balkon

Dizajn balkona s biljkama – korisni savjeti i primjeri

Dizajn balkona s biljkama najbolje ideje

Niste jedan od sretnika koji imaju svoj vrt? Onda je ovaj članak za vas! Ovdje ćemo vam pokazati kako možete pretvoriti balkon svog stana u zelenu oazu i uživati ​​u ljepoti biljaka! U nastavku se nalaze praktični savjeti koji bi vam pomogli u ovom zadatku, kao i primjeri i fotografije koje se mogu koristiti kao uzor. Nadamo se da vam se sviđa naša ideja za dizajn balkona s biljkama i nadamo se da ćete je uživati ​​čitajući!

Dizajn balkona s biljkama – stvorite vlastiti zeleni raj na balkonu

Dizajn balkona sa biljkama cvjetna kutija od metala

Dizajn balkona s mediteranskim biljem

Dizajn balkona s modernim idejama biljaka

Dizajn balkona s biljkama u neutralnim bojama

Povoljan dizajn balkona s prostorom za sjedenje biljaka

Dizajn balkona s biljkama ima jasne prednosti – cvijeće i grmlje uljepšali bi vaš prostor za sjedenje na balkonu i stvorili prirodni zeleni “zid” koji će zaštititi vaš privatni prostor od znatiželjnih pogleda. Biljke također stvaraju smirujuću atmosferu, zbog čega će balkon uskoro pretvoriti u vaše omiljeno mjesto, gdje možete, primjerice, popiti jutarnju kavu ili se opustiti nakon napornog dana na poslu. S nekoliko posuda za cvijeće, balkon također izgleda mnogo privlačnije i ugodnije – samo pogledajte naše fotografije i uvjerite se sami! Odabir biljnih vrsta zapravo je najvažniji i najteži zadatak – nije bitan samo položaj i veličina vašeg balkona, već i imate li mogućnosti staviti biljke u stan zimi. Ako to nije slučaj, prvenstveno biste se trebali odlučiti za izdržljive vrste. Za više praktičnih savjeta i dizajnerskih ideja, čitajte dalje!

Ugostiteljstvo balkona s biljkama – praktični savjeti

Dizajn balkona s biljkama neobična kada

Skandinavski dizajn balkona s biljkama

Dizajn balkona s biljkama mala balkonska klupa

Dizajn balkona s biljkama mali balkon

Dizajn balkona s suncobranom za zaštitu biljaka

Budući da je balkon obično mali, trebali biste što mudrije koristiti raspoloživi prostor – stoga birajte samo biljne vrste koje ne rastu prevelike ili bujne. Također je važno unaprijed saznati koji će dijelovi balkona biti zasjenjeni ili osunčani tijekom dana. Postoje i drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir, naime je li vaš balkon vjetrovit – u tom slučaju radije biste se trebali odreći osjetljivijih biljnih vrsta. Također biste trebali razmisliti o odvodnji posuda i samom balkonu. Ako želite postaviti više od 5-6 saksija za cvijeće na balkon, najbolje je nabaviti dugu sadilicu od drveta ili plastike ili stalak za biljke. Naravno, ne biste trebali zaboraviti ostaviti malo prostora za dovoljno veliki stol i 2-3 udobne stolice.

Odaberite balkonske biljke

Dizajn balkona s biljkama praktični savjeti

Dizajn balkona s biljkama sjeverni balkon

Dizajn balkona s drvenim biljkama

Dizajn balkona s biljkama pogodnim biljnim vrstama

Ako je vaš balkon okrenut prema istoku, ujutro će biti izložen prvim zrakama sunca, ali do podne će biti u sjeni. Prikladan izbor u ovom slučaju su biljke koje uspijevaju u djelomičnoj sjeni ili sjeni – na primjer petunije, margeriti, lobelije, kranovi, fuksije ili impatiens. Balkon okrenut prema istoku savršen je za jutarnju kavu i uživanje u ljepoti cvijeća. Kako biste stvorili veselu atmosferu, odlučite se za namještaj toplih tonova – narančaste, crvene, sunčano žute boje. Balkoni okrenuti prema jugu izloženi su jakim sunčevim zrakama cijeli dan, pa vam je potrebna dobra zaštita od sunca kako balkonske biljke ne bi izgorjele. Najbolji izbor za balkone okrenute prema jugu su lavanda, mediteransko bilje, pelargonija, zelene ruže i rajčice. Naravno, vrlo je važno da se biljke redovito zalijevaju. Ako imate balkon okrenut prema zapadu, za djelomičnu sjenu birajte uglavnom biljne vrste – na primjer ljiljane, petunije, noćne ljubičice, noćurke ili anđeosku trubu. Ovo cvijeće oduševljava popodne i navečer svojim prekrasnim cvjetanjem – upravo kada je balkon prema zapadu na suncu. A za sjeverni balkon posebno su prikladne biljke koje vole sjenu, poput fuksija, lobelija, odanih muškaraca, begonija, ljubičastih zvona i hortenzija. Kako bi balkon prema sjeveru bio malo svjetliji i privlačniji, odlučite se za bijele sadnice i vanjski namještaj u toplim nijansama poput ružičaste, svijetlocrvene i pastelno narančaste.