balkon

Balkonske tende kao zaštita od vremena i privatnosti: 45 ideja

Balkonske tende ispunjavaju dva važna zadatka – ne samo da štite vaš balkon od jakog sunca, već i od znatiželjnih pogleda s gornjih katova, te na taj način osiguravaju veću privatnost. Također se mogu naći u različitim oblicima i izvedbama, a njihov estetski izgled može uljepšati svaki balkon. Iako balkonske tende imaju brojne prednosti koje ne treba podcijeniti, postoje i neki nedostaci koje biste trebali uzeti u obzir pri vlastitom odabiru Makisea. Ako želite saznati više o ovoj temi, čitajte dalje!

Elegantno rješenje za svaki balkon

Tenda za balkon u plavoj boji

Tenda za balkon u žutoj boji

Metalna balkonska tenda

Ideje i inspiracije balkonskih tendi

Stezne trake za tende za balkonske tende

Dizajn balkona s tendom u originalnoj boji

Kreativne ideje za balkonske tende

Balkonska tenda klasičnog izgleda

Balkonske tende s klasičnim dizajnom

zanimljive balkonske tende tamnijih boja

Metalna balkonska tenda

Balkonske tende originalnog dizajna balkona

Balkonske tende

Balkonske tende

zanimljiv balkon sa tendom

U usporedbi sa suncobranima, balkonske su tende mnogo praktičnije jer štede prostor – mogu se montirati na zid ili strop umjesto da stoje na putu. Za vrućih ljetnih dana stvaraju hladnu, ugodnu atmosferu na balkonu, a po lošem vremenu mogu se brzo smotati. A u hladnim zimskim mjesecima posebni pokrivači jamče potrebnu zaštitu za vašu tendu. Riječ tenda zapravo dolazi iz francuskog i znači “fina dama”. U 18. stoljeću aristokratske su žene koristile fine tkanine kao zaštitu od sunca i privatnosti, poput osjetljive svile ili kretona, a od tada do sada glavni cilj tendi nije se promijenio. Izrađene su samo od debljih materijala i montirane su na zidove i stropove kako bi stvorile ugodnu atmosferu na balkonu ili terasi.

Troškovi i potrebno održavanje

originalna balkonska tenda s crvenim i bijelim prugama

Balkon sa tendom

Balkonske tende kao zaštita od vremena i privatnosti

Tenda za balkon u crvenoj boji

Kreativne dizajnerske ideje za balkonske tende

Klasična balkonska tenda

Balkonske tende crvene i bijele pruge

Tenda za balkon kao zaštita privatnosti i vremenskih prilika

Ideje i inspiracije balkonskih tendi

zanimljive balkonske tende

Balkonske tende trebaju se smotati pri jakom vjetru. Ako ste mokri, pričekajte da se tkanina potpuno osuši kako biste izbjegli tamne mrlje, neugodne mirise i plijesan. Inače, tende ne trebaju nikakvu posebnu njegu osim redovitog čišćenja. Vrsta sredstva za čišćenje koja vam je prirodno potrebna ovisi o vrsti tkanine. U principu, balkonske tende nisu jeftine. Troškovi se također mogu povećati – ovisno o vrsti tkanine. Modeli koji su u potpunosti izrađeni od metala obično su nešto jeftiniji. No ovo je ulaganje koje se definitivno isplati – visokokvalitetne tende stabilne su, izdržljive i kao učinkovita zaštita od sunca pomažu u smanjenju troškova hlađenja. Ova vrsta zaštite ponekad je čak i bolja od one koju stalni krov može ponuditi. A izgleda i privlačnije.

Balkonske tende – koje vrste postoje?

Elegantna balkonska tenda

plava sklopiva ruka tenda balkon

Zglobna nadstrešnica za ruke

veliki balkon sa tendom

zanimljiva tenda prugasta

Balkon sa tendom

Balkonske tende stezne tendu

Balkon sa tendom

Balkon sa steznom tendom

tenda sa tamnom stezaljkom

Postoje različite vrste balkonskih tendi – neke su manje poznate, druge više, ali svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Takozvana “zglobna nadstrešnica za ruke”, na primjer, jedna je od najvećih varijanti koju karakterizira njezina stabilnost. Glavna prednost ove vrste tendi je što jamči idealnu zaštitu od sunca jer lako može pokriti veliko područje. Tenda na sklopivu ruku obično se montira na zid, a za produženje se koristi ručna poluga.

Stezaljka, bočna ili samostojeća tenda?

Tenda za prugaste balkone

Tenda balkon

Balkon i terasa sa tendama

Balkon sa tendom

Originalni dizajn balkona sa tendom

Žuta balkonska tenda

Metalna balkonska tenda

stabilna balkonska tenda izrađena od metala

Balkon sa tendom za zaštitu od vremenskih uvjeta

Balkonske tende

Stezna tenda također se široko koristi. Njegova glavna prednost je što se izuzetno jednostavno i brzo sastavlja. Ako želite sami sastaviti svoju balkonsku tendu, ali nemate prethodno iskustvo u ovom području, ova je varijanta upravo za vas. Stezna tenda često ima ručnu radilicu ili lančani pogon i može se jednostavno pričvrstiti na zid bez bušenja ili zakivanja. Bočne tende, koje se često nazivaju i bočnim zavjesama, također su popularne. Kao što naziv govori, ova vrsta tendi nudi bočnu zaštitu od vjetra i privatnosti, a također je postavljena na taj način. Savršen je ne samo za balkon, već i za terasu. Druga je varijanta samostojeća tenda koja uopće ne treba montažu. Ova vrsta tendi ima i drugih pozitivnih aspekata – prilično je jeftina, iznimno fleksibilna, laka za premještanje i jamči vrlo dobru zaštitu od sunca. Samostojeća tenda dobro je rješenje ne samo za balkon, već i za vrt ili terasu.