Dekoracija i proslave, uradi sam

Bojanje jaja-ideje “uradi sam”

Uskrs dolazi! Obojena uskršnja jaja sastavni su dio Uskrsa. Bojanje jaja stari je i lijep običaj – sakriti jaja i pokušati ukrasiti stan obojenim uskršnjim jajima u vrijeme prije Uskrsa i naravno pojesti ih i. Naravno, u supermarketu možete kupiti i gotova uskršnja jaja, ali mnogo je zabavnije napraviti ih sami i kreativno ih ukrasiti. Stoga smo za vas odabrali nekoliko savjeta i trikova kako biste mogli obojiti prirodna jaja i maštovito ih ukrasiti!

Boja jaja bez umjetnih tkanina

jaja zdrava mrlja

jaja zdrava mrlja

jaja zdrava mrlja

jaja zdrava mrlja

Ako ste alergični na umjetna bojila, jaja možete obojiti prirodnim materijalima. Iako ove boje nisu toliko učinkovite, nemaju nikakvih nuspojava. Mnoge biljke iz prirode, poput povrća, bilja i nekih vrsta čaja čak i iz vlastitog vrta, mogu se koristiti za bojanje bez brige. Dostupne su i u ljekarnama.Takve biljke iz vrta zaista su dobre za Uskrs! Međutim, preporučuje se da se jaja prije bojenja uvijek očiste octenom vodom kako bi što bolje upila boju. Još jedan trik – jaja od pilića na slobodnom uzgoju imaju deblje ljuske i bolja su za bojanje bez lomljenja pri kuhanju.

Tehnike ukrašavanja

boja jaja zanimljiva

boja jaja zanimljiva

boja jaja zanimljiva

Tehnike ukrašavanja dolaze u različitim vrstama i oblicima, ovisno o vlastitom ukusu. Šarene ili jednostavne, sa ili bez nakita. Evo nekoliko ideja za vas! neka se nadahne!

Mramor

Kreativno bojite jaja

jaja boje maštovito

boja jaja mramorna

boja jaja mramorna

Boju prvo možete namazati plastičnom rukavicom i pustiti kuhano toplo jaje da se u njoj kotrlja. Zatim osušite jaje i ponavljajte neko vrijeme dok se ne postigne željeni intenzitet boje. Postoji i tzv Tehnika zamatanja, tj. Jaje je omotano u ljuske luka, vezano u komad tkanine i zatim stavljeno u kadu s bojom. Čarapa se tada mora ukloniti, ali tek kad se jaje potpuno osuši. Na jaje također možete zalijepiti motive listova: jednostavno stavite list na jaje. Zatim ponovno zategnite čarapu nad jajetom tako da je plahta pričvršćena na pravo mjesto, a zatim stavite u kadu s bojom. Pažljivo uklonite čarapu tek kad se jaje osuši.

Tehnika grebanja

jaja jaja crvena

jaja različito boje

mrlja od jaja izgrebana

boja jaja šarena

boja jaja zanimljiva

boja jaja plava

Za ovu zanimljivu tehniku ​​potrebna su vam jaja s prilično debelom ljuskom koja biste mogli jako obojiti. Kad se boja već osuši, zagrebite nakit u zdjelu malim nožem ili oštricom.

Pegava jaja

 jaja boje pjegava

jaja boje pjegava

jaja se prirodno boje

jaja boje pjegava

Boja se prska na jaje četkom kroz cjediljku za čaj. I ovdje imate mogućnost nanošenja nekoliko boja nakon sušenja.

Jaja ukrašena lukom

jaja se prirodno boje

Obojite jaja s rižom

jaja postaju ružičasta

Na ovaj način možete ukrasiti jaja svim vrstama motiva i ukrasa. Također se mogu koristiti ljepljive slike, akvareli, konfeti, putna jaja itd. Neka vam kreativnost bude slobodna i provedite zabavne trenutke bojeći jaja!

Simbolično značenje boje jaja

jaja simboličke boje

Znate li da svaka boja ima svoje značenje? Ovisno o značenju i simbolici boja jaja, možete ih pokloniti nekome s kim želite podijeliti ili poželjeti Uskrs!

jaja jaja crvena

jaja jaja crvena

Crvena – snaga, ljubav, radost života, vitalnost, toplina, kult i žrtva. Crvena boja ima posebno značenje za jaja u mnogim zemljama jer podsjeća na Isusovu smrt na križu i smatra se bojom života. U nekim zemljama postoji običaj da se prvo jaje oboji u crveno, a dječji obrazi trljaju kako bi ostali zdravi tijekom cijele godine.

jaja postaju zelena

jaja postaju zelena

Zeleno: nada, novi početak, sreća, zadovoljstvo, mladost i nevinost, smirenost, harmonija.

boja jaja plava

boja jaja plava

boja jaja plava

Plava: peh i hladnoća.

boja jaja zlatna

boja jaja zlatna boja jaja zlatna

Zlato: pompoznost ili božansko i čarobno o priči o Isusu.

jaja požute

Žuta: svjetlo, sunce, nada u poboljšanje i dobra vremena

boja jaja narančasta

Narančasta: snaga, snaga, izdržljivost i ambicija.

jaja jaja bijela

jaja jaja bijela

Bijela: čistoća, nevinost.

Ako u skladu s tim kombinirate točno značenje boja sa simbolima tehnika ukrašavanja, krajnji učinak mogao bi biti doista fantastičan i jedinstven, tako da vaša proslava Uskrsa kod kuće donosi radost članovima Failiena!

Uštedjeti

Uštedjeti