Blagoslovljen bio

Zdrav jesenski život: dovedite svoje tijelo u sklad s prirodom!

Zdrav život je život u skladu s prirodom. Usput, ovo nije samo duhovna izjava, već dokazana znanstvena teorija. Za to je nekoliko istraživača s područja medicine čak i dhr dobio Nobelovu nagradu. No, što to u praksi znači za naše zdravlje na jesen? Vjerojatno je važno promatrati promjene u prirodi i vremenu te svoje tijelo nježno i svjesno prilagoditi njima.

Jabuke su vrlo prikladne za našu zdravu prehranu u jesen i zimu

Jabuka - ideje za zdrave recepte - savjeti - zdrav život

Zdrav jesenski život: dovedite svoje tijelo u sklad s prirodom!

Jesensko jutro maglovito je i hladno. Nekim danima uopće ne možete vidjeti sunce, a kad se pojavi – ne zagrije nas uvijek. Dani su sve kraći i znamo da se to neće promijeniti do sljedećeg proljeća. Ovako se osjeća priprema za zimu u prirodi.

Slični se procesi odvijaju u našem tijelu.

Pa kako konkretno zdraviji život izgleda u jesen??

Sasvim je normalno da imamo manje energije i želimo dulje spavati. Odlazak na spavanje u 21:30 ili 22:00 nije nam više tako težak kao, primjerice, ljeti. U ovo doba godine preferiramo topla i izdašna jela. Većina nas uživa u ispijanju čaja i juha. Tako nadoknađujemo gubitak energije zbog hladnog vremena. Stoga slijedite svoje prirodne impulse za više opuštanja i zagrijavanje hrane i pića.

Bundeve su dobre za naš imunološki sustav, a istovremeno su i jako ukusne

Zdrav život - ukusne bundeve

Crpite energiju iz jesenskih namirnica!

Svako godišnje doba asocira se na drugu hranu i to nije slučajno. Zdrav život u jesen promiče tipično ovogodišnje povrće i voće. Postoje i neke namirnice koje našem tijelu pružaju najvažnije vitamine i minerale za ovu sezonu. Više informacija o tome pronaći ćete u sljedećim redovima!

Najbolje je odabrati proizvode tipičnih sezonskih boja

Batat za zdrav život

Smanjite stres na minimum

Nažalost, stres u našem društvu teško se može izbjeći. Ali možete utjecati na neke čimbenike koji ga nepotrebno jačaju. Prijelaz iz jedne sezone u drugu povećava stres na biokemijskoj razini. Zato se tome morate malo svjesnije suprotstaviti u ovo doba nego, primjerice, ljeti. Navodno bezopasne navike poput prekomjerne konzumacije kave ili preskakanja tekućine u svakodnevnom životu u konačnici imaju ozbiljan učinak. Kombinacija ove dvije i drugih pogrešaka vrlo snažno potiče stres i to može dovesti do ekstremnog povećanja anksioznosti. Zato pijte više zdravih napitaka i jednu ili drugu kavu zamijenite ukusnim čajem. Ako to ne možete učiniti, budite malo izbirljiviji u pogledu vrsta kave koje odaberete. Neki su nježniji prema tijelu od drugih. Osim toga, svakako biste se trebali upoznati s alternativnom neprobojnom kavom!

Đumbir i drugi proizvodi vrućeg okusa dobri su za naše zdravlje u jesen

Zdrav način života Jedite đumbir

Prava prehrana u jesenskoj sezoni

Ukusna hrana koja je tipična za jesen olakšava nam zdrav život ove sezone. Morali biste se samo uključiti i tada ćete brzo osjetiti učinak. Niste upoznati sa sezonskim voćem i povrćem? Brzo ih možete prepoznati po tipičnoj paleti boja za ovo doba godine. Većina sezonske hrane ima tople, žuto-narančaste, smeđe i slične zemljane nijanse.

Povrće i voće u jesenskoj paleti boja

U ovo doba zrele su mnoge sorte bobica. Aktualne su jabuke, grožđe, dunje i kruške od kojih možete napraviti odlične džemove za zimsku sezonu. Cikla, paprika i mrkva također su savršene za jesen zbog visokog sadržaja vitamina C. Gljive, grah, luk i češnjak također su vrlo zdravi. Možete ih koristiti za pripremu salata, juha i drugih ukusnih jela. Usput, trebali biste biti malo oprezni s češnjakom i lukom! Poznati su kao prirodni antibiotici, ali poput sintetičkih antibiotika, njihova prevelika količina može imati negativne učinke na zdravlje.

Tako izvrstan obrok s bundevom – izvrsna juha od bundeve

Ideje za zdrav život bundeva

Ostala posebno zdrava hrana za jesen

Evo još nekoliko proizvoda koji promiču zdrav jesenski život, iako su nam jako dobri i u sva druga doba godine:

  • Jogurt – služi kao prirodni probiotik i tako pridonosi unutarnjoj ravnoteži i općoj dobrobiti u jesen;
  • Fermentirana hrana – također su vrlo dobri probiotici koji su vrlo zdravi, osobito u jesenjoj i zimskoj sezoni;
  • Med i pčelinji proizvodi – med ima izvrsna antibakterijska svojstva. Uzmite ovo kao namaz za doručak ili kao zaslađivač uz čaj;
  • Šipak, ehinacea i kadulja – ove tri biljke posebno su zdrave za jesensko i zimsko doba jer su učinkovite u jačanju imunološkog sustava;
  • Panax – Panax je snažan antioksidans s kojim se možete boriti protiv slobodnih radikala, a time i procesa starenja. To možete pronaći na tržištu kao dodatak prehrani;
  • Crvena paprika, klinčić i anis – ovo su tri začina koji su i ukusni i izvrsni za zdrav život u jesen i zimu.

Duge šetnje izuzetno su zdrave za cijelu obitelj

Dječje ideje - zdrav život

Zdrava tjelovježba u jesen

Na početku ovog članka spomenuli smo da zdrav život u jesen uključuje znatno manje vježbanja nego, primjerice, ljeti. Ali to ne znači da trebate samo sjediti na sofi ili leći u krevet. Pokret bi jednostavno trebao biti nježniji i stoga u skladu s tipičnim bioritmovima sezone. Biciklizam ili duge šetnje vrlo su dobra alternativa napornim sportskim aktivnostima. Joga i pilates, kao i vježbe istezanja, također bi mogle imati vrlo dobar učinak na vaše fizičko stanje ako ih radite redovito i usredotočeno.

DIY aktivnosti za dobro raspoloženje

Kako ne biste morali sjediti kod kuće, mogli biste se baviti raznim DIY aktivnostima. To čak uključuje kuhanje džemova ili pripremu drugih domaćih proizvoda za nadolazeću jesen / zimu. Konačno, možete se baviti i drugim zanatskim idejama sami ili zajedno s ostalim članovima obitelji ili prijateljima! Sve vam to donosi odmjereno kretanje i jako dobro raspoloženje.

Pronađite sport koji vam nije previše naporan i u kojem uživate

Trčanje zdrav način života trčanjem

Domaće delicije također vam poboljšavaju raspoloženje, između ostalog

Ukusne ideje o jabukama zdrav život

Ukusne bobice svih vrsta zdrave su za jesen

Ukusno voće. Zdrav život

Češnjak je u zdravim količinama vrlo zdrav

Ukusan češnjak Zdrav život

Šipki su apsolutna nužnost u jesenskoj prehrani

vrlo ukusno voće ideje zdrav život

Cimet je jedan od zdravih začina za jesen

odlične ideje začina zdrav život

Želimo vam prekrasnu jesen 2020!

Izvrsne ideje za svakodnevni zdrav život (5)