patent-Motorwagen-Proof-Daimler-AG-The_Andy_Warhol_Foundation_for_the_Visual_Arts-resized   andy-warhol-moonwalk-promijenio veličinu

Andy Warhol radi zebru

Andy-Worhol-werke-Merilyn-Monroe-1964.-  Blick_in_die_Ausstellung_Andy Warhol Silberpfeil i Streamline-promijenjene veličine

BMW Art Cars Singen-018-promijenjene veličine

20631658-promijenjena veličina

epa04498086 Žena gleda djelo 'Lubanja' (1976.) američkog umjetnika Andyja Warhola tijekom pretpremijere izložbe 'Andy Warhol - smrt i katastrofa' u muzeju 'Kunstsammlung Chemnitz' u Chemnitzu, Njemačka, 21. studenog 2014. godine. Komadi Warholove grupe djela pod nazivom 'Smrt i katastrofa' izloženi su u muzeju do 22. veljače 2015. EPA / HENDRIK SCHMIDT

Galerie Kronsbein - Andy Warhol - Kraljica Velike Britanije Elizabeta II promijenila je veličinu

Djelatnica galerije Maddy Adeane pozira s Andyjem Warholom

Godišnji pregled-2014-aukcija-dvije-Warholove slike-promijenjene veličine

Muhammad Ali

sachsova zbirka promijenjena

Autoportreti umjetnika Andyja Warhola promijenjeni su

the-art-of-data-storage-can-be-find-with-andy-warhol-resized

warhol-70er-portrait-DW-Kultur-Stockholm-resized

warholmania-in-München-juha-i-marilyn-41-58763721-promijenjena veličina

warhols_lennonx

warhol-teaser-new-DW-Kultur-Duesseldorf-resized